Després de la manifestació viscuda en l'estrena de la nova temporada, en un acte que va reunir la presència de les màximes autoritats del país per veure Nabucco, els treballadors de la Fundació Gran Teatre segueixen reivindicant els seus drets. Per aquest motiu, han convocat vaga per al proper espectacle operístic, Benvenuto Cellini, i també per als concerts dirigits pel mestre Muti.
Després d'aquesta convocatòria, la direcció del Gran Teatre del Liceu ha demanat al Jutjat Social de Barcelona que declari la vaga "il·legal i abusiva", perquè provocarà un dany "greu i desproporcionat" al Teatre. Segons càlculs de la direcció, aquesta acció provocarà unes pèrdues de 2,05 milions d'euros. Com a mesura cautelar, l'ens directiu reclama la suspensió de la vaga fins que es dicti sentència.
Així mateix, l'organisme directiu considera que la vaga "no està justificada", perquè no s'incompleix l’acord de juliol de 2014 amb els treballadors, segons el qual "se suspenia una de les dues pagues extraordinàries anuals entre 2014 i 2017, mesura que es fa extensible a un paga de 2013", en el que és una situació heretada del passat per part de l’actual direcció. Per tant, queden suspeses cinc pagues extres: 2013, 2014, 2015, 2016 i 2017.
La cronologia del desencontre
Segons el mateix acord al qual fa referència la direcció, la suspensió queda condicionada a l’evolució del Pla Estratègic i de Viabilitat 2014-2017 i, en concret, a l’assoliment d’un determinat nivell d’ingressos. El retorn de les pagues està, segons subratlla l'ens gestor, "condicionat als ingressos i no a la millora dels resultats". "Malauradament, el Teatre no ha assolit el nivell mínim d’ingressos", afirma l'ens directiu.
L'acord també fixa que es procurarà no deure als treballadors més de dues pagues extres consecutives. En aquest sentit, recull una "declaració d’intencions, no una obligació per a l’empresa". Per tant, direcció afirma que quan l’empresa no abona les pagues extres, no incompleix cap acord. L'1 de juliol de 2015 es signa un acord pel qual l’empresa s’obliga a avançar el 50% de la paga de desembre al juliol. Es tracta d'un avançament, no del pagament de la paga de juny, que està suspesa segons l’acord de juliol de 2014 perquè no s’han assolit els objectius d’ingressos.
Des d'aquest punt de vista, la direcció assegura que no es nega a pagar les pagues extres de 2013, 2014, 2015, 2016 i 2017 i les reconeix però, donada la situació econòmica i comptable del Teatre, periodifica el seu pagament en 8 anys.
Pèrdues milionàries a causa la vaga, segons la direcció
En aquesta línia, des de la direcció s'augura que la vaga provocarà al Liceu un greu perjudici econòmic. Concretament, apunta a unes pèrdues de 2,05 milions d’euros: 841.147 euros en concepte de danys emergents (indemnitzacions a artistes i equip de producció) i 1.218.232 milions de lucre cessant (caiguda de venda d’entrades), entenent que la mesura implicarà que el Teatre estarà sense activitat artística durant 42 dies.
El posicionament és clar: la direcció rebutja mesures de pressió com la vaga i insisteix en la voluntat d'acord. Per això, apel·la a la responsabilitat del comitè i a l’assoliment d’un acord en benefici de tots els treballadors. Per part de la direcció, s'insisteix que es té la voluntat de negociar amb les administracions l’increment d’aportacions que solucionaria el problema (concretament, el compliment dels estatuts per part del Ministeri de Cultura), però recorda que hi ha un "buit" d’interlocució donada la conjuntura electoral.
El Liceu vol declarar «abusiva i il·legal» la vaga convocada pels treballadors
El comitè ha convocat jornades de mobilització per a l'òpera "Benvenuto Cellini" i pels concerts dirigits pel mestre Muti | La direcció del teatre barceloní també reclama la suspensió cautelar de les accions
Ara a portada
Publicat el 28 d’octubre de 2015 a les 09:48
Et pot interessar
-
Cultura El Premi Sant Jordi ascendeix i passa a ser el més ben dotat de la literatura catalana
-
Cultura Els Catarres publiquen «Paracaigudistes», un disc dedicat a la idea d'atrevir-se a viure
-
Cultura Mor Quim Pelegrí, històric militant independentista i ecologista
-
Cultura Xavier Bosch i Javier Cercas, els autors més venuts per Sant Jordi