L'Associació Comarcal d'Empresaris del Berguedà (ACEB) ha constatat que el 33 % de les pimes i autònoms de la comarca s'han vist obligats a tancar totalment el seu negoci "perquè l'activitat s'ha reduït al 100%". El 74% de les empreses està està patint "dràsticament" una davallada de la seva activitat, segons ha fet públic la patronal.
A més, el 25 % estan tramitant, o tenen previst fer-ho, un expedient de regulació temporal d'ocupació (ERTO), mentre que el 33% ha estat capaç de mantenir una part important de la seva activitat gràcies al teletreball. L'ACEB extreu les dades d'una nova enquesta realitzada entre els dies 24 i 27 de març a 150 micro, petites i mitjanes empreses i a professionals autònoms associats a l'ens. Els empresaris enquestats destaquen la incertesa que els provoca "la inseguretat jurídica envers el que es pot fer i el que no es pot fer, i també en relació al confinament total de la població".
En un comunicat, l'ACEB assegura que els empresaris i emprenedors de la comarca estan "vivint una situació molt complexa, adoptant mesures excepcionals, extremant mesures de prevenció i protecció pels treballadors i estructura productiva". "La majoria s'estan veient obligats a prendre decisions molt complexes que els impliquen tancar, canviar l'activitat o transformar la seva manera de funcionar; moltes de les empreses es plantegen si podran sobreviure a aquesta situació excepcional o què passarà amb els seus treballadors", apunta la patronal berguedana.
Els autònoms, els més afectats per l'aturada econòmica
El mes de febrer, al Berguedà hi havia 3.439 professionals autònoms. Aquests figuren entre els més afectats per l'aturada de l'activitat econòmica arran de la pandèmia de la Covid-19 i l'estat d'alarma al territori espanyol. Suposen el 17% de la població activa i, segons el comunicat de l'ACEB, se'ls hauria de donar les mateixes condicions que als empresaris en determinades situacions d'ERTO.
Reclamen implementar "amb urgència" mesures econòmiques
L'ACEB reclama així "implementar amb urgència mesures econòmiques per garantir al màxim la continuïtat econòmica, minimitzar els efectes negatius i garantir la supervivència de les pimes i els professionals autònoms".
Des de l'associació d'empresaris també demanen la suspensió temporal de liquidacions fiscals com l'IVA, l'IRPF, l'impost de societat i de les quotes de la Seguretat Social, "mesures que podrien alleugerir la pressió financera sobre les empreses de manera directa i eficaç", constaten.
Altres mesures econòmiques que, apunten, es podrien aplicar són la moratòria de pagament d'impostos i tributs; facilitar els ERTO per causa de força major a moltes més empreses i per als establiments que sense tenir l'obligació de tancar, veuen una reducció dràstica de la seva activitat; aplicar la bonificació del 100% de les quotes de la seguretat social per a totes les pimes; ajudes econòmiques directes i línies de crèdit per a les empreses.
En aquest sentit, l'ACEB considera que les decisions de les administracions han de ser contundents i s'han de prendre a temps, cosa que és clau perquè les conseqüències econòmiques de la crisi del coronavirus no siguin tan dramàtiques.
Un 33% de les empreses del Berguedà s'han vist obligades a tancar pel coronavirus
El 74% de les empreses està patint "dràsticament" una davallada de la seva activitat, constata la patronal
Ara a portada
-
-
Societat Així és el Mòdul Berguedà, una caseta per fires pensada i elaborada a la comarca Lídia López
-
Societat Un de cada cinc adolescents de la Catalunya Central presenta un consum de risc d'alcohol Redacció
-
Esports Gerard Ahicart supera el repte de pujar i baixar a Queralt durant 24 hores seguides Redacció
-
Societat L'Ajuntament d'Olvan converteix l'antic consultori de Cal Rosal en un habitatge Lídia López

- Pilar Màrquez Ambròs
- Exredactora de NacióBerguedà
Publicat el 29 de març de 2020 a les 13:59
Actualitzat el 30 de març de 2020 a les 13:12