03
de juny
de
2017, 13:10
Actualitzat:
13:16h
Castell de Puig-reig. Foto: Diputació de Barcelona
La Diputació de Barcelona ha lliurat a l’Ajuntament de Puig-reig el projecte executiu de restauració de la torre del castell de Merola i la memòria arqueològica del castell de Puig-reig. Els dos treballs, realitzats pel Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL) han estat lliurats aquest divendres pel diputat d’Urbanisme i habitatge, Josep Ramon Mut, a l’alcalde, Josep Maria Altarriba. En aquesta mateixa trobada s’ha lliurat també el Pla director de clavegueram del municipi de Puig-reig.
El castell de Merola està catalogat com a Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN) en la categoria de Monument històric, amb la màxima adequació a la morfologia i ús originals. El projecte de la Diputació contempla una nova estructura que respecta i redibuixa el perímetre original desaparegut, i que recupera la funció de mirador amb el desenvolupament dels trams d’escales que s’encaixen en els nivells de sostres originals, els quals encara poden observar-se en les restes de la cara interior del mur conservat.
Aquesta nova estructura consisteix en un entramat de perfils de fusta massissa, de proveïdors locals, que s’uneixen a través de platines metàl·liques ocultes, que configuren una gelosia tridimensional de barres que recupera la volumetria original de la torre. L’accés a la torre, ha informat la Diputació, es realitza per una escala exterior, com era habitual en les torres de defensa, accés que es proposa portar a terme de forma controlada i guiada per la seguretat dels visitants.
Pel que fa al castell, el diputat ha entregat la memòria arqueològica, que confirma que el castell es va bastir en època medieval, entre els segles X i XI, i ha permès constatar altres dades que fins ara només es coneixien a través de fonts escrites, com ara les obres de reforma iniciades arran de l’establiment de la comanda del Temple, a partir de 1231, els treballs per modernitzar els sistemes defensius de la fortalesa al llarg del segle xv o l’abandonament del recinte cap a finals del segle XVI o principis del segle XVII.
Pla director del clavegueram
D’altra banda, en aquesta mateixa visita a Puig-reig, el diputat d’Urbanisme i habitatge ha lliurat també a l’alcalde el Pla director de clavegueram del municipi, un document realitzat per la Diputació de Barcelona i que estudia i analitza la situació aquesta xarxa. Aquest document inclou l’aixecament topogràfic de totes les tapes dels pous de registre de la xarxa de clavegueram del terme municipal i la representació gràfica en plànols amb la informació de tots el conductes que s’han pogut observar en obrir els registres.
Amb totes aquestes dades s’ha modelitzat el funcionament de la xarxa en temps sec i en temps de pluja i s’han detectat els punt que poden presentar alguna problemàtica, ja sigui per haver arribat a la fi de la seva vida útil o per alguna mancança en el disseny de la infraestructura. Finalment, s’han proposat un seguit d’actuacions per a la millora del servei que consisteixen majoritàriament en la substitució o nova construcció de conductes i pous de registre. El cost total de les actuacions previstes en el treball és de 1,591 M€.