La unió fa la força, diu el vell adagi. Partint d'aquesta màxima, sis museus de les comarques de la Selva i el baix Empordà han sumat esforços amb la creació de la xarxa Museus de la Costa Brava, amb intenció de crear sinergies i poder oferir una alternativa cultural en una zona turística de primer ordre, adreçada tant a la gent del territori com a la resta de catalans, així com a tots els visitants de la zona.
Els sis museus que conformen la xarxa, cinc del Baix Empordà i un de la Selva són el Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí, el Terra cotta Museu de Ceràmica de la Bisbal d'Empordà, el Museu del Suro de Palafrugell, el Museu de la Pesca de Palamós, el Museu d'Història de Sant Feliu de Guíxols i el Museu del Mar de Lloret de Mar. Junts han creat el passaport 'Entra a la terra. Entra a la mar' en què ofereixen avantatges, descomptes i activitats als visitants.

Museu de la Mediterrània. Situat a Torroella de Montgrí, aquest equipament ofereix una visió transversal i integradora del mar que banya les costes catalanes. Partint del propi entorn, el massis del Montgrí, la plana del Baix Ter i les illes Medes, el visitant pot viatjar fins a l'altra punta del mediterrani coneixent aspectes, sobretot els més musicals i populars dels pobles que envolten aquesta mar. Els intercanvis seculars, els instruments tradicionals i la diversitat ètnica són alguns eixos sobre els que bascula l'exposició permanent.

Terracotta Museu de Ceràmica. L'equipament de la capital del Baix Empordà, la Bisbal d'Empordà està actualment en fase de reestructuració, però ofereix una exposició a la que serà la seva seu permanent, l'antiga fàbrica Terracotta de la Bisbal d'Empordà. L'exposició recorre el món tradicional de l'Empordà a partir dels estris de ceràmica més popular, bàsicament càntirs de tot tipus, mida i procedència, com a aparador de la tècnica que ha fet reconeguda la ceràmica de la Bisbal arreu del territori.

Museu del Suro de Palafrugell. La indústria surera del Baix Empordà ha tingut una importància cabdal en la industrialització de la zona, que encara avui es manté vigent. L'equipament recull tot el procediment de la manufactura d'elements tan senzills però importants com els taps de suro de les ampolles de vi. Des de la pela de l'alzina surera fins a les expressions artístiques en suro, el museu ofereix al visitant una visió de tot el recorregut. La visita es pot ampliar amb la visita al dipòsit d'aigua modernista de Can Mario.
Museu de la Pesca. Un museu com aquest no podia estar en un altre lloc que un magatzem d'un moll, en aquest cas, al bell mig del port de Palamós. El centre de l'exposició són les arts de la pesca, és a dir, totes aquelles eines i tècniques que des de temps immemorials han utilitzat els pescadors per aconseguir la base de la seva supervivència, el peix. Així mateix, es pot aprendre a distingir els diferents tipus de peix habituals a les nostres costes i les tècniques que s'utilitzen per pescar cada espècie. La visita es pot completar amb un àpat al menjador habilitat per a les tripulacions de pescadors, on se serveixen tradicionals menjars mariners.

Museu d'Història. Sant Feliu de Guíxols acull al seu conegut Monestir de la Porta Ferrada un recorregut per la història d'aquesta localitat del Baix Empordà, des del temps dels ibers fins l'actualitat. Actualment, l'exposició permanent se centra en els metges rurals amb la inauguració recent de l'Espai del Metge i la Salut Rural. Completen la visita un recorregut pel monestir i la Caseta del salvament Marítim, situada a l'altre extrem de la població i on es pot veure en perfecte estat la barca utilitzada pels serveis de salvament en els naufragis.

Museu del Mar. A la Selva, concretament a Lloret de Mar, es troba aquest equipament, que permet conèixer la relació d'aquesta població amb el mar, fent especial esment en les tècniques de construcció de vaixells al llarg de la història i el llegat que en aquesta, com en altres poblacions costaneres, van deixar els indianos, sense ocultar la seva relació amb el tràfic d'esclaus. La visita es pot completar amb un recorregut pels romàntics jardins de Santa Clotilde.