L'ICS Catalunya Central publica un estudi sobre l'impacte de la intel·ligència artificial a la salut

Queralt Miró ha impulsat una doble recerca per valorar el seu coneixement i impacte entre la ciutadania i els professionals sanitaris

Publicat el 16 d’octubre de 2023 a les 16:40
La Unitat de Recerca de l'Atenció Primària i Comunitària de l'ICS Catalunya Central ha publicat un estudi doble que tracta sobre la percepció i els coneixements que tenen, per una banda, els professionals i, per l'altra, la ciutadania, de la intel·ligència artificial (IA) com a eina sanitària. La investigadora i estadística de la Unitat, Queralt Miró Catalina, ha liderat la recerca, juntament amb els professionals de l'ICS Aïna Fuster Casanovas, Francesc X. Marin Gomez, Anna Escalé Besa i Josep Vidal-Alaball. També hi han participat professionals de la Universitat de Vic, Jordi Solé i l'estudiant Joaquim Femenia, qui va realitzar l'estudi com a part del seu treball final de grau. 

En primer lloc, els resultats del primer estudi Coneixement i percepció dels professionals d'atenció primària sobre l'ús de la intel·ligència artificial com a eina sanitària han mostrat que la majoria de professionals, un 86%, entenen el concepte d'IA i perceben el seu impacte positiu, però tendeixen a veure la implementació de la IA en un futur llunyà, a causa de la complicada interoperativitat amb el sistema, els costos econòmics i la manca d'infraestructures. Així mateix, mostren un gran interès a rebre formació per augmentar el coneixement sobre IA. La recerca s'ha realitzat a partir d'una enquesta enviada a un miler llarg de professionals, de la qual es va aconseguir un percentatge de resposta del 30%. 

En segon lloc, l'estudi encarat a la ciutadania, titulat Enquesta sobre el coneixement i percepció de l'ús de la intel·ligència artificial i la seva aplicació en l'àmbit de la radiologia entre la població de Catalunya, posa de manifest que gairebé un 90% de la població coneix el concepte d'IA i, alhora, presenta diversos graus d'acceptació davant l'aplicació d'aquesta tecnologia en l'àmbit de la radiologia: mostra una percepció més negativa en relació amb la interacció personal i, en canvi, una de més positiva en les capacitats i en el fet que pugui aportar més eficiència. 

La intel·ligència artificial ha esdevingut una nova realitat en la pràctica de la medicina i, per tal de garantir-ne una bona implementació, cal crear estratègies per oferir formació als professionals, incrementar-ne l'acceptació i reduir la resistència al canvi per part dels professionals i també de la ciutadania. La Unitat de Recerca de l'ICS Catalunya Central va impulsar aquesta doble recerca, que permet calibrar la percepció i els coneixements dels professionals sanitaris d'atenció primària pel que fa a l'ús de la IA com a eina sanitària i, també, la percepció que en té la ciutadania. 

Els 300 professionals sanitaris que van respondre l'enquesta són majoritàriament dones (un 81%), de 46 anys de mitjana; el 47% són infermeres i el 48%, metgesses. Pel que fa als usuaris, van respondre prop de 400 persones, d'una mitjana d'edat de 44 anys i un 60% són dones. 

Per una banda, l'estudi sobre la percepció dels professionals ha estat publicat a la revista científica Digital Health, i es pot llegir aquí en aquest enllaç. Per l'altra, el Journal of Medical Internet Research (JMIR), ha publicat l'estudi sobre la percepció de la ciutadania, que es pot llegit aquí
 

Promoció i desenvolupament al sistema de salut

Recentment, el Departament de Salut ha presentat el Programa Salut/IA, una aposta estratègica per assegurar l'ètica, l'equitat i l'eficiència de les solucions d'IA en salut a Catalunya. El Programa té la finalitat de crear un entorn facilitador per a la innovació i la recerca en l'àmbit de la salut mitjançant el desenvolupament i la implementació de solucions d'IA. 

Es tracta d'un programa sense precedents en l'àmbit estatal i que permet estructurar el desplegament de l'aplicació de la intel·ligència artificial en el sistema de salut. 

[noticia]27244[/noticia]