Negociants, exportadors i bons venedors, SVERDS es vol posar Berga a la butxaca

Els estudiants de 4t d'ESO del SI Serra de Noet vendran productes d'Astúries al Mercat de Cooperatives

Publicat el 06 de maig de 2016 a les 12:20
Actualitzat el 06 de maig de 2016 a les 12:28
Fer una cooperativa no és fàcil, i menys, quan ets adolescent. No obstant això, i gràcies a la participació dins del programa Empresa Jove Europea, diversos estudiants de l'Institut Serra de Noet de Berga ja es veuen capacitats per tirar-ne una endavant. Al llarg del curs han treballat a la teoria i a la pràctica tots els passos de confecció de la societat, han determinat els seus productes, han negociat amb proveïdors i han posat en marxa processos d'exportació i importació amb altres instituts d'Astúries. 

“La veritat és que al principi no sabíem gaire com fer-ho”, ha apuntat un membre de la cooperativa en una entrevista conjunta amb NacióBerguedà, tot precisant que, a partir de la seva creació, amb estatuts i delimitació de tasques, el seu desenvolupament va anar sent més fàcil. De fet, han explicat, la creació de la societat i l'establiment de les bases va ser un dels aspectes més pesats. I és que amb aquesta empresa, els estudiants de Berga han après una cosa; la burocràcia és molt més complicada del que es pensaven. 

Una vegada delimitat l'organigrama, les tasques, el reglament i les aportacions econòmiques, 150 euros entre tots, es van dividir en departaments: màrqueting, recursos humans, producció, comptabilitat i la junta directiva, amb president, tresorer i secretari. I tots ells van començar, en paral·lel, tasques de contacte amb els productors, negociació, exportació i promoció. Pel que fa als primers, han relatat, van decidir comprar, bàsicament, productes de cosmètica i alimentació, i van presentar un catàleg amb plum cakes de Ballarà, melmelades de Casabella Natura, productes amb bolets de Monbolet, galetes Viñas i embotits de Puigfitó. 
 

Estudiants del Serra de Noet gestionant els productes rebuts d'Astúries. Foto: Aida Morales.

 

Els que van interessar a les dues cooperatives asturianes, AsturOffice i Coopnar, ja han estat enviats durant aquests dies a través d'una empresa de transports, i el mateix ha passat amb les comandes que els berguedans van fer als d'Oviedo. En total, han indicat els alumnes, s'ha arribat a un acord amb les altres cooperatives de gastar una quantitat similar de diners. D'aquesta manera, l'intercanvi econòmic és equitativa i es minimitzen els problemes de pagament, si les coses no funcionen. En el mateix sentit, s'ha arribat a acords amb els productors sobre el fet de pagar una vegada s'hagi realitzat el mercat aquest dissabte, i de comprar els productes a preus més baixos. 

Valor afegit 

La cooperativa del Serra de Noet s'anomena SVERDS, un nom que juga amb la voluntat de vincular els productes berguedans amb la natura i el bosc. “Com que som una comarca on hi ha molt bosc i les fulles son verdes, el nom i el logo estan relacionats”, ha relatat una altra estudiant. Aquest, ha continuat, ha de ser un dels valors afegits de l'empresa.

Per altra banda, però, els estudiants també han volgut destacar que els productes que es vendran dissabte al Mercat de Cooperatives són “de qualitat”, a un preu “molt ajustat” i que no es podrien aconseguir aquí: “Són de la terra”. El seu objectiu, doncs, és vendre tot el gènere, tot i que si hi ha més demanda, han precisat, es farà una segona comanda, i es repartirà a domicili.
 

Dues estudiants del Serra de Noet ensenyant el catàleg de productes. Foto: Aida Morales.


A més, un 20% dels beneficis es destinaran a Càritas Parroquial Berga, un motiu més pel qual volen destacar, ja que això referma el seu compromís amb els més necessitats i els valors humans de la societat. 

SVERDS es podrà trobar aquest dissabte al vall de Berga, i vendrà productes típics d'Astúries com xoriço, melmelades, mel, suspiros, formatges o patés, recent importats i de primera qualitat.
 

Estudiants del Serra de Noet encaixant els productes que s'enviaran a Astúries. Foto: Aida Morales.