Collboni aposta per augmentar un 15% el pressupost de Barcelona en cultura

Defensa que part de la taxa turística serveixi per finançar les polítiques culturals | Considera que "no és acceptable" les condicions laborals d'empreses amb serveis externalitzats

Publicat el 19 de setembre de 2016 a les 18:18
El segon tinent d'alcalde i responsable de Cultura de Barcelona, Jaume Collboni, ha apostat aquest dilluns per un increment del 15% del pressupost de l'Ajuntament en cultura. Ha defensat que part de l'increment de les aportacions hauria de procedir dels beneficis de la taxa turística o les noves taxes que l'Ajuntament estudia, com la dels creueristes que només s'estan unes hores a la ciutat. També d'altres vies com el mecenatge i el patrocini, amb la reactivació de la Fundació Barcelona Cultura, i amb la creació d'un fons de capital risc públic o privat. L'anunci l'ha fet coincidint amb la conferència política que ha ofert al Mercat de les Flors titulada "Trencant els murs. Una política cultural per a Barcelona" amb la qual ha explicat 10 objectius i 34 mesures per enfortir la capitalitat en aquest àmbit. Per aplicar-los, creu que calen increments pressupostaris "ineludibles".

Al Mercat de les Flors, Collboni s'ha acompanyat d'una gran ballarina mòbil, de la companyia Antigua i Barbuda. L'acte ha suposat la seva primera gran conferència en cultura des que el PSC va entrar al govern de BComú encapçalat per Ada Colau, i ha arribat quan encara no s'han els primers 100 dies des de l'acord. El socialista es proposa compensar la idea que la ciutat ha estat "en letargia" en polítiques culturals en els últims temps, però ha insistit en el fet que "la cultura no la fa només l'Ajuntament". Segons ell, "un Ajuntament progressista l'arbitra, la facilita, l'ajuda, la posada en valor i la defensa davant de totes aquelles forces que voldrien tenir-la callada, dòcil i entretinguda, per evitar que esdevingui justament el que és; una poderosa arma de progrés i d'emancipació".
 

Collboni s'ha acompanyat del mòbil gegant d'una ballarina. Foto: Ajuntament de Barcelona


Després de més d'un any de mandat municipal, ha destacat que ara l'Ajuntament ja disposa d'un pla en aquest àmbit, que és "coherent" amb el programa electoral socialista i el pacte de govern amb BComú. El 15% d'increment pressupostari suposaria sumar l'any que ve uns 15 milions d'euros als 113 de pressupost de l'Institut de Cultura de Barcelona (Icub) d'aquest any. Aquesta xifra suposa ara un 4,7% del pressupost global del consistori, i amb l'augment podria arribar a representar un 5%. La Generalitat només destina el 0,9% del seu pressupost a aquest àmbit, segons fonts de l'Icub, si bé el tinent d'alcalde desvincula la seva petició d'augment pressupostari de les retallades dels últims anys del Govern català.

Collboni vol refer vincles amb el sector cultural, i buscar nous públics. Ha proposat crear un carnet o aplicació mòbil que contingui tota la programació cultural (seria informatiu, no de descomptes), i que la capital catalana aculli un gran de festival de dansa. També ha reclamat diàleg per millorar les condicions dels treballadors de la cultura, les quals han motivat protestes com les vagues del juny i el juliol dels empleats externalitzats d'alguns dels grans museus de la ciutat. Segons ell, "no és acceptable les condicions salarials i laborals que tenen molts treballadors d'empreses que són privades, i que han de ser privades també en un futur, que operen a l'àmbit de la cultura", ha declarat als periodistes abans de la conferència.

Redefinir el Disseny Hub però no construir nous museus

Defensa que l'amfiteatre del Grec s'ompli d'activitat també a l'agost. Pel que fa als equipaments, el tinent d'alcalde considera que cal "redefinir" el Disseny Hub, el museu del disseny, per dotar-lo d'una línia estratègica i que no es limiti a ser el continent d'antics espais museístics. Vol impulsar els de titularitat municipal, però aquest no serà un mandat caracteritzat per la creació de nous, per la qual cosa queden aparcats antics projectes com l'Esplanada dels Museus a la muntanya de Montjuïc que havia planejat l'anterior govern de Xavier Trias (CiU). A més, caldrà veure si el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) vol ampliar les seves instal·lacions en pavellons municipals al costat de la Font Màgica.

També ha avalat els processos participatius, però sempre que tinguin "objectius definits". Des de la primera fila ha seguit la conferència l'exalcalde Jordi Hereu. Dels companys de govern de BComú, ha acudit el quart tinent d'alcalde i responsable de Drets Civils, Jaume Asens. També hi eren els regidors socialistes de govern Daniel Mòdol i Montserrat Ballarín. De l'oposició, hi han estat la líder de C's, Carina Mejías, i la regidora de la mateixa formació Marilén Barceló; i el d'ERC Juanjo Puigcorbé. A més, l'acte ha tingut una àmplia presència de socialistes, com la secretària d'organització del partit i extinent d'alcalde, Assumpta Escarp.