Malgrat aquests espais concrets, el debat s'ha centrat en aspectes com la capacitat financera de l'entitat, en els pressupostos del darrer curs –que encara no s'han presentat–, en la conveniència de si cal donar entrada als partits polítics o no, i de com s'encara la relació amb el procés independentista. El debat també ha tingut moments d'estira-i-arronsa personal, amb la menció a la figura de Bernat Dedéu com a articulista, fet que ha provocat la intervenció del públic, amb aplaudiments i interpel·lacions, com la que ha fet Marina Rossell. Al seu costat, també atent, Jaume Sisa, entre d'altres i diverses personalitats públiques. Un exemple de la vivesa i de les altes expectatives que han aixecat les eleccions.
[headline]1. On som i on anem?[/headline]
Inicia el torn Genís Roca, que amanté que L'Ateneu s'ha quedat estancat en els darrers tres anys, "tot i que veníem d'una època bona, amb Oriol Bohigas i Francesc Cabana. La cosa no funciona bé. En socis, per exemple, tenim unes 400 baixes anuals, fet que demostra que la gent que s'acosta a l'Ateneu se'n va". Segons Roca, l'entitat viu "un retrocés democràtic greu", i a nivell econòmic la situació "també és greu. Si no hi posem remei, acabarem patint". Ha acabat el primer torn assegurant que "l'Ateneu s'ha de reactivar amb gent que conegui bé la casa, complementat amb saba nova i gent d'eficàcia contrastada".
Jordi Casassas ha expressat la seva satisfacció amb el ressò ciutadà. "A mi em pertoca dir que la situació és molt bona. Si em refereixo a les enquestes que es fan a la casa, penjades a la web, tenim uns índexs de satisfacció alts". També ha assegurat que, des del 1860, l'Ateneu ha tingut la capacitat de reinventar-se, i les juntes "han anat assumint el bo de les juntes anteriors, mai un trencament. Si hi hagués trencament, com va passar a l'Ateneu de Madrid, la casa s'ensorraria". Pel que fa a la democratització de l'Ateneu, ha assegurat que passa "per cap dirigisme cultural, per cap intent d'interferir. Ara tenim una prova boníssima que l'Ateneu està viu, adaptat i té futur".
Bernat Dedéu ha assegurat que les eleccions "ens obliguen a repensar l'entitat". "Jo estimo moltíssim aquesta casa, sóc soci des que tinc 19 anys i, justament perquè me l'estimo, vull ser crític". On som?, s'ha preguntat. "Som al març del 2017 i no tots els socis podran votar telemàticament. Passa que per uns pocs dies hi haurà molts socis que no podran votar". També ha assegurat que Casassas ha tingut molt poca traça en el dret a decidir dels seus socis, en referència amb el dret a decidir promulgat a les darreres eleccions. "Som rupturistes? No, estimem el canvi. Ens exalta el nou i ens enamora el vell. Però veiem que l'Ateneu ha entrat en una certa letargia. Necessitem més socis joves i hem fet una campanya amatent a la contemporaneïtat: neta, sense atacs, i sempre donant la cara. I sobretot, comunicant".
En el torn de rèpliques, Casassas, en resposta a Roca i als problemes amb el vot per correu, ha assegurat que "tota entitat és perfectible" i que "el cens és una bírria, però cobrem les quotes. Tenim un mínim de control", cosa a la qual Dedéu ha respost amb contundència: "jo, com a president mai ho diré, ni en broma". Casassas ha trencat una llança "en favor de l'Administració, perquè cuiden la gent de l'Ateneu". Dedéu ha remarcat que no volen només un Ateneu per joves: "els socis veterans sou el nostre millor patrimoni, vaig fer soci a Jordi Savall i Francesc Garriga", ha posat en valor que "som l'única candidatura que ha portat un programa electoral" i ha expressat que "l'única manera de ser tradicionals és apostar pel canvi".

