Creen un observatori sobre salut mental i mitjans de comunicació

Acció conjunta del Grup de Periodistes Ramon Barnils i l'entitat Obertament | L'objectiu és combatre l'estigmatització que pateixen els afectats per aquest tipus de patologia

Publicat el 28 d’octubre de 2015 a les 18:28
És molt habitual que en llenguatge públic es facin servir referents vinculats a malalties mentals amb un sentit negatiu, fins i tot despectiu. Demanar a un polític que vagi al psiquiatre, tractar algú de paranoic o bipolar, o dir que una situació és esquizofrènica... són expressions que apareixen cada dia als mitjans.

Aquesta és una de les mostres més cruels del que es coneix com l'estigma, aquesta mena de maledicció que castiga les persones afectades per patologies mentals i les condemna a ser uns malalts de la vergonya, malalts de tercera fila, com si tinguessin una part de culpa en els seus patiments a diferència del qui té artritis o diabetis, per exemple. Una dada: el 49% d'esments de la salut mental a la premsa espanyola apareix vinculada a esdeveniments violents.

Per lluitar contra aquestes pràctiques i per sensibilitzar la societat catalana i els professionals de la informació en la lluita contra l'estigma, acaba d'entrar en funcionament un Observatori de mitjans i salut mental, que impulsen l'entitat Obertament i Mèdia.cat, i que es es va presentar en societat ahir dimarts al Museu Marítim de Barcelona.

L’acte va comptar amb la participació de David Garcia, membre del grup Alerta Estigma; Matilde Gordero, que serà la coordinadora de l’Observatori; Albert Solé, cap de la secció de societat del diari Ara; Joan Vila, professor de la facultat de Comunicació de la UAB i membre del Grup de Periodistes Ramon Barnils. La presentació del projecte va ser a càrrec dels presidents del Grup Barnils i Obertament, David Bassa i Xavier Trabado.
 

Àudio de l'entrevista a Xavier Trabado sobre el nou Observatori (27/10/2015), a Barcelona FM