
A Nova York s'hi pot trobar de tot. També classes de català. El 2009, un grup de catalanes, la majoria d'elles casades amb nord-americans, van identificar una mancança en l'educació dels seus fills: no hi havia cap centre que els ensenyés català. Davant aquest buit, es van organitzar i, a través del Casal Català i gràcies a una subvenció de la Generalitat, van iniciar classes per a nens de 3 a 11 anys, amb elles com a professores. Arran l'èxit de la iniciativa, aquest any el Casal Català ha inaugurat cursos per a adults i ja compten amb deu alumnes nord-americans. La idea és començar pel nivell bàsic i, si la iniciativa prospera, poder oferir el nivell elemental, mitjà i superior en anys posteriors.
"Al principi va ser una iniciativa de les mares que volien que els seus fills no perdessin les arrels amb la llengua i cultura catalana", comenta la Immaculada Cartaña, una de les mares implicades en el projecte del Casal Català i professora del grup de nens de 6 a 10 anys. Les catalanes Marta Guitart, Mònica Tattamanzi i Esther Jeannotte -les tres professores de les classes del més petits- van ser les impulsores del projecte, que va començar com una idea l'11 de setembre del 2009, durant la celebració de la diada de Catalunya a Nova York.
"Aprofitant la celebració de la diada, un grup de mares ens vam reunir i vam començar a preguntar entre els catalans residents a Nova York si portarien els seus fills a classes de català", diu Tattamanzi. Ràpidament van veure la gran acollida que va tenir la iniciativa i van demanar ajuda al Casal Català per materialitzar el projecte.
D'aquesta manera van començar les classes de català per a nens de 3 a 11 anys a l'Instituto Cervantes de Nova York, que els lloga una de les seves sales cada dissabte de 10 a 11,30 hores del matí. Actualment, el curs té 22 alumnes i es divideix en dues classes, una per als més petits (3-5 anys), amb 14 alumnes, i l'altra per als més grans (6-10 anys), amb vuit alumnes.
"No només se'ls ensenya català, sinó que es tracta d'introduir-los en la cultura catalana. Els hi expliquem qui va ser Dalí, Pau Casals, Miró... i celebrem les festivitats catalanes, com la castanyada. També fem cagar el tió!", explica Cartaña. "Fins i tot amb els més grans hem discutit sobre les pròximes eleccions autonòmiques a Catalunya", afegeix.
Una de les famílies que porta els seus fills al curs de català és la parella formada per Sara Martinez (catalana) i Chad Spooner (nord-americà), pares de l'Eduard (4 anys), el Gerard (7 anys) i la Isabel (9 anys). La família viu a Stanford, a l'estat de Connecticut, a hora i mitja de Nova York. 'Encara que és una inversió de temps considerable per a nosaltres, cada dissabte perdem tot el matí entre anar i tornar, penso que és important que els nens mantinguin les tradicions catalanes', comenta la Sara Martinez. Per ella, un dels aspectes més beneficiós de les classes és que els seus fills han conegut altres nens amb una situació familiar similar a la d'ells. "A mi sola em costava molt poder comunicar tota la cultura catalana", explica Martinez, que va optar per parlar castellà als seu fills per una qüestió "pràctica", apunta.
Cap al nivell C de català
Després de la bona acollida que van rebre les classes de català per al més petits, el Casal Català ha avançat un pas més i ha començat enguany classes de català per adults nord-americans. Cartaña explica que els cursos per a adults van seguir el mateix esquema que les classes per a nens. "No hi ha cap acadèmia o centre que ofereixi classes de català als nord-americans que vulguin aprendre la llengua', explica Cartaña. 'Només es fan classes de català per estrangers a les universitats", afegeix.
Així, les classes de català per adults han començat aquest curs 2010-2011, gràcies a una altra subvenció de la Generalitat, i ja compten amb deu alumnes. Aquest curs es du a terme a la fundació Liederkranz, que com el Cervantes els lloga una sala per dur a terme el curs anual.
La idea és començar pel nivell bàsic de català i, si la iniciativa prospera, poder oferir el nivell elemental, mitjà i superior en anys posteriors. "Fins i tot es podrien treure el nivell C de català en quatre anys!", explica Cartaña, una idea que la professora del curs, Núria Diví i Sagré, veu factible. "Els alumnes estan oberts a aprendre la llengua i molts pregunten si els cursos tindran continuïtat", explica Diví i Sagré, que també ha estat professora de l'Spanish Institute, la Universitat de Nova York i l'Instituto Cervantes. "Volem oferir als alumnes que ho vulguin la possibilitat de treure's un títol oficial de català", afegeix Diví i Sagré.
I el perfil dels alumnes dels cursos per a adults? El grup és ben divers però tots tenen algun vincle amb Catalunya. Una de les alumnes és Teresa Parker, guia gastronòmica que viatja sovint a Catalunya i s'ha enamorat del país, assegura. També hi trobem un pintor que el proper any haurà de fer classes a Menorca, una americana casada amb un "nacionalista català" -explica ella-, un arquitecte especialitzat en Guastavino i una empresària que treballa en una companyia que inverteix a Catalunya, entre d'altres. Tots ells asseguren que aprendre el català no és fàcil però aposten perquè les classes tinguin continuïtat en el temps. "Continuarà?", pregunta Parker, "on haig de signar?", afegeix rient.