La diada de Sant Jordi d'enguany serà la primera en què les llibreries i editorials que vulguin posar una parada als carrers cèntrics de Barcelona hauran de pagar una quota de servei. Així ho va comunicar la Cambra del Llibre als seus agremiats fa unes setmanes, tot i que ara els llibreters i editorials demanen que la mesura de copagament no s'acabi aplicant, tot defensant que es tracta d'una festa "popular" que ha de quedar al marge de "dinàmiques neoliberals".
"Volem un Sant Jordi popular!", clamen els signants del comunicat, que no volen pagar quotes. Unes quotes que no baixen des dels 80 euros (més IVA) per a una parada de sis metres si són agremiats i, en cas que no, dels 100 euros. La mesura va sorgir a petició de l'Ajuntament de Barcelona i la Generalitat, que reclamaven des de feia temps un copagament dels serveis necessaris per a l'organització de la diada -l'electricitat, per exemple-, unes despeses que fins ara assumien les administracions públiques de manera íntegra. La Cambra estima que es recaptaran uns 45.000 euros, per sota del 20% del cost del Sant Jordi.
Els llibreters lamenten estar patint aquest "procés d'externalització i privatització", però fonts del Govern assenyalen que, abans de la crisi del coronavirus, no feia cap ajut per Sant Jordi. Durant la pandèmia, es va aportar una "ajuda important" per celebrar la Diada amb seguretat a les superilles. Un cop passada la crisi sanitària, el gremi reclama el mateix import, i es manté. A banda, l'executiu rep la petició de créixer en metres quadrats i millorar algunes condicions, com ara la seguretat i la sostenibilitat, i en aquell moment es planteja com poden assumir ells aquest increment. El Govern, en tot cas, manté la mateixa aportació.
[noticiadiari]2/255599[/noticiadiari]
Amb tot, la forquilla concreta per a les llibreries i editorials que formen part de la Cambra del Llibre és de 96,8, 193,6, 290,4 i 387,2 euros per a espais de venda de 6, 12, 18 i 24 metres. D'altra banda, a les no agremiades és de 121, 242, 363 i 484 euros respectivament. Aquest canvi ha comportat queixes des de diversos sectors, però la Cambra recorda que es tracta d'una mesura de "normalització", ja que "en qualsevol altre fira també cal pagar".
Els llibreters de Sant Jordi demanen no pagar per tenir una parada a Barcelona
En un manifest conjunt amb editorials del país denuncien un procés d'"externalització i privatització" de la diada

- Un Sant Jordi massiu a Barcelona -
- Adrià Costa
ARA A PORTADA
Publicat el 15 de març de 2024 a les 18:13
Et pot interessar
-
Cultura El jutjat d’Osca no inicia l’execució forçosa de la sentència de Sixena a l’espera de rebre la sentència del Suprem
-
Cultura «Encara em costa entendre com els pares van posar en risc la vida per canviar realment el món»
-
Cultura Sílvia Orriols, cap de cartell de la Cantada d'Havaneres
-
Cultura «Si s'haguessin deixat les pintures a Sixena ja no existirien»
-
Cultura Pilarín Bayés reconeix haver perdut la Creu de Sant Jordi: «L'última me la van fer pagar»
-
Cultura Tatxo Benet tanca el Museu de l'Art Prohibit de Barcelona