Coincidint amb el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust, el Museu d’Història de Barcelona (MUHBA) inaugura aquest divendres una instal·lació audiovisual de Marta Martín-Dòmine que palesa la distorsió de les percepcions que es produeix en contextos de violència extrema com els viscuts al camp de concentració i extermini d’Auschwitz-Birkenau, en què s’inspira la proposta.
Allà s’han documentat la presència de 127 espècies d’ocells diferents, tot i que els seus supervivents no recorden haver-ne vist ni escoltat mai cap. Je vous offre les oiseaux – Us ofereixo els ocells és una ofrena simbòlica a la “memòria absent” d’aquestes víctimes, però també la constatació que tot acte de memòria és un intent fallit de recuperar un esdeveniment tal i com va ser viscut pels seus protagonistes.
Marta Martín-Dòmine ha exposat la idea que els actes públics de memòria solen prendre forma “d’homenatge o restitució”, però que en certa manera representen un “impossible” perquè allò viscut, allò perdut, no es pot desfer ni es pot retornar. Amb aquest punt de partida, i convenint que l’art “permet enganyar una mica aquest impossible”, Marín-Dòmine va concebre la seva instal·lació audiovisual, que s’inaugura divendres, Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust, a la Capella de Santa Àgata del MUHBA.
Cap record entre els supervivents de cant d'ocells
Je vous offre les oiseaux – Us ofereixo els ocells parteix d’una constatació impactant: els supervivents del camp de concentració d’Auschwitz no recorden haver vist ni escoltat cap ocell en aquell indret. No obstant això, i gràcies a un estudi d’un ornitòleg i oficial nazi enviat a la zona, està documentada la presència de 127 espècies diferents. El que explica la “memòria absent” dels supervivents respecte uns sons i unes imatges que per força van escoltar i veure és la distorsió de les seves percepcions produïda per una experiència vital de violència extrema, la del camp de concentració.
Al final del recorregut de l'exposició, els visitants són convidats a “oferir” un cant d’ocell tocant la superfície sensible d’un mòdul que emmagatzema totes les ofrenes. El proper 28 d’abril, durant l’acte de cloenda de l’instal·lació s’escoltarà públicament la nova peça sonora resultat de tots els enregistraments fets. “Un acte simbòlic per retornar al passat els sons que les víctimes no perceberen”
El Comissionat Programes de Memòria, Ricard Vinyes, ha completat l’explicació de l’autora de la instal·lació afegint que la iniciativa no només no reemplaça la tradicional encesa d’espelmes a la Plaça Sant Jaume el 27 de gener, sinó que s’afegeix a les mostres de record a les víctimes de l’Holocaust com un “acte de ciutat”. Una “ofrena ciutadana” a través dels cants d’ocell, que transcendeix l’acompanyament habitual a la comunitat jueva barcelonina i els altres col·lectius víctimes del nazisme.
Barcelona retorna als supervivents d'Auschwitz el cant dels ocells que no van sentir
El MUHBA inaugura divendres la instal·lació audiovisual "Us ofereixo els ocells", de Marta Martín-Dòmine
ARA A PORTADA
Publicat el 26 de gener de 2017 a les 17:04
Et pot interessar
-
Cultura La llibreria Sant Jordi sobreviu al seu tancament i es reconverteix en un nou espai cultural
-
Cultura Ja és oficial: els deu llibres més venuts per Sant Jordi
-
Cultura El Liceu presenta una nova temporada «imprevisible» amb «Le nozze di Figaro» com un dels plats forts
-
Cultura És possible barrejar llengua i futbol?