Molts hem sentit a parlar o vist una batalla de rap improvisat o freestyle en la seva vida. Aquella disciplina que ha tingut tant pes internacionalment en territoris castellanoparlants, sobretot entre els anys 2017 i 2021, on dos rapers s’enfronten llançant-se rimes sense haver-les pensat o escrit abans com fan també els glosadors, una tradició molt arrelada al nostre país. Catalunya Freestyle neix amb l’objectiu de crear una escena en català d'aquesta activitat, i el 17 de febrer faran la primera gran batalla de rap improvisat a l'espai Fabra i Coats, Barcelona, d’on sorgirà el primer campió de la història de Catalunya.
El projecte de Perifèria Gold Battle, la Fundació Carulla i les agrupacions Raplegats i Llobregat Block Party van anunciar el 8 de novembre de 2023 la seva unió per crear aquesta nova competició, que servirà de termòmetre per saber quin és el recorregut que pot tenir una escena en català. Albert Alarcón, un dels organitzadors i fundadors de Raplegats, assegura que "el 17 de febrer sabrem si aquest projecte té futur". La idea principal és, si tot va bé en aquesta primera experiència, començar una sèrie d’esdeveniments al llarg del 2024 en les diferents capitals de Catalunya com a fases preliminars per acabar fent una Gran Final Nacional.
[intext1]
Pablo Alcántara, conegut en el món de les batalles com a Spef, és el fundador d’una de les competicions més antigues i prestigioses de l’escena en castellà, la famosa Gold Battle, nascuda el 2010 a Barcelona, i és també un dels membres de l’organització de Catalunya Freestyle. “Per diversos prejudicis, el català sempre ha estat molt menyspreat en la cultura urbana, però és evident que existeix la cultura hip-hop a Catalunya en català. Vam notar aquesta necessitat i teníem la capacitat de crear-ho i donar-li visibilitat”, narra Pablo sobre el naixement del nou torneig. En aquesta mateixa línia, intervé Marina Bou, fundadora de Raplegats. “Tots nosaltres som seguidors de les batalles en castellà, i no tenim cap espai per fer-ho en català, que és la llengua que utilitzem molts en la nostra vida i el nostre rap”.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=WnArRVLoBNQ[/youtube]
Fins ara, s’han celebrat algunes exhibicions de batalles en català dins de les edicions de Gold Battle en castellà, i han tingut una gran rebuda per part del públic. “Vam notar que, a través d’aquestes petites píndoles de batalles en català dins de la Gold Battle, cada cop hi havia més gent en les trobades de replegats”, ens il·lustra Alcántara com a un dels senyals per pensar que Catalunya Freestyle podia ser un bon projecte. Malgrat la bona rebuda, els organitzadors senten nervis i incertesa sobre el que pot passar el 17 de febrer.
[intext2]
Els participants s’apuntaran el mateix dia de l’esdeveniment, i tant la inscripció com l’entrada del públic serà totalment gratuïta. El jurat no s’ha confirmat encara, però l’organització ha comunicat que tindrà en compte “la creativitat dels participants, la musicalitat, la posada en escena i l’enginy de les rimes, entre altres factors”. Un dels fenòmens que es preveu que succeeixi és que, freestylers que ens tenen acostumats a sentir-los rapejant en castellà, ho facin en català. Un dels que ja ha confirmat la seva presència a Fabra i Coats el 17 de febre i que, de fet, és una de les figures que apareixen en el cartell de promoció, és Zoyert, que ha format part dels 16 millors competidors d’Espanya en la competició organitzada per Red Bull. “Sí que havia improvisat en català, però mai havia pensat en una escena professional. He participat en les exhibicions que s’han fet i he tingut molt bon feedback. Haurem de treballar i acostumar l’oïda del públic a sentir les batalles en català”, assegura el raper de Barcelona.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=JmgOWQJ6gdU[/youtube]
Més enllà del vessant competitiu, Albert Alarcón també ens explica que dins dels objectius i tenen aspectes com “incidir en la inserció social dels joves” i “la creació de vincles”. Creuen en el freestyle com a eina de transformació i millora de la societat catalana. Per l’altra banda, Pablo Alcántara també apunta cap al foment de la llengua catalana. “Més enllà de temes polítics, si mires llengües regionals d’altres localitats, moltes estan en desús. El català i el castellà poden coexistir, i és molt bonic tenir l’opció de poder parlar i rapejar en les dues llengües”, diu orgullós.
[intext3]
L’ambient és un dels apartats que comenten tots els principals protagonistes. Zoyert creu que es viurà en la versió catalana “molta menys toxicitat, tant per part del públic com dels participants”. Pablo Alcántara i Albert Alarcón també en destaquen el sentiment de comunitat, que és més present en les trobades de rap improvisat en català. No obstant això, Marina Bou creu que no ha de ser l’objectiu comparar-se amb l’escena castellanoparlant de les batalles. “El món de les batalles en català no neix amb l’objectiu de ser una rèplica de les batalles en castellà. Hi ha punts comuns com són la desqualificació al rival i la frontalitat, però volem fer el nostre propi camí”, aclareix.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Qc8uuvXMwos[/youtube]
Sobre quin pot ser el sostre de Catalunya Freestyle, tots coincideixen que està per veure, però Pablo Alcántara va una mica més lluny. “En el moment que et poses un sostre, t’estàs limitant, i no volem frenar-nos. No sé fins on podem arribar, però el suport i l’estima que hem rebut des que vam anunciar la competició no l’havia viscut mai, ni en les competicions que organitzo en castellà”, reconeix sorprès, afegint que ho fan sense cap ambició, sinó “per plaer i perquè ens fa feliços”. A més, els organitzadors ens desvelen un dels possibles camins a seguir per expandir encara més el projecte. “No ens tanquem només a Catalunya, també tenim present tots els països catalans i les regions on es parli el català”, descobreixen.
[intext4]
Realment, quin serà el resultat de Catalunya Freestyle és una incògnita. Tenim de referència el panorama en castellà, en el qual s’ha arribat a omplir estadis de futbol i a situar vídeos amb desenes de milions de reproduccions. També, i fent més referència a la primera edició del dissabte 17 de febrer, les xarxes socials de la competició han acumulat prop de 800 seguidors sense haver-se estrenat, i la primera publicació del compte va fregar els 1.000 m’agrada i sobrepassar els 150 comentaris. En tot cas, a partir de les 17h començarà un esdeveniment a Fabra i Coats que serà una festa per tots els seguidors de la cultura hip-hop i, per què no, podria ser un dia històric pels amants de les batalles de rap improvisat.
[youtubedestacat]https://www.youtube.com/watch?v=Y2eyVn7hYYA[/youtubedestacat]
Catalunya Freestyle: ja són aquí les primeres batalles de rap improvisat en català
El nou projecte per fomentar la llengua en la cultura urbana es posa en marxa el 17 de febrer i busca donar impuls als creadors en català

- -
- Núria Garrido
Ara a portada
Publicat el 10 de febrer de 2024 a les 11:00
Et pot interessar
-
Cultura Xavier Bosch i Javier Cercas, els autors més venuts per Sant Jordi
-
Cultura Álvaro Pombo, Premi Cervantes: «Ja ningú es bat en duel per l'honor d'Espanya»
-
Cultura Editorials de l'exili
-
Cultura Òmnium crida a defensar el català per Sant Jordi i exigeix que les administracions garanteixin els drets lingüístics