Barcelona FM, l'altaveu de la ciutat

El model de l'emissora, amb blocs informatius cada mitja hora, de 7 del matí a 9 de la nit, recorda a la fòrmula 3/24 o Catalunya Informació | El cap de Continguts i Antena de Barcelona FM, Rafael de Ribot, explica que la intenció d'aquesta ràdio és "adaptar-se al barceloní" | L'equip, de 12 persones, treballa dins la redacció integrada de BTV, i això permet màxima coordinació i possibilitat de compartir continguts

Publicat el 01 de febrer de 2015 a les 17:00

Rafael de Ribot, en un dels estudis de Barcelona FM Foto: Josep Prat

 
Eren les set del matí del 25 de setembre de 2014. Barcelona FM, quan la nova emissora local de la capital del país iniciava les seves emissions amb l’objectiu de donar tot allò què vol saber el barceloní i quan ho vol saber. L’estil tenia una curiosa semblança amb la fórmula 3/24 o la de Catalunya Informació.
 
Aleshores, Barcelona FM obria antena amb el primer raig de sol i tancava el seu primer dia tot just post, en un dia encara estiuenc. Des de les set del matí, fins a les nou de la nit, i amb blocs de trenta minuts. “Nosaltres ja érem especialistes en informació, per tant, tenia sentit que la informació formés part de la ràdio, a part que casa amb el mandat i esperit de servei públic”, explica el director de Continguts i Antena, Rafael de Ribot.
 
Des del 1996, l’Ajuntament de Barcelona ha disposat d’una freqüència pública per muntar una emissora, però fins aquest any no l’havia gestionada mai directament, i formava part del projecte de Com Ràdio. Quan l’evolució del Consorci de Comunicació Local va fer que Com Ràdio tanqués, va passar a La Xarxa, que va rebutjar utilitzar-la i va retornar-la a l’Ajuntament. Aleshores, amb una voluntat de “no perdre patrimoni”, com explica de Ribot, va demanar que es presentés una proposta, i així, més tard passaria a incorporar-se en el contracte-programa de BTV, amb el vist-i-plau del Ple de Barcelona. 
 

L'equip de Barcelona FM a l'estudi Foto: BFM

Ara, dotze  persones s’encarreguen de tirar-ho endavant, però no estan aïllades sinó que treballen dins la redacció integrada, amb persones del web i la televisió, que permet funcionar de manera coordinada i compartint continguts. “Entenem les coses com a concepte de grup”, apunta de Ribot, i així es justifiquen també el perquè dels horaris. No es volen trepitjar ni fer competència entre ells, sinó enfortir la marca i donar dimensió als seus continguts. “A la nit emetem la Rambla o la Graderia. Si ja tenim un debat polític o esportiu, perquè n’hauríem de fer un altre?”, es pregunta.
 
La necessitat d'una ràdio pública a Barcelona 

Si calia una nova ràdio amb l’oferta radiofònica actual a Barcelona ho decidiran els barcelonins a través de les dades d’audiència, tot i que de Ribot n’adverteix els seus riscos: “Normalment les dades solen perjudicar les ràdios locals”. “Notàvem un dèficit, però si no hi fos també hauríem existit, perquè és la nostra funció com a servei públic”.
 
Amb tot, que la propietat dels mitjans sigui pública, ben sovint en fa qüestionar la seva independència, almenys de cara a l’opinió pública. “Nosaltres tenim molt clar que la nostra funció comporta compromís absolut amb rigorositat. Tot i així ja hem mirat de fer una ràdio no valorativa, i encara que hem de triar què cobrim i què no, ho fem amb honestedat”, afirma.
 
"Som una ràdio que s'adapta als barcelonins"

I, com no pot ser d’una altra manera, Barcelona pot tenir moltes característiques i, en concret, una la saben bé tots aquells qui van a treballar amb cotxe: el trànsit. És per això que, conscients de la seva importància, BarcelonaFM fa un seguiment actualitzat i continuat dels carrers i vies de la capital. “La importància és que la ràdio s’adapti a la gent, adaptar-se al ritme de vida de la gent. Des del cotxe és un dels llocs predominants des d’on la gent ens està escoltant”, argumenta el periodista.
 
En aquest sentit, "cada vegada hi ha més gent que ens escolta des de la feina", i doncs, "la manera de treballar canviarà, i haurà de fer-nos pensar com ens hi dirigim". Ara per ara, la seva cobertura multi-plataforma és total. "Tenim clar que el model digital anirà creixent i nosaltres sempre oferirem aplicacions per tots els dispositius, perquè la gent pugui tenir accés sempre que vulgui a la informació que donem". 

El futur de Barcelona FM 
 
D’entrada, el cap de Continguts no descarta omplir la graella amb programes en un futur, depenent de l’evolució de la ràdio. De fet, BarcelonaFM ja va aprofitar en el seu dia la creació d’un segon estudi, per qualsevol emergència, per habilitar-lo en cas de decidir enregistrar programes o  gravar-los en vídeo per poder aprofitar-los pels informatius de BTV.
 
100% Barcelona, però sempre conscients que el seu oient no vol quedar-se sense saber fets importants que hagin passat aquell dia a nivell nacional o internacional, els informatius donen els titulars que consideren oportuns, però sense ampliar-ne la informació. “Volem que qui ens escolti sàpiga que existeix aquella notícia, i així, si ho considera necessari, canvïi d’emissora”.