
Optar per un clàssic, un llibre que es manté viu malgrat els anys, una novel·la que s'ha convertit en un símbol pot ser una bona manera d'assegurar-se l'èxit a l'hora de fer un obsequi per Sant Jordi. Per això, llibreries i editorials rescaten títols publicats anys enrere esperant que els lectors més encuriosits les trobin entre les piles de novetats que inunden les parades el Dia del Llibre.
Pa Negre , Mossèn Tronxo , Les veus del Pamano o L'home del sac són títols que sembla que no passen de moda i que la seva elecció pot resultar tota una inversió. Murakami, García Márquez o García Lorca també són, en un altre àmbit, propostes enriquidores per tenir un Sant Jordi allunyat del més recent.
La professora de Teoria de la Literatura de la Universitat de Barcelona, Laura Borràs, invita als lectors a recuperar els llibres que no passen mai de moda amb la seva darrera publicació Per què llegir els clàssics, avui (Ara Llibres). En el seu llibre, Borràs repassa alguns dels clàssics més tradicionals, des d'Èsquil fins a Joyce, passant per Flaubert, Ausiàs March, o Maria Mercè Marçal; tot un seguit d'autors que poden convertir-se en una opció per Sant Jordi pels lectors que vulguin fugir de les novetats.
Per això, tot i que en la majoria de llibreries s'amaguen sota les piles de llibres recent publicats, en algunes destaquen llibres reeditats i literatura clàssica per tal d'assegurar-se la inversió en llibres, en un any de context de crisi econòmica. Per això, entre les novetats, també destaquen clàssics catalans com pot ser Pa Negre , d'Emili Teixidor, que després de l'èxit de la pel·lícula encara manté l'interès dels amants de la literatura.
Un cas similar n'és Les veus del Pamano , de Jaume Cabré, Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, que després de la versió televisiva de la novel·la, i de les vendes a l'estranger, ha demostrat ser tot un clàssic. En una altra línia, el mediàtic Màrius Serra (Barcelona, 1963) reedita L'home del sac (Bromera), en una nova versió revisada on mostra la seva faceta de narrador.
Als seus 91 anys, el capellà Josep Maria Ballarín (Barcelona, 1920) segueix actiu com també ho és un dels seus personatges Mossèn Tronxo . Fa 22 anys, es van vendre més de 100.000 exemplars, i aquest 2011 s'ha tornat a editar sense cap retoc més.
Entre els autors estrangers que gairebé són clàssics, els llibreters més melancòlics miren de recuperar autors com Gabriel García-Márquez amb títols com Crónica de una muerte anunciada o Juan Goytisolo amb Campos de Níjar . Però un dels autors més emblemàtics i recuperats darrerament és Haruki Murakami (Kyoto, 1949), que ha estat guardonat amb el Premi Internacional Catalunya, un reconeixement que li fa arribar amb més força títols com IQ84 o Toquio Blues .
Els autors desapareguts també estan presents a les llibreries durant els dies previs de Sant Jordi. És el cas de Ferran Planes (Bagà, 1914-Barcelona, 1985) torna a la primera línia amb la reedició, després de 40 anys d'oblit de El desgavell (Club Editor), igual que Blai Bonet, de qui es recupera El mar . Entre els autors més represenatius del segle XX cal Joan Sales, amb l'encara vigent Incerta Glòria , una de les novel·les cabdals de la literatura catalana del S.XX.
Terenci Moix també pot ser una bona opció amb novel·les tan reconegudes com El dia que va morir Marilyn , de la mateixa manera que Jesús Montacada, amb títols com Camí de Sirga o els seus Contes , o en castellà, destaca també Nada de Carmen Laforet.
La poesia més clàssica serà una bona manera de sortir dels obsequis més tradicionals. La veterana Montserrat Abelló pot ser una alternativa amb antologies com Cares a la finestra o l'edició especial de la poesia de Federico García Lorca en motiu del 75è aniversari de la seva mort amb Poesia Completa .