
Calldetenes es troba en el creixent llistat de localitats catalanes que mostra les tècniques ancestrals que feia servir la pagesia i que ara es volen recuperar per mantenir el patrimoni rural. Aquest diumenge s'ha celebrat al Molí fariner de la Calvaria la quarta edició de la Festa del Batre, continuació del Taller del Segar que es va fer el 6 de juliol a Taradell. Entre d'altres, s'han passat eugues per sobre el blat recollit per tal de separar el gra de la palla, procés que també s'ha fet a mà. Hi han participat activament disset joves d'entre 14 i 17 anys que participen en el Camp de Treball Taller de baster, carreter i de teatre de carrer organitzat pel Mas Can Pic i els Tonis de Taradell.
Aquesta activitat forma part del projecte 'Fer de Pagès a la Plana de Vic el 1714' que ha rebut un ajut de la Comissió del Tricentenari. El director general de Joventut de la Generalitat, Antoni Reig, ha destacat en declaracions a l'ACN que "és important pel país" poder transmetre als joves valors com per exemple els que es poden adquirir en la feina del camp i en els oficis ancestrals "i així passar el testimoni d'aquesta memòria", ha assenyalat.
Ho corrobora Laia Montes, una noia de 17 anys de El Papiol i que participa en el camp de treball, valora "l'ambient" que es respira a la Festa del Batre. "L'ambient és molt bo, tots són molt amables i estan disposats a ensenyar-te tot el que saben", ha dit la noia, que vol estudiar Treball Social i a la qui l'experiència en el taller l'ha convençut que la vida al camp és dura. "Duen dormir pla a la nit", ha constatat. "És dur físicament, però es nota que estan preparats i que nosaltres no aguantem ni la meitat que ells aguanten", ha assenyalat.
L'antropòleg Jacint 'Cinto' Torrents, professor de la Universitat de Vic (UVic) i un dels quin dirigit la jornada des del punt de vista pedagògic. "La idea és que els joves es relacionin amb la gent del camp i que un dia, encara que sigui en format lúdic, recordin aquestes feines", ha explicat. "I que vegin el que costa obtenir un quilo de blat!" ha exclamat seguidament. Es calcula que avui han de sortir tres sacs de 150 quilos de gra.
Torrents coordina els projectes de recerca del patrimoni etnològic del Mas Colomer, a Taradell, un dels projectes de l'Ecomuseu del Blat. L'Ecomuseu té per objectius la recuperació, l'estudi i la divulgació del món rural de la plana de Vic, posant en relació i valor el ric patrimoni material i immaterial d'una comarca eminentment pagesa.
Pel que fa a la Festa del Batre de Calldetenes, es tracta de la tercera fase de la recollida del blat. Després de transportar-lo del camp on s'ha segat, s'estén a terra i es fan passar cavalls a sobre girant sobre un eix, el que es coneix com 'batre a pota'. El pes fa que el gra es vagi desprenen de la palla i caigui, ja que té més pes i densitat. Un altre mètode és fuetejar amb força el blat i desprendre el gra. Algunes tècniques i eines, assegura en Cinto Torrents "són del neolític" però que encara es fan servir a indrets on no hi ha maquinària.
Una vegada s'ha completat el procés del batre, s'ha començat a amuntegar l'era, que en pocs minuts ja feia diversos metres d'altura. Mentrestant, els assistents han gaudit d'un recital de poemes de Jacint Verdaguer a càrrec de la rapsode Anna Maluquer. La tarda s'ha reservat per carregar a bast un matxo i de les operacions de ventar, mesurar i ensacar el gra i per posar en marxa el molí hidràulic per moldre el gra i fer-ne farina.
La jornada ha tingut també un marcat caràcter pedagògic amb explicacions d'experts. També s'ha pogut visitar l'obrador que s'ha construït al molí i on els germans Puigseslloses de Folgueroles -que han popularitzat la 'Coca del Mossèn'-, elaboraran pa en un forn especial que obté la temperatura òptima.