Conflicte obert als mitjans de comunicació de la Generalitat

Els treballadors de Catalunya Ràdio, l'ACN i TV3 tenen previstes accions de protesta pública per explicar als ciutadans que el model de mitjans públics de qualitat està en perill

ARA A PORTADA

Publicat el 07 d’abril de 2013 a les 17:02
Aquesta nit comencen les protestes davant la ràdio pública, que s'allargaran fins demà a les 16h

Els treballadors dels mitjans de comunicació de la CCMA, TV3, Catalunya Ràdio i l'Agència Catalana de Notícies (ACN), encaren unes setmanes decisives per al seu futur. Amb l'avís sobre la taula d'una retallada notable del pressupost de 2013 destinat a mitjans de comunicació, encara per concretar, i amb algunes decisions que ja s'han concretat, com la supressió dels serveis dels corresponsals de TV3 i Catalunya Ràdio, l'anunci de retallada de plantilla a l'Agència i rebaixes salarials, és clar que el model de mitjans públics canviarà. Aquesta setmana hi ha previstes trobades entre els representants dels treballadors -la comissió negociadora- i la direcció de cada mitjà, on els periodistes esperen una concreció més detallada de les retallades i dels arguments de la CCMA. 
 
Acampada a Catalunya Ràdio

Aquesta nit, a partir de les 22h, els treballadors de Catalunya Ràdio acamparan davant dels estudis de l'emissora, a la Diagonal, tant els periodistes de plantilla com els corresponsals del territori, una trentena, que aquesta setmana han sabut que finalitza la seva relació contractual amb l'emissora. S'hi estaran fins dilluns a les 16h, quan es produirà la reunió de la comissió negociadora de conveni. Una gran xiulada rebrà la direcció de la CCMA. Fonts del comitè d'empresa han explicat a Nació Digital que “tothom és conscient que és molt difícil que facin marxa enrere amb l'acomiadament dels corresponsals , perquè a TV3 no s'ha aconseguit”, però esperen que en la reunió de dilluns “s'aclareixin bé els plans que hi ha per a la ràdio, i aleshores actuarem en conseqüència”.

Els professionals remarquen que “eliminar corresponsals amb l'argument trampós que el territori és cobrirà amb plantilla és un engany, perquè de la trentena de corresponsals es passarà a set persones, que es resten de la redacció d'informatius, i a més, es perdran varietats dialectals, no té massa sentit que un redactor de Barcelona cobreixi informacions de Terres de l'Ebre si tenim allà bons professionals”, rebla el comitè d'empresa. El fet que la informació la faci plantilla és, a parer del comitè, “el que frena els partits que no són al govern a ajudar-nos, perquè pensen que és bo per a la plantilla i es redueix despesa externa. El model no serà el mateix, perdrem qualitat i es notarà”. 
 
Samarretes i preguntes 

Dilluns també serà dia de protestes a l'ACN. Els periodistes no oferiran servei de notícies, però passaran la jornada amb actes de protesta pública per l'ajust significatiu de la plantilla amb acomiadaments a personal amb contracte indefinit, a causa dels ajustaments pressupostaris que exigeix el Govern. La vaga havia de durar tres dies, però finalment es limitarà al dia 8 d'abril com un gest de bona voluntat, perquè, com explica el comitè d'empresa, “després de l'acte de mediació al Tribunal Laboral de Catalunya, la direcció de l'empresa s'ha compromès a transmetre als treballadors tota la informació de les mesures que s'han d'implantar”. Els darrers dos anys, el pressupost de l'ACN ja s'ha vist minvat de manera significativa i s'han acomiadat, amb extincions de contracte, una vintena de treballadors, als quals cal sumar les baixes voluntàries que no s'ha substituït.
 
La plantilla ha estat l'única partida de l'ACN que ha assumit els sacrificis d'ajustos durant els tres anys de retallades, passant d'ocupar el 92% de la despesa de l'empresa a l'entorn del 63%.
 
El comitè de l'ACN ha explicat a Nació Digital que les accions començaran dilluns a les 8.30h del matí a la porta de l'Hotel Ritz, on la vicepresidenta del govern ofereix una conferència. “Els treballadors anirem a l'acte amb samarretes de suport a l'ACN, i intentarem donar-li una a Joana Ortega”. Després, els periodistes es reuniran amb els redactors de territori a la plaça de la Catedral, on es formaran grups per anar a totes les executives dels partits. “Hem quedat amb tots els portaveus que a l'hora de fer les imatges de recurs els entregarem samarreta i enganxines i els farem una pregunta al final de la roda de premsa sobre l'ACN”. A les 15h, els treballadors se solidaritzaran amb els companys de Catalunya Ràdio i se sumaran a la xiulada als membres del consell d'administració. Finalment, dimarts alguns periodistes assistiran a la roda de premsa de Govern, i un periodista preguntarà per l'ACN al conseller de Presidència, Francesc Homs. 
 
TV3, la pionera a protestar

Els treballadors de TV3 van ser els primers a mobilitzar-se per les retallades. De fet, les protestes van començar l'octubre de 2012 amb vagues parcials, a les quals s'hi va sumar la ràdio amb aturades de 5 minuts. Dimecres 27 de març, per sorpresa, el comitè d'empresa va saber en una reunió negociadora amb la direcció que el president de la CCMA vol equiparar l'escala salarial de TV3 a la de la funció pública, fet que suposaria retallar el sou prop d'un 30%. “El conveni de TV3 sempre s'ha fet aplicant la llei de pressupostos de la Generalitat, es compleix la llei. I és insultant que qui no la compleix ens doni lliçons. Des de fa anys preguntem què cobren i sota quina reglamentació els directius de la Corporació, començant pel president, Brauli Duart, i unes 200 persones que queden fora de conveni i que alguns cobren més de 80.000 euros”, es queixa el comitè d'empresa de TV3 en declaracions a Nació Digital.

Ara els treballadors esperen la nova reunió de la comissió negociadora de conveni amb la direcció de la casa, que serà dimecres. “Convidarem els treballadors a fer una aturada i a concentrar-nos davant de la sala on es faci la reunió, perquè tothom ha de saber que qui decideix sobre TV3 és el Govern, perquè la direcció de TV3 se n'assabenta tard, de tot, Brauli Duart no els informa, només executa els passos per a desmantellar TV3”, denuncia el comitè. De fet, fa mesos que els treballadors fan campanya per explicar que el desmantellament de TV3 no només és una “qüestió laboral, sinó que va més enllà perquè desmunta una estructura de país”.  
 
Els treballadors de TV3 també estan cridats a sumar-se a l'acampada de Catalunya Ràdio, i “tothom qui pugui compaginar-ho amb la feina s'hi sumarà, perquè tots els treballadors fem pinya, tot i que de vegades ens cal fer accions separades”. El pressupost previst per al 2013 per a TV3 i Catalunya Ràdio és de 260 milions d'euros, l'equivalent a la despesa d'una sola setmana de serveis públics de sanitat i educació.