El Museu de les Cultures del Món de Barcelona obre portes

Amb una exposició permanent de més de 500 peces es presenta al públic per difondre les cultures d'Àsia, Àfrica, Amèrica i Ocenia

Publicat el 07 de febrer de 2015 a les 17:00

El Museu de les Cultures del Món obre portes aquest dissabte. Foto: ACN

 

El Museu de Cultures del Món (MCMB) ja és de Barcelona. Les instal·lacions han obert les portes al públic aquest dissabte als palaus Nadal i del Marquès de Llió, al carrer de Montcada de la ciutat. Pretén ser un punt de referència per difondre el patrimoni artístic i de coneixement de les tradicions d'Àsia, Àfrica, Amèrica i Oceania en aplegar obres que són a Barcelona des dels anys quaranta. Amb l'exposició permanent, institucions i col·leccionistes privats presenten als visitants més de 500 obres de la Fundació Folch, del Museu Etnològic de Barcelona, de la Fundació Arqueològica Clos i de la Duran Vall-llosera. També n'hi haurà del Museum of Archaeology & Anthropology de Cambridge.
 
En l'acte d'inauguració, el president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat que "té sentit" i és "significatiu" que Catalunya i Barcelona acullin un Museu de Cultures del Món sent societats amb "barreja" d'orígens, cultures, parles, tradicions i religions. "No trobareu gaires nacions amb un barreja com la de la societat catalana", ha dit. 
 
Al seu torn, l'alcalde de la ciutat, Xavier Trias, ha agraït la tasca de col·laboració entre entitats públiques i els col·leccionistes privats que ha permès, ha dit, atorgar "màxima esplendor" en posar les obres a l'abast de tothom. "Sense cultura un país no va enlloc", ha recordat Trias. L'alcalde de la ciutat ha celebrat l'aposta de fer "un salt endavant" i dotar els palaus del carrer de Montcada de les obres del que ara ja és el MCMB.
 
Precisament per ser portes obertes, el cap de setmana s'hi ofereix un programa especial. Aquest cap de setmana, els visitants podien omplir un mosaic de tessel·les per formar un mapa del món i aquest diumenge es preveuen actuacions creatives per al públic familiar. A l'acte d'inauguració, també hi havia el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, entre d'altres. Les portes obertes s'allargaran fins el 7 d'abril.
 
Una exposició permanent de 529 peces
 
Qui decideix visitar el MCMB, hi trobarà que per a l'exposició permanent s'han seleccionat 529 obres: 250 provenen d'Àsia, 138 d'Amèrica, 65 d'Àfrica i 76 d'Oceania. A més, de totes elles en destaquen 80 del Museu Etnològic que s'han donat d'alta per primer cop de la base de dades dels fons museístics municipals.
 
A banda de les col·leccions catalanes, també n'hi haurà de procedents de Cambridge perquè el MCMB ha acordat un préstec fins al 2018 amb la Universitat i el Museu anglès. Hi aporten 15 objectes procedents de la Polinèsia. Són mostres antigues de l'art oceànic, entre les quals una maça 'apa'apai' de Tonga, que va adquirir James Cook i que s'utilitzava en danses i en lluites i que era símbol d'estatus social.
 
La permanent es complementarà amb recursos interactius i audiovisuals que ensenyen al visitant el fons gràfic, fílmic i documental de l'Etnològic i de la Fundació Folch, per aprofundir en les cultures i els paisatges que es presenten a cada sala.
 
Les temporals
 
A banda de la proposta fixa que oferirà el MCMB als visitants, es plantejaran exposicions temporals per "desenvolupar temes transversals i mostrar diverses maneres d'expressar arquetips universals per mitjà de diferents expressions culturals, incloent-hi l'occidental". La primera, de cara el mes de maig, és 'Escriptures. Símbols, paraules, poders' que ensenyarà quin ús i evolució ha tingut en diverses cultures.
 
Una part del museu és d'accés lliure amb exposicions en petit format. La primera, una mostra de titlles d'ombres de Java: 'wayang kuli', una de les grans tradicions teatrals d'Indonèsia que data del segle X. També es poden veure lliurement audiovisuals que expliquen la història dels fons i el perfil dels col·leccionistes més pioners com Albert Folch, August Panyella i Eudald Serra.
 
Dirigeix el centre Josep Lluís Alay, que també està al capdavant del Patrimoni Museus i Arxius de l'Ajuntament de Barcelona. El MCMB s'ubica a les cases del Marquès de Llió i de Nadal, que han estat en obres durant quinze mesos. El cost per adequar-los ha estat de 5 milions d'euros, i 2,4 més per a la instal·lació del museu. 
 
El Centre de Recerca i Divulgació, al maig
 
En paral·lel a la creació del nou museu, es posarà en marxa, però al maig, el Centre de Recerca i Divulgació, un òrgan d'investigació del coneixement sobre l'art i les cultures no occidentals. Tindrà per tasca inventariar, digitalitzar i fer accessibles les peces i els fons del Museu, així com dissenyar les línies de recerca de la institució.