"El documental és a l’audiovisual com l’assaig a la literatura. Un gènere que ens acosta a les diferents realitats de la humanitat i que ens fa millor com a persones", argumenta Xavier Díaz, responsable de l’Institut Català de de les Empreses Culturals, que defensa una consideració especial per al DocsBarcelona que li permeti una estabilitat més enllà de les administracions. "El festival possibilita apropar-nos als millors documentals internacionals inèdits i, a la vegada, permet fer mercat, que Catalunya sigui referent en el context de l’audiovisual/documental i que es trobin i es puguin generar noves produccions", festeja.
La mirada de la dona, protagonista de la inauguració i la clausura
"Cada pel·lícula és un món i està seleccionada per la seva pròpia vàlua –explica González–. Tot i així, podem distingir tres eixos o temàtiques primordials". La mirada de la dona és un d’ells. Aquest any DocsBarcelona s’inaugura amb Amazona i clausura amb La Chana, dues pel·lícules dirigides per dones. A més, prop del 50% de les pel·lícules que conformen la vintena edició estan dirigides o co-dirigides per dones. I una taula rodona amb cinc directores –Debra Zimmerman, Roser Corella, Bobbi Jo Hart, Lucija Stojevic i Clare Weiskopf– aprofundirà en les noves direccions i perspectives del cinema documental.
Gràcies al compromís dels documentalistes, el festival s’aproparà també amb una nova mirada als conflictes de Colòmbia, Síria o Somàlia, a les bambolines de dos casos judicials que han colpit el món, a les fàbriques de tèxtils de la índia o a les noves veus del periodisme d’investigació. Finalment, el festival proposa alguns dels títols imprescindibles de la collita de l’any sobre ecologia, com Anfgry Inuk, que aborda el conflicte mediambiental poc conegut de les foques a l’Àrtic o Woman and the glacier, que relata la vida d’una científica que porta 30 anys vivint a 3.500 metres sense cap contacte amb el món civilitzat.
Cineastes i poetes, dos mons que s'uneixen
L’animació també tindrà el seu espai amb una nova secció no competitiva que projectarà els millors curts documentals internacionals que exploren l'animació com a recurs narratiu. Finalment, i com a novetat d'enguany, "hem pogut ajuntar dos mons creatius, el dels cineastes i els poetes" explica González. Les iniciatives que compartiran van des d'activitats amb el vi com a element central a recitals de poesia de clips del festival. "No sabem si d’aquí sortirà alguna cosa, però cal intentar-ho", sentencia el director.
Les projeccions dels films inclosos en la programació es podran veure enguany als espais habituals –CCCB, Aribau Multicines, Antiga Fábrica Estrella Damm i Llibreria Altaïr–, als quals se sumaran sis seus més: Berga, Granollers, Manresa, Vilafranca del Penedès, Badalona i La Garriga.

Joan González, director de DocsBarcelona, a l'Antiga Fàbrica Estrella Damm Foto: Jordi Jon Pardo