En cartell fins al 20 de setembre, un total de 27 cantants es combinaran en dos repartiments per mostrar un de les peces més divertides del repertori rossinià. Estrenada el 1825 al Teatre Italien de Paris, fou encarregada al compositor per honorar la coronació d'un monarca que anhelava la unió entre nacions –per això la diversa procedència dels protagonistes– i presenta una estructura dramàtica atípica, amb poca acció, molts personatges i que explora tots els recursos del teatre musical.
El director d’escena, Emilio Sagi, ha volgut evocar una "beauty farm" de la nostra època, on els personatges passen del barnús als esmòquings o vestits de nit, traient-se la roba i vestint-se davant del públic. Un to de comicitat que continua amb la frescor que Rossini va imprimir a una cantata escènica on l'existencialisme és raó de ser: els personatges no saben què fer amb les seves pròpies vides i, al seu torn, no fan mai res per ningú.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=fmAc6pdtaK8[/youtube]
Veus rossinianes al costat d'emergents
L'espectacle combina veus rossinianes consagrades d’artistes com Carlos Chausson, Lawrence Brownlee, Irina Lungu, Maite Beaumont, Pietro Spagnoli, Sabina Puértolas, Manel Esteve, Taylor Stayton o Roberto Tagliavini, amb cantants emergents, alguns d’ells guanyadors de premis internacionals. És el cas de la soprano guatemalenca Adriana González (segon premi al Concurs Tenor Viñas 2017), del tenor sud-africà Levy Sekgapane (primer premi Operalia 2017 i primer premi Hans Gabor Belvedere 2015), o del català Carles Pachón (tercer premi al mateix concurs), entre d'altres.
A banda d'aquest elenc de veus de primera, la representació compta amb un fort component emocional, ja que l’organització del Liceu dedicarà Il viaggio a Reims a la memòria de totes les víctimes dels atemptats del passat 17 d’agost del 2017, a La Rambla de Barcelona i Cambrils, i a les seves famílies.

L'òpera de Rossini «Il viaggio a Reims» Foto: Javier del Real