
La planta baixa del Museu d’Història de Catalunya ha estat aquest dijous al vespre l’escenari escollit per la inauguració de l’exposició Parelles Artístiques: Experiències creatives per la salut mental. Es tracta d'una mostra promoguda per la Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d’Osona, l’associació El Far de la Garriga i el Servei de Rehabilitació Comunitària de Granollers, amb la col·laboració de l’obra social d’Unnim Caixa i del departament de Benestar i Família de la Generalitat.
Una setantena de persones han pogut gaudir d’un recorregut composat per més de 40 obres, realitzades per parelles artístiques, integrades per un artista professional i un altre d’amateur.
En l’apartat de parlaments han intervingut entre altres el conseller de Benestar i Família, Josep Lluís Cleries; el president de la Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d’Osona, Joan Roca i el vicepresident segon d’Unnim Caixa, Francesc Contijoch.
El conseller, en primer lloc, ha felicitat els organitzadors de la iniciativa per ser el sisè any que es celebra, destacant també que és un projecte que a través de l’art pretén potenciar les capacitats i autonomia dels malalts enfront dels estereotips que giren al voltant d’ells. A més, Cleríes ha volgut deixar clar que malgrat la crisi econòmica, “el departament potser tardarà una mica més en atendre les necessitats, però no retrocedirà ni un pam a l'hora de garantir l’estat del benestar a tots els ciutadans”.
Joan Roca, per la seva part, ha volgut destacar la condició de “centre de referència” a nivell estatal en matèria de salut mental que és avui la fundació que presideix. “54 metges que no només treballen per tractar els malalts sinó també per paliar el seu risc d’exclusió i dotar-los de més autonomia”, així és com ha descrit Roca el projecte que any rere any fa la Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d’Osona.
El representant d’Unnim Caixa, Francesc Contijoch, ha valorat l’aposta de la seva entitat per mantenir la seva col·laboració en el projecte en un moment on la majoria de caixes s’estàn reestructurant i perdent capacitat d’actuació en l’obra social. Segons Contijoch, “Les fundacions sempre han estat un element de progrés a Catalunya i per tant en un moment de crisi com el que vivim, més que mai ha de continuar sent així”, ha declarat el vicepresident segon de l’entitat finançera.
Dues participants en el projecte, la Fina i la Raquel, han relatat davant de tots els assistents el que els hi ha suposat prendre part en aquesta aventura. La primera, que és la segona vegada que hi participa, ha declarat que fer una obra en parella “és com començar a festejar, ja que hi ha molta conversa amb l’altra persona per tal de conèixer el que vol transmetre a l’obra”. Mentre que la Raquel, que enguany s’hi estrenava, ha valorat “la connexió que s’estableix entre les dues persones durant tot el procés de composició de l’obra”.
Tots els interessats en veure la mostra tenen de temps fins al proper 8 d’abril, dia en què l’exposició iniciarà un recorregut itinerant arreu de Catalunya, amb aturades a poblacions com Vic, Manlleu i Prats de Lluçanès.