Aquesta és una de les mostres més cruels del que es coneix com l'estigma, aquesta mena de maledicció que castiga les persones afectades per patologies mentals i les condemna a ser uns malalts de la vergonya, malalts de tercera fila, com si tinguessin una part de culpa en els seus patiments a diferència del qui té artritis o diabetis, per exemple. Una dada: el 49% d'esments de la salut mental a la premsa espanyola apareix vinculada a esdeveniments violents.
Per lluitar contra aquestes pràctiques i per sensibilitzar la societat catalana i els professionals de la informació en la lluita contra l'estigma, acaba d'entrar en funcionament un Observatori de mitjans i salut mental, que impulsen l'entitat Obertament i Mèdia.cat, i que es es va presentar en societat ahir dimarts al Museu Marítim de Barcelona.
L’acte va comptar amb la participació de David Garcia, membre del grup Alerta Estigma; Matilde Gordero, que serà la coordinadora de l’Observatori; Albert Solé, cap de la secció de societat del diari Ara; Joan Vila, professor de la facultat de Comunicació de la UAB i membre del Grup de Periodistes Ramon Barnils. La presentació del projecte va ser a càrrec dels presidents del Grup Barnils i Obertament, David Bassa i Xavier Trabado.
Àudio de l'entrevista a Xavier Trabado sobre el nou Observatori (27/10/2015), a Barcelona FM