
Façana del Teatre del Liceu. Foto: Adrià Costa
El Gran Teatre del Liceu celebrarà els 20 anys de la seva reobertura, acte considerat Esdeveniment d'Excepcional Interès Públic 2016-2019 pel Govern, amb la programació de l'òpera Turandot, de Giacomo Puccini, dirigida per Franc Aleu el 7 d'octubre de 2019 amb una mirada "sorprenent i tecnològica", ha dit l'artista en un vídeo.
En aquest període d'aniversari les grans veus seran una prioritat per al teatre, ja que passaran per les seves taules artistes com Jonas Kaufmann, Plácido Domingo, Sondra Radvanovsky, Gregory Kunde, Iréne Theorin, Dmitri Hvorostovsky i Dolora Zajick, entre altres, ha anunciat en un vídeo la directora artística del teatre, Christina Scheppelmann, que ha subratllat que es vol tornar a aconseguir la "gran complicitat i suport" manifestats per la societat després de l'incendi.
Des de les 19 hores d'aquest dilluns han anat arribant al teatre líric empresaris i mecenes de tota Espanya per conèixer els nous beneficis fiscals del XX aniversari de la reobertura del teatre líric, ja que aquesta celebració proporcionarà a la institució una oportunitat de canvi en el mecenatge amb uns beneficis fiscals que preveuen incentivar la inversió privada.
Més d'un miler de persones, entre empresaris, mecenes i societat civil, s'han congregat des de les 20.00h per donar el tret de sortida als actes de celebració d'aquesta efemèride que, sobretot, simbolitza el poder social i cultural que va suposar la reconstrucció del teatre després de l'incendi de 1994.
Avantatges per als mecenes en els pròxims anys
Aquests tres anys que el teatre té per davant seran claus per fer un pas cap a l'excel·lència i obrir una nova etapa on els mecenes seran la base de la sala, amb un paper molt rellevant per destacar en la seva "responsabilitat social", ha destacat en un vídeo el director del teatre, Roger Guasch, que ha celebrat haver superat la crisi gràcies a les administracions, els treballadors i els mecenes.
"Ara és el moment d'implicar-se i us demano que aposteu pel Liceu", ha dit Guasch, assenyalant que el Liceu és un valor per a les empreses i per a la vida particular.
Amb aquesta presentació, el teatre ha tractat de potenciar la fidelització dels mecenes actuals i també incentivar noves adhesions, en un moment de "tornar a apostar per la cultura", ja que el fet de gaudir d'aquest nou caràcter fiscal implica que les empreses i benefactors que recolzin al teatre podran deduir-se cinc punts percentuals addicionals d'acord amb la llei de mecenatge actual.
La inversió a la sala també implicarà que les empreses que donin el seu suport explícit a la sala podran recuperar fins a un 90% de la seva donació a l'esdeveniment, sempre a través de la publicitat i la promoció, ha explicat el president del Patronat del Liceu, Salvador Alemany.
Ha remarcat que l'actual patrocini de les empreses no pot veure's com una despesa a fons perduda, ja que això "rep la tornada a associar-se als valors i prestigi del Liceu".
Alemany ha agraït a les administracions el seu suport –del 45% del total- destacant que la seva contrapartida és un servei a la cultura que atorga prestigi "a la ciutat, el país i a la pròpia cultura", i ha defensat que el Liceu també aporta molt a la societat, amb una tornada del 50% dels seus ingressos en forma d'impostos i la generació de 128 milions de PIB a Barcelona.
"La inversió en patrocini ha de basar-se en el convenciment que el patrocini és rendible", ha agregat Alemany, després d'un acte en el qual s'han projectat vídeos sobre la història del teatre i en el qual han participat l'Orquestra i el Cor del Liceu.