El Festival de Sitges torna amb més força que mai: homes llop, fantasia i ciència-ficció

El certamen mantindrà la norma del 70% dels aforaments i mesures sanitàries estrictes per garantir la seguretat dels espectadors

Publicat el 07 d’octubre de 2021 a les 06:44
Actualitzat el 07 d’octubre de 2021 a les 09:08
[nointext]
La tardor a Catalunya és sinònim de cinema a Sitges. Aquest any, amb la caiguda de les primeres fulles, la ciutat del Garraf s'omple de fantasia i horror amb l'arribada d'una nova edició del Festival de Cinema Fantàstic. Les dificultats ocasionades l'any passat per la pandèmia del coronavirus van obligar a la direcció del certamen, encapçalada per Àngel Sala, a reconvertir el format.

El resultat va ser satisfactori, barrejant aforaments limitats però presencials i una plataforma online per poder visualitzar pel·lícules. Aquest dijous s'inaugura la 54a edició del certamen, del 7 al 17 d'octubre, amb una graella carregada de pel·lícules i curtmetratges d'alt nivell que tornen a situar el festival a la primera línia de la indústria mundial. Sitges mantindrà la norma del 70% dels aforaments i mesures de seguretat estrictes, a més d'un control exhaustiu en la reserva i compra d'entrades.

Una mostra evident de la selecció de cinema de qualitat que arribarà a partir de demà a Sitges és el Titane de Julia Ducournau, Palma d’Or a Cannes 2021, que formarà part de la Secció Oficial Fantàstic Especials. Amb ella també arribaran l’esperadíssima Last Night in Soho d’Edgar Wright i la indescriptible dupla entre Nicolas Cage, que tornarà a tenir presència al festival, i el director Sion Sono a Prisoners of the Ghostland. El film inaugural que obrirà la graella és Mona Lisa and the Blood Moon, de la directora Ana Lily Amirpour. 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=dP60KWhJpBs[/youtube]
La presència femenina serà notòria en aquesta edició del certamen de Sitges. Films com Censor, debut de la gal·lesa Prano Bailey-Bond, la britànica Silent Night, comèdia negra dirigida per Camille Griffin, Here Before, òpera prima d’Stacey Gregg, o Bloodthirsty, la segona pel·lícula de la canadenca Amelia Mos. Altres novetats internacionals que es podran veure aquest any són The Green Knight, que clausurarà el certamen, 
 

El certamen, en dades Foto: Festival de Sitges


[h3]Les novetats catalanes i espanyoles[/h3]
Les òperes primes del català David Casademunt a El páramo i d’Alberto Evangelio a Visitante, l’epopeia de terror Y todos arderán, la cinta gallega Jacinto, una terrorífica road-movie en furgoneta a La pasajera, la inquietant ciència-ficció de Tres, l’aliança entre Carlos Vermut i Paco Plaza per donar vida a La abuela.

També l’estrena mundial de la Veneciafrenia d’Álex de la Iglesia, i la premiere dels quatre relats d'Historias para no dormir que aplega alguns dels realitzadors més importants del panorama espanyol recent com Rodrigo Cortés, Paula Ortiz, Paco Plaza i Rodrigo Sorogoyen. Mamoru Hosoda, Carlos Saura i Belén Rueda seran distingits amb el Gran Premi Honorífic d'aquesta 54a edició.
 

Jun Jong-seo, en la pel·lícula «Mona Lisa and the Blood Moon» Foto: Sitges Festival