
Joan Carreras.
Proa.
Un dels llibres més esperats d'aquest sant Jordi. A punt de fer setanta anys, privat de les rutines de la feina i la família, Marià Solvell decideix saldar el deute que té amb el passat. Per això se’n va uns quants dies a un poble nudista. Vol alliberar-se de totes les noses que ha anat acumulant i recuperar el que quedi, dins d’ell, d’aquell dentista consagrat a restituir peces malmeses, del jove atrapat en una relació sexual tumultuosa i del nen que no podia endevinar quins canvis li tocaria viure, a les dècades dels 60 i els 70, en una Barcelona que tot just obria els ulls.

Ramon Erra
Empúries. Premi Marian Vayreda
En Ramonet és un gitano que viu al sud de França. Als afores d’una població empordanesa, compra un camió de segona mà i es proposa de recuperar la vida nòmada i tradicional del poble gitano, dels manouche, que és el clan o la subètnia a què pertany. Aquest viatge atzarós, ple d’alegries i de tristeses, d’aventures i d’imprevistos, oculta una fugida, però també representa un intent de reconciliar-se amb la seva família i les seves arrels. Una road movie plena d’encant, d’humor i d’aventura.

Andreu Carranza
Destino. Premi Josep Pla.
El poeta del poble és una novel·la que arrenca amb Verdaguer convertit en conseller de l’home més ric i influent del país, el marquès de Comillas, i acabat de coronar príncep dels poetes, un triomf social com mai abans no havia experimentat un escriptor català, en plena efervescència de la Renaixença. Però ben aviat Verdaguer experimenta el xoc entre la seva vocació apassionada i els interessos polítics i eclesiàstics que posen en dubte els seus inesperats comportaments.

Joan Barril
Edicions 62.
La novel·la pòstuma de Joan Barril és una història de maduresa sobre l'amor i el desamor i sobre la possibilitat de canviar de vida i aferrar-se a noves il·lusions. Una oportunitat per seguir gaudint de la prosa i la saviesa del popular i recentment desaparegut periodista.

Teresa Colom
Empúries.
La senyoreta Keaton i altres bèsties està format per cinc contes interconnectats. Cada conte explica la vida (i mort) d’una criatura (nen o nena) peculiar, diferent. Què els passa, a totes aquestes criatures? Quines són les seves històries? Els seus destins? Les seves vides? Els seus tràgics, alegres o misteriosos finals?

Joan Daniel Bezsonoff
Empúries.
L’escriptor de Catalunya Nord recrea un episodi real: el complot d’una colla de militars i civils francesos que van decidir atemptar contra el general De Gaulle i assassinar-lo. Els francesos que vivien a l’antiga colònia francesa, coneguts com a pied-noirs, no van perdonar mai al carismàtic De Gaulle la independència algeriana, que els va deixar de sobte sense pàtria, en una Algèria hostil o en una França indiferent que ja no era el seu país. Entre els nombrosos personatges de la novel·la, destaca el comandant Vidal i la seva família, d’origen català, amb un paper important tant a l’Àfrica com en l’atemptat al general i president de la República francesa.

Daniel Arbós
RBA/La Magrana
Tot un fenomen que no ha passat inadvertit: l'Eduard té trenta-uns-quants anys, fa de redactor en una publicació mèdica i és solter. O desemparellat. O single. O com se n'hagi de dir. Fa poc que ha trencat amb la que havia de ser la mare dels seus fills, l'àvia dels seus néts i la besàvia dels seus besnéts, i no se la pot treure del cap. Ni del cor. Ni dels altres òrgans.

Antonio Carrasco
Empúries. Premi de novel·la curta Just Casero.
Amb l'assegurança que és el prestigiós premi de novel·la curta Just Casero, La segona lluna es compon de tres narracions enllaçades que es completen i s’expliquen l’una a l’altra. El fil que les travessa és la presència de la malaltia en la vida dels personatges, com una aparició que canvia, en un moment clau, la seva capacitat física, però també el seu to sentimental.

