
Miquel Herrada, Xavier Ortuño, Karma Peiró i Saül Gordillo, durant la seva intervenció al MAC. Foto: Jaume Ventura
Una de les sessions del Mercat de l’Audiovisual de Catalunya (MAC) que s’ha fet aquest dimecres a Granollers ha tractat sobre com explotar els continguts de proximitat en el món digital i com construir comunitats.
La directora de NacióDigital, Karma Peiró, ha debatut sobre aquest tema juntament amb el director de Catalunya Ràdio, Saül Gordillo, i el cap d’àrea digital del diari Sport, Xavier Ortuño. Tots tres han estat moderats pel responsable de mitjans digitals de La Xarxa, Miquel Herrada.
Bons continguts abans que clicks fàcils
Peiró ha recomanat als mitjans de proximitat que “no s’oblidin de qui són ni del contingut que fan”, perquè creu que es tracta de mantenir aquesta base. La directora de NacióDigital ha recomanat “fugir del click fàcil” i apostar per fer bons continguts, bon periodisme i “donar totes les visions d’un fet”.
També ha dit als mitjans de proximitat que “han d’estar a Internet sí o sí” perquè creu que “s’ha de perdre la por” a ser present a la xarxa. Un cop dins, pensa que “han d’experimentar” amb totes les eines que hi ha per difondre el contingut, i ha explicat l’experiència de NacióDigital en fer-ho a través dels Instant Articles de Facebook, Telegram o a través del periodisme de dades.
Peiró també ha recomanat als mitjans de proximitat buscar l’audiència allà on és: “S’ha de buscar al carrer, però també a les xarxes”. A més, creu que han d’estudiar els canvis en la forma de consumir contingut digital, i aquí ha recordat que el 70% de l’audiència de NacióDigital hi entra a través dels dispositius mòbils.
Digital first sí, però ben fet
Per la seva banda, Saül Gordillo ha explicat la seva experiència a El Periódico en l’àmbit digital i ha avisat que “si digital first vol dir publicar ràpid i malament, potser que ho deixem de banda. Si vol dir aprofitar per fer millor periodisme i reinventar-nos, perfecte”.
Pel que fa a la importància de fer informació en temps real, el director de Catalunya Ràdio ha alertat que “hem d’intentar no prendre mal”. Gordillo ha destacat que l’aposta per les noves eines pot aportar transparència, com ara Periscope i ensenyar el mitjà des de dins perquè la gent conegui com es fan les notícies.
Per la seva banda, Xavier Ortuño ha explicat l’aposta que Sport ha fet pel digital des de l’any 2000. Un projecte que els ha portat a reestructurar la redacció, incorporar perfils nous i adaptar els que ja treballaven al mitjà.
Digital only?
Les preguntes del públic han servit per treure a debat si és possible l’anomenat digital only, és a dir, que acabem amb informació i mitjans només en format digital. Ortuño ha reconegut que no veu Sport només a la xarxa i sense el format paper. Peiró, per la seva banda, creu que “Internet és un complement, però ha fet trontollar moltes infraestructures i els professionals han de canviar”. Tot i això, ha declarat que “trobarem la manera en què cada mitja conviurà amb Internet”.