El cinema català aconsegueix xifres rècord al Festival de Sant Sebastià

La tendència a l’alça d’obres seleccionades per ser exposades al Zinemaldia continua per quart any consecutiu

  • Albert Serra, Elena Trapé i Celia Rico, en imatge d'arxiu -
Publicat el 20 de setembre de 2024 a les 08:01

El cinema català segueix guanyant més presència als certàmens cinematogràfics més importants del panorama internacional. La presència catalana a l’edició d’aquest any del Festival de Sant Sebastià continua creixent. Enguany, fins a vint-i-dues produccions es podran veure a la mostra de la ciutat basca, tal com ha relatat amb xifres oficials el Departament de Cultura a l'ACN. És la dada més alta des que hi ha registres disponibles, el 2007. Això suposa una consolidació de les creacions per part de la indústria catalana, que també ha sumat la tercera candidatura consecutiva com a representant de l'Acadèmia del Cinema Espanyol als Oscars.

La tendència a l’alça continua per quart any consecutiu, ja que si bé coincidint amb la pandèmia, el 2020 n'hi van participar deu, la xifra va anar pujant els anys següents. L’any passat se’n van seleccionar 20, una fita només empatada en les últimes dues dècades per l’edició del 2018, l’any que Entre dos aguas, d’Isaki Lacuesta, es va endur la Conxa d’Or, i tant Yuli, d'Icíar Bollaín com Tiempo después, de José Luis Cuerda van competir en la secció oficial.

Entre les produccions catalanes destacades aquest any, destaquen especialment les de la secció oficial, entre les quals es compten quatre títols. Es tracta de l'última pel·lícula de Pilar Palomero, Los destellos a la mateixa secció on fa dos anys va estrenar-hi La Maternal. També hi haurà Albert Serra, director de títols lloats per la crítica com Pacifiction i La mort de Lluís XIV, que hi participarà amb Tardes de soledad, una pel·lícula documental en què explora l'univers de la tauromàquia.

També competiran per la Concha d'Or el primer llargmetratge de Pedro Martín-Calero, El llanto, una cinta de terror psicològic protagonitzada per Malena Villa, Ester Expósito i Mathilde Ollivier que hi farà la seva estrena mundial. D’altra banda, el consolidat cineasta britànic Mike Leigh hi presentarà Hard Truths, un film recentment estrenat al Festival Internacional de Cinema de Toronto coproduït per Mediapro.

 

Un creixement exponencial

El creixement de les seleccions catalanes a la cita de Sant Sebastià dels últims anys es reflecteix en el fet que si bé la dècada passada hi van participar 140 obres –comptabilitzant només les que tenen una productora catalana darrere independentment de la direcció–, en els últims cinc anys ja ho han fet 83 produccions, més de la meitat –una proporció que, a més, es va veure condicionada per la pandèmia l'any 2020. 

En conjunt, en les últimes 18 edicions del festival, s'han presentat 251 obres de productores catalanes, i Isaki Lacuesta torna a sobresortir, ja que és el director amb més presència: vuit de les seves pel·lícules han estat seleccionades per la mostra al llarg dels anys, com ara Los condenados (Benecé Produccions), del 2009, o bé Un año, una noche (La Termita Films), del 2022. El segueixen Jaime Rosales, amb cinc –com Girasoles silvestres (A Contracorriente Films)–, fa dos anys, i Isabel Coixet també amb cinc –amb Un amor (Monte Glauco AIE) com la més recent. Agustí Villaronga, Cesc Gay i Elena Trapé són els cineastes que els segueixen, amb quatre llargmetratges cadascun en aquest període.