El PP fulmina Canal 9

La radiotelevisió valenciana tancarà després que els tribunals hagin desestimat l'ERO que afectava la majoria dels treballadors

Publicat el 05 de novembre de 2013 a les 17:57
Imatge d`una concentració a les portes dels estudis centrals de Burjassot en protesta per l`ERO que, finalment, ha estat declarat nul pel TSJV. Foto: ACN

El govern del PP ha respost fulminantment: Canal 9 es tanca. És la reacció a la sentència del Tribunal Superior de Justícia de València que ha declarat nul l'ERO que permetia l'acomiadament d'un miler de treballadors, aprovat l'agost de l'any passat. El fiscal i les centrals sindicals consireraven que s'havien comès irregularitats en el tràmit i fins i tot que l'"alteració" del llistat d'afectats va implicar un "tracte discriminatori".

Canal 9 havia arribat a disposar d'un pressupost anual de 260 milions d'euros, amb un moment culminant, l'any 2008, en el qual la Generalitat Valenciana hi va injectar un total de 216 milions d'euros. Aquest pressupost ha anat davallant a mesura que les finances del govern valencià han anat complicant la disponibilitat de diners públics i la solvència del sector públic del País Valencià. La radiotelevisió pública valenciana arrossega un deute de més de 1.300 milions d'euros que ha de ser refinançat de forma constant.

Deute de més de 1.200 milions d'euros

Aquest dimarts al matí, el Tribunal Superior de Justícia valencià havia decidit anul·lar l'Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) de Ràdio Televisió Valenciana (RTVV), acordat l'agost de l'any passat, i reconèixer així el dret al miler de treballadors acomiadats a ser readmesos. El tribunal ha justificat la decisió dient que hi va haver "irregularitats importants" i que es va vulnerar el principi d'igualtat.

A principi de l'any passat, RTVV acumulava un deute de més de 1.200 milions d'euros, motiu pel qual la Generalitat Valenciana va decidir retallar la major part de la plantilla, formada per uns 1.700 treballadors. Finalment, el 17 de juliol va presentar l'ERO, que va afectar a 1.295 treballadors, es va obrir la porta a privatitzar franges de la programació i es van fusionar Canal Nou 2 i Canal Nou 24, fusió que havia de permetre a la societat pública valenciana un estalvi anual de 2,7 milions d'euros. El consell d'administració va acabar aprovant l'expedient el 22 d'agost, de matinada i sense haver escoltat la proposta del comitè d'empresa. A principis del 2013, la direcció va començar a anunciar els acomiadaments als afectats mitjançant un missatge de correu electrònic.

En saber-se l'anul·lació de l'ERO, la Intersindical Valenciana ho havia valorat "molt positivament", ja que considerava que "fa justícia a la lluita de la plantilla i del Comitè d'Empresa, que ha lluitat pels llocs de feina i per una RTVV pública i de qualitat". Des de CCOO, s'havia "exigit" a l'empresa que acatés la sentència i "no allargués la situació d'agonia dels companys acomiadats". "És el moment també de donar l’enhorabona a tots els que han cregut en la injustícia que suposava aquesta mesura del Govern valencià i dels dirigents de RTVV. Enhorabona a tots aquells que, d'una forma o altra, han lluitat", afirmava el sindicat.