Debat eleccions 2017 de l'Ateneu Barcelonès Foto: Eva Domínguez
[headline]2. Quins instruments proposem per portar a terme aquesta idea?[/headline]
Casassas ha iniciat el segon bloc. "Tenim la possibilitat de completar qualitativament allò que hem posat en marxa aquests tres anys i possibilitar el funcionament de les tertúlies i les seccions com una eina fonamental". Les tertúlies i les seccions han de ser les grans protagonistes, segons el fins ara president. també ha reblat la qüestió del personal de la casa, que "havia arribat a un moment de tensió i incomoditat. Hem signat el protocol sobre assetjament i ús de l'autoritat". També "hem fet reforma dels estatuts, amb la idea de garantir la participació dels socis i el control, amb més seguretat en l'acció dels individus".
Dedéu ha assegurat que hi havia 200 vots per correu en les darreres eleccions, i ara només 35. "Calia eliminar el frau, no el vot per correu", ha reblat, al respecte. "Parlem de cultura: volem posicionar l'Ateneu com una de les primeres entitats privades d'Europa, que torni al primer nivell mundial". Per fer-ho, entre d'altres, han previst una colla de cicles. "Volem aglutinar el riquíssim panorama artístic de la ciutat al voltant de l'Ateneu, perquè ens hem especialitzar en formes de cultura estàtiques i cal fer art digital, culinari, audiovisual. L'ateneu ha de ser un oasi de cultura i hem d'estar connectats amb la Champions League de les entitats privades". La idea: obrir l'Ateneu al món. "Només depèn de l'ambició i de si tens un pressupost ordenat".
"Nosaltres no en generarem, de dèficit", ha assegurat, taxativament, Roc. també ha advocat per la transparència, fins ara "dubtosa", com demostra que l'última acta publicada és del 20 de desembre, segons ha remarcat. "Farem un seguiment pressupostari, perquè encara no tenim el tancament de l'any passat. Volem un horari setmanal d'atenció al soci, fer u baròmetre de l'Ateneu. Hi ha molta activitat de la qual ningú en parla i és absolutament intranscendent", ha reblat.
Al torn de rèpliques, Casassas ha assegurat que van començar el canvi l'any 2014, "dinamitzant unes seccions que no existien. Això és un fet, no és una apreciació. I posar en marxa aquestes seccions hem sembla una cosa important. Es diu que no controlem els socis, però és una gran exageració". En aquest sentit, assegura que cal que les seccions, quan es posin en funcionament, "pensin per si mateixes". Dedéu ha incidit en el fet que "nosaltres no comprarem un pis que val 2 milions d'euros", en referència a la proposta electoral de Casassas d'adquirir un immoble per ampliar els espais de l'entitat. "No és endreçat fer una promesa de compra d'immoble sense donar-ne el preu. Nosaltres no hipotecarem l'Ateneu, ho asseguro. El primer que farem és redimensionar les nostres sales. No tenim un horitzó pel 2021 per la nostra Biblioteca, que encara no ha sortit. Anem més enllà, pensem en els pròxims 25 anys i que la deixem netament catalogada i digitalitzada, pels nostres fills. No n'hi ha prou amb dir que les noves tecnologies estan bé, cal compartir-les i agilitzar-les".
Roca ha assegurat que "l'edifici és part del problema. Hem de sortir del carrer Canuda. La nostra proposta és ocupar la ciutat, ser una institució ela ciutat de Barcelona. No hem fet converses per comprar coses, sinó perquè ens cedeixin espais. Per què no fem coses amb l'Arts Santa Mònica o amb el Teatre Lliure? No es demanen diners, s'han de merèixer. I es mereixen presentant projectes i propostes. Ho hem vist anant a les entitats bancàries". En aquest punt, el debat ha agafat un to d'atac personal quan el propi Roca ha referenciat els articles signats per Bernat Dedéu. "M'estalviaré els articles que has dedicat a l'alcaldessa i a d'altres prohoms", ha dit, "que faran difícil que et donin cap dotació pressupostària".
