El CCCB i Amical Wikimedia col·laboren per potenciar el català a la xarxa

Han creat 1.140 entrades biogràfiques d'intel·lectuals com Roberto Bolaño o Svetlana Alexiévitx | Ara preparen el repte #MakingAfrica, un projecte per reduir la infrarepresentació del continent a l'enciclopèdia

Publicat el 14 de juliol de 2016 a les 10:08
Més de 3.200 autors de prestigi han visitat el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) des que va néixer, l'any 1994. Ara, gràcies a la col·laboració entre el CCCB i els voluntaris d'Amical Wikimedia, s'ha incorporat a la Viquipèdia la informació biogràfica de 1.144 d'aquests intel·lectuals, els considerats més rellevants. Escriptores com Svetlana Alexiévitx, filòsofs com Jürgen Habermas, músics com Kiko Veneno i activistes com Simona Levi són alguns dels personatges que des d'ara disposen d'un racó a l'enciclopèdia en línia en català.

Totes dues entitats col·laboren des del 2011, però no va ser fins al 2013 quan el CCCB va decidir alliberar part dels seus textos, fet que ha facilitat la feina dels membres d'Amical Wikimedia. Àlex Hinojo, director de projectes d'Amical Wikimedia, apunta que "el més complicat no ha sigut el volum de feina, sinó el procés de canvi de xip que cal fer amb les institucions perquè obrin els seus continguts amb llicències Creative Commons". Aquest tipus de llicències permeten als autors establir els termes amb els quals volen compartir les seves obres a internet.

"Si un ajuntament té un fotògraf oficial, aquelles fotos haurien de ser en domini públic perquè tothom (premsa local, estudiants, empreses...) en pugui fer ús", explica Hinojo. Amical Wikimedia defensa que tot allò que es paga amb diners públics ha de ser accessible pels ciutadans i el CCCB va ser una de les primeres institucions a entendre-ho. Aviat van permetre reutilitzar les fitxes biogràfiques que preparen quan algun ponent els visita.

L'Àfrica, infrarepresentada també a la Viquipèdia

Millorar la presència d'un estat africà, Cap Verd, és l'objectiu del repte #MakingAfrica, una crida perquè els viquipedistes ajudin a lluitar contra la infrarepresentació de l'Àfrica a la Viquipèdia. Van escollir aquest país perquè "és un conjunt d'illes del continent, que molta gent no coneix o no dibuixa quan pensa en Àfrica", explica Hinojo. La seva entitat es va proposar agafar un Estat petit poc representat i "intentar posar-lo al mapa". I sembla que ho estan aconseguint: en només tres mesos Cap Verd ha passat de tenir 70 entrades a la Viquipèdia a assolir gairebé 500. A més, el projecte coincideix amb una exposició al CCCB que porta el mateix nom, Making Africa, i que vol aportar una nova visió sobre el continent.