
Té gairebé 10.000 llibres de Sherlock Holmes i ha vingut des de Dallas, als Estats Units, per participar a la primera trobada de seguidors del detectiu que es fa a Catalunya. Don Hobbes és un dels col·leccionistes de novel·les del personatge de sir Arthur Conan Doyle més importants del món.
"Fa gairebé 30 anys que sóc sherloquià i la meva especialitat són les traduccions
estrangeres", explica. A la biblioteca de Hobbes hi ha versions en més de 85 llengües, incloent-hi curiositats com l'inuí o el yiddish. "Ja fa molt temps que en tinc en català", assegura aquest col·leccionista, "el més antic és de 1907". És el primer cop que Hobbes visita Barcelona però creu que el seu ídol hauria encaixat perfectament en l'escenari que ara visita. "Hi ha viatges que Sherlock Holmes va fer en els anys perduts i crec que podria perfectament haver estat aquí, me l'hi imagino", conclou.
Dean Clark és un altre incondicional del detectiu anglès que aquest cap de setmana és a Barcelona. Ell forma part d'una petita associació de 30 membres de Tulsa, a Oklahoma. "És un indret sherloquià destacat", defensa, "el col·leccionista més important, John Benet Shaw, vivia a l'estat i a prop de casa meva hi ha el cim Holmes, l'únic element geogràfic del món que porta el nom del detectiu". Clark però també creu que la capital catalana seria del gust de Sherlock Holmes, "me'l imagino aquí, jo mateix m'hi traslladaria, és una ciutat fantàstica i tots els sherloquians n'hem quedat enamorats".
Més de 1.000 associats al món
Però si Sherlock Holmes hagués de competir en protagonisme amb algun dels assistents a la Trobada de Països sense Boira aquest seria sens dubte Bob Ellis, un membre destacat de la Sherlock Holmes Society of London. És l'organització mundial de seguidors del personatge, és va fundar fa 55 anys i Ellis la descriu com una societat molt activa i enèrgica. "Cada any organitzem viatges a l'escenari d'alguna de les històries i tenim membres especialitzats a localitzar els indrets on passen les accions i les referències que sir Conan Doyle feia a les aventures", explica. "Intentem no prendre'ns a nosaltres mateixos massa seriosament però és una molt bona oportunitat de viatjar a altres països, conèixer gent nova i gaudir del nostre hobbie", assegura aquest membre de la societat londinenca.
La Sherlock Holmes Society of London té més de 1.000 membres arreu del món. Molts són d'aquí, d'Itàlia i sobretot de França", assegura Clark tot mirant un nombrós grup de francesos que han vingut a la trobada. D'entre ells destaca una nena de 8 anys que ha acompanyat el seu pare a Barcelona. Tots dos són membres de l'associació francesa de sherloquians. "Tot i que encara no s'ha llegit tots els llibres, li agrada molt Sherlock Holmes, sobretot les pel·lícules", assegura l'home. "Els vestits, l'estètica", interromp la menor tímidament. Tots dos vesteixen amb capa i barret de l'època.
La primera trobada sherloquiana a Barcelona
La Trobada de Països sense Boira és la primera reunió de sherloquians que es fa a Barcelona i l'han organitzat les principals associacions del sud d'Europa. Entre elles hi ha el Círculo Holmes, que té la seu a Barcelona i que aplega més de 60 membres arreu de l'estat.
El títol original de l'encontre, The no Fog Countries Meeting, no és només una referència a la diferència climàtica entre Barcelona i Londres. De fet està inspirat en un moment de les aventures de Sherlock Holmes on el detectiu li comenta al doctor Watson que "és una sort que no hi hagi dies de boira als països llatins".
I és que no totes les cites que s'atribueixen al famós investigador són certes. Encara que sembli sorprenent, un expert sherloquià recordava avui que, sense anar més lluny que "en cap de les històries de Conan Doyle, Sherlock Holmes pronuncia la que sense dubte és la frase més famosa: Elemental, estimat Watson".