De competir amb Amazon a una distribuïdora de Guadalajara: què està en joc amb la crisi d'Enciclopèdia?

La crisi de l'operadora Entredós, que ha impactat de ple en el sector del llibre, agreuja la situació de l'històric grup, que està en negociacions amb Abacus per vendre'ls els segells editorials

Publicat el 13 de gener de 2024 a les 08:03
Actualitzat el 15 de gener de 2024 a les 13:36
El sector de la distribució de llibres a Catalunya no respira. El nyap del projecte d'Entredós (que va néixer el febrer de 2022 fruit de la fusió les distribuïdores Àgora, en mans d'Enciclopèdia Catalana, i Les Punxes) per crear una gran distribuïdora de llibres a Catalunya que plantés cara a plataformes com Amazon, ha estat un terratrèmol i amenaça de tenir un impacte en diferents àmbits del sector. 

La darrera notícia entorn d'aquesta crisi ha estat la decisió de Planeta que tots els segells del Grup 62 -que controla des de fa una dècada quan en va sortir la Caixa- seran distribuïts a partir d'ara per Logista Libros, la distribuïdora amb participació de la família Lara, que té la seu a Guadalajara. Cal recordar que 62 aplega els segells en català de Planeta (Edicions 62, Columna, Empúries, Pòrtic i Proa). Tot i que era una possibilitat, la decisió del gegant editorial en castellà -que en el sector del llibre troba comprensió- és un altre cop sobre el futur d'Àgora i d'Entredós. 

[noticia]266174[/noticia]
El sector està ferit. Ilya Pérdigo, president de l'Associació d'Editors en Llengua Catalana, subratlla la "decepció majúscula" després que tots els àmbits del món del llibre veiessin la iniciativa d'Entredós com un projecte engrescador i necessari. Considera que la crisi serà superada pel sector i que "les editorials afectades ja han reubicat la distribució per tot el territori de l'Estat". "Des del punt de vista logístic -assenyala-, la crisi sembla superada i venim d'una bona campanya de Nadal". 

Jordi Ferré: "Dol molt perquè és un projecte de país"

Jordi Ferré, director de 9 Grup Editorial (que inclou Angle Editorial, Cossetània Edicions, Lectio Ediciones, Eumo Editorial i Quorum Llibres), explica la dificultat viscuda. El grup és un dels que ha presentat demanda judicial contra Àgora per mala gestió i impagaments: "Del darrer trimestre del 2022 no se'ns ha pagat absolutament res. L'1 de gener del 2023 vam marxar d'Àgora i ara treballem amb una distribuïdora del País Basc, Elkar". La demanda reclama els pagaments pendents l'equivalent a vendes perdudes per no haver rebut els llibres demanats, amb un total de 2.800.000 euros.  

Ferré no amaga el dolor pel que ha passat: "Dol molt perquè és un projecte de país. A nosaltres ja és el segon cop que ens passa. Ho vam patir amb Arc de Berà, que també era una iniciativa amb visió de país, i ara amb Àgora". I explica que encara esperen un 20% dels llibres que la distribuïdora els ha de tornar. 

Enric Faura, director de Xarxa de Llibres, distribuïdora comercial que aplega unes 25 editorials, creu que el que està en joc és el futur de la distribució de llibres: "Catalunya ha perdut una oportunitat durant 10 o 15 anys. Que segells com Barcino o Publicacions de l'Abadia de Montserrat siguin distribuïdes des de fora de Catalunya és trist". 

En general, el sector és comprensiu amb la decisió de Planeta d'optar per la distribuïdora Logista vista la situació i per preservar-se. Faura considera que Planeta ha actuat de manera "professional i respectuosa, i també ha estat perjudicada, tot i que per la grandària de la casa això no ha tingut per ells l'impacte que ha tingut en petits i mitjans".

El futur d'Àgora i d'Enciclopèdia

Totes les veus del sector coincideixen en què el que està en joc és, més enllà del futur d'Àgora, el del Grup Enciclopèdia. Bernat Ruiz Domènech, editor d'Apostroph, amb seu a Vic i bon coneixedor del sector, té un discurs molt crític sobre el que ha passat: "Àgora i Enciclopèdia han entrat en una espiral perniciosa. Fa vint anys que Enciclopèdia s'encongeix i és el gran malalt de l'edició en català. I ara la Generalitat ja no pot rescatar Enciclopèdia".

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, en declaracions al programa Ciutat Maragda de Cat Ràdio que s'emetran aquest cap de setmana, ha afirmat que el Departament "estarà amatent perquè editors i llibreters no pateixin", recordant que des de l'inici de la crisi, el Govern va seguir la situació i va obrir de seguida una via de finançament a través de l'ICF per resoldre els problemes de finançament de molts editors. Garriga, que ha assenyalat que desconeixen la situació econòmica d'Enciclopèdia, ha reconegut que Cultura contemplava la possibilitat que el Grup 62 abandonés Àgora, però els ha "sorprès" la rapidesa.

Un ERO de 15 persones

El director general d'Enciclopèdia, Joan Abellà, està conduint una nau enmig d'un fort temporal. La seva gestió ha estat molt criticada. Abellà admet a Nació la serietat de la situació: "Se'n va anar Xarxa de Llibres i ara ho ha fet el Grup 62, el que tot plegat suposa el 60% d'Àgora. Ara és evident que ens haurem de redimensionar". Enciclopèdia va anunciar el 8 de gener un ERO que afecta el centenar de treballadors i, aquest dissabte, segons ha avançat l'ACN, s'ha concretat que acomiadarà 15 persones. 

Abellà intenta posar bona cara davant de la magnitud de la crisi: "Estem negociant l'ERO, tenim temps fins al 8 de febrer. I vam estructurar el deute amb els bancs, cosa que ens va obligar a vendre l'edifici de la seu", explica.

Abacus, el més ben situat

Ja fa temps que s'apunta la possibilitat que el Grup Abacus, que es va fusionar amb Som el juliol de 2021, i Enciclopèdia negociïn per crear un potent grup editorial en català. Abellà, que fa dies va negar que estigués negociant amb Abacus, ha respost a Nació amb un "res a afegir" en ser preguntat per aquest tema. Fonts coneixedores de les negociacions, però, assenyalen que les negociacions hi són i estan "molt avançades", i que l'acord passaria per la integració a Abacus dels segells editorials d'Enciclopèdia, com Univers, La Galera, Elastic, Viena, Catedral o Rata. En aquesta operació hi podria intervenir un altre soci del sector privat.