Marc Romera
RBA / La Magrana
Marc Romera és un dels poetes més consolidats del moment. Acaba de recollir el premi Cavall Verd per La Nosa (Proa, 2014), però també és un destacat narrador i novel·lista. A Les relacions virtuoses ens explica la història de Mar Tell, que veu com la seva teranyina de poder es desfà en un tres i no res. Fins fa poc era l'amant del seu cap, l'Albiol, però una noia nova, Cecília, que acaba d'entrar al despatx per recomanació familiar i és més jove que ella, li pren el protagonisme i l'home. Per a Mar, aquesta és una situació intolerable que exigeix una venjança cruel i refinada contra el seu examant.

Francesc Serés
Quaderns Crema.
Un dels llibres de l'any, per la intensitat, per les dosis de literatura, per l'ofici. Els vells camins del Baix Cinca i del Segrià s’han perdut i se n’han obert de nous que continuen per Europa i Àfrica i arriben fins a Romania i Ucraïna, fins a Mali, el Senegal, el Camerun, la Xina i l’Índia. Durant els darrers quaranta anys els rius han canviat el llit i s’han rebaixat les serres. Els arbres arriben de Califòrnia i els homes, de tot arreu. Les direccions i les distàncies són tan diferents que ja no serveixen ni els mapes de sempre ni els mateixos relats: els homes escriuen el seu final mentre, sense poder evitar-ho, esborren el seu començament.

Guillem Frontera
Club editor.
Mallorca, en l’obra de Guillem Frontera, també podria ser el laboratori del món, on creix especialment la cobdícia —que en la seva versió evolucionada es diu corrupció. Igual que les bactèries i les persones, les passions arcaiques s’adapten a la modernitat: algú en temps llunyans roba la terra d’una vídua, algú en temps actuals manipula una complexa trama de corrupció per obtenir venjança, i un dia el jove president de la Comunitat Autònoma rep una rata morta dins un cofret de plom...

Llort
RBA / La Magrana.
La vitalitat de la novel·la negra i de gènere, té en el nou llibre de Lluís Llort un representant de pes. Fresca, de ritme àgil, amb personatges vius i amb tots els grans motius que faran d'ella una lectura agradable i trepidant. Del mateix autor, i en col·laboració amb tres autors més, no podem deixar de destacar La reina de diamants, escrita a vuit mans per Benassar, Llort, Macip i Moreno i publicada per Llibres del delicte.

Juli Vallmitjana
Edicions de 1984.
Una de les reedicions més interessants d'aquest Sant Jordi. Juli Vallmitjana ens presenta un retrat escruixidor i avui imprescindible dels ambients més pobres de la Barcelona de 1905. Més enllà del verisme i de la versemblança, té la valentia d’oferir ni més ni menys que la veritat: del terreny que trepitja (els barris de sota Montjuïc), de les persones que s’hi busquen la vida (lladres, putes, mangants...) i de la llengua que parlen.

Víctor Català
Club Editor.
En el terreny de les reedicions, no podem deixar de destacar aquest llibre de Víctor Català. Hi trobarem tota l’energia viva de la belle époque i tota la gràcia salada de Caterina Albert, veritable tresor enterrat de la literatura catalana. També cal assenyalar, en aquest camp, la reedició de Te deix amor, la mar com a penyora, de Carme Riera (Ed. 62).

Milena Tusquets
Anagrama / Amsterdam.
Un dels llibres que més entusiasmes han aixecat entre la crítica especialitzada, ara també en la traducció al català. La Blanca, una dona d’uns quaranta anys, acaba de perdre la mare, una coneguda escriptora i editora barcelonina de personalitat desbordant. Amb un punt de bogeria, impulsiva com sempre, la Blanca decideix emprendre un viatge terapèutic a la casa familiar de Cadaqués acompanyada dels seus dos fills, els dos exmarits, l’amant actual i dues amigues tant o més peculiars que ella. Un viatge que l’ha de dur a retrobar l’essència de la complexa relació que tenia amb la seva mare, tot buscant les paraules adients per parlar de l’absència i de l’enyorança, però també del plaer i de l’alegria de viure.