El CAC desestima dues queixes del PP sobre la suposada «parcialitat» de Mònica Terribas

L'ens considera que la periodista es va ajustar al manual d’ús del llibre d’estil de la CCMA

Publicat el 19 de gener de 2016 a les 18:38
El Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) ha desestimat una queixa presentada pel PP amb relació a la secció "La Portada" d’El Matí de Catalunya Ràdio, concretament en les emissions dels dies 11 al 25 de setembre de 2015, coincidint amb la campanya electoral del 27-S. Segons el PP, Mònica Terribas va aprofitar aquest espai per expressar la seva opinió sobre esdeveniments d’actualitat, contravenint, segons la formació política, els més elementals principis sobre veracitat, objectivitat i respecte amb el pluralisme d’un mitjà públic.

L’ens regulador no ha validat la queixa, estimant que "La Portada" no vulnera el llibre d’estil de la CCMA. Amb tot, “recorda que les valoracions que s’hi fan s’han d’adequar escrupolosament a les missions de servei públic”. I afegeix que els sumaris o portades radiofòniques “no poden contenir opinió però sí que hi poden interpretar la realitat i fins i tot introduir-hi algun element valoratiu, sempre que es mantingui la imparcialitat de la informació”.

El CAC també ha rebutjat una segona queixa del grup parlamentari del Partit Popular a Catalunya sobre l’actuació de la moderadora -Mònica Terriba- en el debat electoral emès per TV3 i Catalunya Ràdio el 20 de setembre. Segons el CAC, la conducció del debat es va ajustar també a les previsions del manual d’ús del llibre d’estil de la CCMA, sense que pugui apreciar-se una presa de partit per cap tesi o opció política concreta. Com en l’informe sobre la cobertura electoral, aquest acord també s’ha aprovat amb tres vots a favor, tres en contra i el vot de qualitat del president.

D'altra banda, el CAC ha emès un informe sobre la cobertura de la campanya de les eleccions del 20-D. L'estudi constata que els mitjans públics analitzats van aplicar criteris de proporcionalitat en relació amb els resultats obtinguts en les eleccions espanyoles anteriors, mentre que els privats no ho van fer. Segons l’ens, les privades catalanes i espanyoles –també obligades per llei a la proporcionalitat- van obviar aquest criteri –cas de 8TV i RAC1- o directament no van informar sobre tots els grups polítics al Congrés –Telecinco i A3-, en benefici dels ‘emergents’, Podemos i C’s. El CAC trametrà l’informe a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència i a la Junta Electoral Central.