
El claustre del Mas del Vent de Palamós és "una presentació artística i monumental elaborada d'inici en terres castellanes o lleoneses durant el primer terç del segle XX o poc abans i mostrada a Madrid fins l'any 1958 per ser traslladada a Palamós on ara es troba". El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha donat a conèixer el dictamen de geòlegs experts, que indica que el claustre de Palamós no és romànic autèntic, sinó una recreació, tot i que hi ha peces antigues. L'arqueòleg Eduard Riu ha admès que el fet que "sigui una còpia és significatiu i indicatiu d'un ambient cultural". Els experts han reclamat a l'Ajuntament de Palamós que el claustre sigui declarat bé d'interès local.
Mascarell ha estat l'encarregat de llegir les conclusions i després d'assenyalar que és una peça del primer terç del segle XX o poc abans, ha apuntat que hi ha indicis en l'estudi material que apunten que l'obra "pot contenir un cert nombre encara per determinar de peces antigues i elements pròpiament romànics i que la nòmina precisa de les peces romàniques i la seva procedència precisa no és objectiu de l'informe". "La major part d'indicis, tant de context com del propi examen material i artístic de l'obra, porten a considerar que no es tracta d'un claustre romànic desmuntat d'un emplaçament primigeni i remuntat de nou context amb criteris de fidelitat arqueològica respecte l'original", s'assenyala en una de les altres conclusions.
Com a conclusió de la roda de premsa de presentació del dictamen, Riu ha assenyalat que "la major part de l'obra de Mas del Vent o de Ciudad Lineal és una creació del segle XX que podia ser destinada al comerç o a l'embelliment d'un edifici, però bàsicament és una peça inspirada en uns quants elements romànics". Riu ha admès que "tot plegat és sorprenent en el claustre de Palamòs. Seria sorprenent que fos autèntic i també que no ho sigui". Ha afegit que el fet que sigui una còpia és significatiu i és indicatiu d'un ambient cultural i és un producte cultural.
Riu ha volgut deixar clar que el dictamen no és un document conclusiu, sinó que és la presentació d'un estadi de recerca "madur per definir una hipòtesis de treball". La primera procedència coneguda del claustre és Ciudad Lineal i "és una construcció feta l'any 1959 a partir d'uns elements que es van comprar al mercat d'antiguitats madrileny l'any anterior i es van traslladar a Palamós". Riu ha dit que en aquest trasllat el monument es recompon i l'estat en què es trobava a Ciudad Lineal i a Palamós no són iguals. El claustre, ha seguit, es va conèixer als anys 30 per primera vegada i el seu propietari era l'antiquari Ignacio Martínez.
En aquest context, ha dit que les peces esculpides es divideixen entre els elements arquitectònics i escultòrics, que tenen com a model el de San Juan de la Peña. Així mateix, ha destacat que la inspiració iconogràfica en el claustre del de Santo Domingo de Silos. Riu però ha destacat que "tot i l'aparença efectista que té l'obra escultòrica de Palamós dista molt en qualitat i en valor de la de Silos". "Hi ha una distància en l'execució material i el tractament de les peces", ha afegit.
Riu també ha apuntat que hi ha peces que poden tenir una més llarga antiguitat tal com demostren diferents conclusions de l'estudi. De fet, ha ressaltat que tot i no poder concretar una època concreta de creació d'aquests elements, sí que fan referència a elements constructius i no pas a les peces escultòriques.
Bé d'interès locall i patrimoni català
Mascarell ha assenyalat que entre les conclusions el certamen recomana que cal que el claustre sigui incorporat en l'inventari del patrimoni català per rebre la protecció adient i insta l'Ajuntament de Palamós perquè sigui "bé d'interès local per assegurar la seva conservació i estudi".
No hi ha obligació d'obrir-ho al públic
El conseller de Cultura ha explicat que han informat "objectivament" a la família propietària del claustre de les conclusions i ha apuntat que no hi ha cap obligació d'obrir-ho al públic "en funció dels graus de protecció". El director general de Patrimoni, Joan Pluma, ha afegit que els titulars de bens catalogats i inventariats han d'informar sobre l'estat dels béns i conservar-lo i facilitar l'accés en temes de recerca.
Des del 1959 a Palamós
Aquest claustre està instal·lat a la finca Mas del Vent des del 1959, com ho corroboren fotografies que es troben a l'Arxiu Municipal de Palamós i que recullen el moment del muntatge. Va ser el professor de la Universitat de Girona Gerardo Boto qui va destapar l'existència d'aquest conjunt en una finca privada després de veure fotografies del claustre en una revista d'arquitectura i disseny francesa.
Segons el representant dels propietaris, el conjunt d'estil romànic el va comprar un particular d'origen alemany per un milió de les antigues pessetes el 23 de juliol de 1958 a Madrid on es trobava desmuntat en un magatzem. Així ho il·lustra el contracte de compra venda que els propietaris encara preserven. Des del 1959, però, no ha estat catalogat com a patrimoni cultural ni protegit. Els propietaris de la finca van fer un comunicat el passat 6 de juny en el que posaven en dubte l'autenticitat del monument.
El 7 de juny dos arqueòlegs i un arquitecte del Departament de Cultura de la Generalitat va accedir per primer cop a la finca del Mas del Vent de Palamós per poder observar i investigar en primera persona el claustre descobert recentment en el jardí. Els tècnics van fer fotografies i van prendre mides del claustre, d'estil romànic, i també van fer un croquis del conjunt. A més, van demanar als propietaris un seguit de documentació, que es van comprometre a facilitar-los.