"Em gratifica el programa del 2021, que és constructiu", ha emfatitzat Casassas. En oposició, considera que "el correu electrònic que molts socis han rebut denunciant l'operació immobiliària que jo encapçalo, no és propi d' un estil ateneista. No es pot crear una sospita d'opacitat en gent que no hi guanya res". En aquest aspecte, "hi ha un fet claríssim: hem detectat que tenim problemes d'espai. La Biblioteca ha començat a repatriar 70.000 volums que eren en un magatzem a Montcada i derivarem els no essencials cap a un altre magatzem, en conveni amb la Generalitat. Són 50.000 volums essencials per a la nostra col·lecció. No estudiar l'oportunitat de comprar l'immoble del costat em sembla erroni. I jo no he dit mai la paraula comprar".
Dedéu ha replicat, immediatament: "el programa del senyor Casassas diu 'adquirir' un immoble, no 'estudiar'. No he estat jo qui ho ha dit, sinó vostès mateixos. I com sabem el que val? Perquè ens hem informat, i perquè no volem opacitat. Opacitat és no compartir les coses amb el soci". Pel que fa a l'assumpte dels articles que escriu, Dedéu s'ha dirigit a Genís Roca: "sóc un escriptor lliure perquè soc ateneista. Com a president sempre intentaré ser elegant, els meus companys de junt m'atemperen, em calmen. Quan una cosa crec que l'haig de denunciar, la denuncio. Em sembla que visquem en un país on la gent que escrivim sempre hem de donar més explicacions que la gent que ens censura. Jo defensaré a mort la llibertat d'expressió dels ateneistes".
Roca ha tornat a incidir en el tema, al qual també s'hi ha referit Casassas. "Si m'has de representar, prefereixo la línia educada", ha assegurat el primer. "Per això presentem aquesta candidatura, perquè creiem que els canvis s'han de fer en un altre to. L'ateneista és educat de mena". L'actual president ha citat articles de Dedéu dedicats a diferents personalitats públiques, a la qual cosa el filòsof ha assegurat: "no sóc mesell amb el poder. De vegades soc excessiu, però lluito a mort per les coses que penso. Si acabem sent esclaus del poder, al final acabem tenint juntes de partit. I jo no vull ser esclau del poder". Roca ha acabat lamentant un "excés de primera persona" en les paraules de Dedéu.

Debat a les eleccions 2017 de l'Ateneu Barcelonès Foto: Eva Domínguez
[headline]3. Relacions socials i influència pública[/headline]
A l'últim bloc, Dedéu ha començat assegurant que l'Ateneu "ha de ser portaveu de l'excel·lència cultural. No volem un Ateneu esclau del procés. No vull que li passi com a Omnium. Gestionarem l'Ateneu com si fos una institució duna capital d'Estat i volem que s'hi pugui dir de tot, sempre amb totes les opinions". No vol que l'Ateneu sigui altaveu dels partits, i ha criticat que Casassas tingui "dos vicepresidents de partit, vinculats al procés". "Volem un compromís absolut amb el país. Un compromís amb els partits? No", ha reblat.
Roca ha continuat: "No em veig en cor de dir que no farem actes que parlin de política. L'Ateneu és un espai d'opinió i d'idees. El problema és que el procés no s'ha assabentat que l'Ateneu és a favor del procés", ha etzibat. "L'ateneu o és digital, o no serà l'Ateneu.
Hem posat llum, però a 125 i tothom va a 220. Casassas, pel que fa al procés, ha assegurat que no han dit que hi estiguin a favor. "Es va discutir excessivament i es va manipular. Els mitjans van crear una dicotomia que no era ni buscada. Es tracta que l'Ateneu surti de les seves portes i connecti amb un procés que és una crit de la seva societat".

Debat eleccions 2017 de l'Ateneu Barcelonès Foto: Eva Domínguez