Càtars, música electrònica i el «Turandot», entre les cinc propostes per al cap de setmana

El Festival càtar del Pirineu Català, L’estrany, l’exposició Amat íntim, el Turandot i Ikunde. Barcelona, metròpoli colonial

Publicat el 05 d’agost de 2016 a les 15:00
Catalunya s'omple cada cap de setmana d'un ventall molt divers d'activitats culturals i d'entreteniment. D'entre tota l'oferta, aquestes són les cinc propostes que us recomanem des de la redacció de NacióDigital per gaudir al màxim del temps de lleure, oci i cultura.

XXI Festival càtar del Pirineu Català
Municipis de l’Alt Urgell, Berguedà, Cerdanya, Pallars Sobirà i Solsonès. Del  18 de junt al 27 d’agost.

Per conèixer la història dels pobles catalans que durant XIII i XIV van acollir els càtars occitans que venien a refugiar-se dels perseguidors francesos. També per descobrir els camins amagats que aquests “Bons Homes” feien en la seva migració cap a Catalunya. Hi ha molts motius per presenciar un dels festivals clàssics dels Pirineus que compta amb activitats de tota mena: des de caminades fins a mercats d’artesans, passant per concerts de trobadors, danses i poesia medieval. Aquest diumenge 7 d’agost la població ocupada serà Josa del Cadí (Alt Urgell) amb propostes relacionades amb l’època dels càtars durant tot el dia.

L’estrany
Bosc de Can Ginebreda de Banyoles. 5 i 6 d’agost.

Visionari i innovador són dos adjectius que s’adiuen molt al festival que des de fa 8 anys acull la capital del Pla de l’Estany. L’Estrany es un niu de noves tendències que intenta buscar les propostes més insòlites que mesclin música electrònica i creativitat visual. Aquest any la majoria d’artistes convidades són dones, Cabo San Roque potser és el nom que sona més dins d’un cartell d’interessant descobriment. La programació de concerts es complementarà amb tallers de caire familiar el dia fort del festival, el dissabte 6.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=G2zHnl9gVd8[/youtube]
Amat íntim
Sant Feliu de Guíxols. Del 6 d’agost al 10 de setembre

Dins els actes commemoratius del 25è aniversari de la mort del pintor català Josep Amat, aquest dissabte s’inaugura l’exposició Amat íntim. La població on està enterrat l’artista impressionista ofereix al públic un conjunt d’obres inèdites que Amat va pintar com a testimoni de temps difícils i de records del seu entorn més proper. L'Espai Cendrós acollirà els quadres més intimistes de l’artista després d’exhibir, durant l’últim més, dotze quadres paisatgístics sobre cada un dels mesos de l’any amb l’exposició Josep Amat, les llums del Passeig.

Turandot
Castell de Peralada. 6 i 8 d’agost.

Una de les cites més esperades del Festival Castell de Peralada és la versió de Mario Gas de la famosa òpera de Puccini, Turandot. L’actor i dramaturg català s’ha posat al capdavant del repte majúscul que suposa portar una de les obres musicals més ambicioses i emocionants per primera vegada a Peralada. Per fer-ho Gas s’ha acompanyat dels millors, el repartiment l’encapçala la soprano Irene Theorin, el tenor Roberto Aronica i la soprano Maria Kazarava. La música la posaran la Orquestra del Gran Teatre del Liceu i el Cor Intermezzo i l’escenografia anirà a càrrec de Paco Azorín.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=WSVWzNPK2d8[/youtube]
Ikunde. Barcelona, metròpoli colonial
Museu de Cultures del Món, Barcelona. Del 10 de juny al 5 de febrer.

La història fosca que s’amaga darrere l’entranyable cara del Floquet de Neu és el que explica l’exposició del Museu de Cultures del Món. Tal com va explicar NacióDigital durant la setmana inaugural de l’exposició, Ikunde. Barcelona, metropolo colonial relata a la perfecció el context colonial que vivia Guinea durant l’època franquista. L’extracció de la riquesa natural del país s’exemplifica en aquesta mostra destapant una de les moltes cares  amargues de la història. Molt recomanable pels que no volgueu passar una tarda d’agost al zoo i si sabent d’on surt un dels emblemes animals de Barcelona.