A Isil, poble d'uns 40 habitants del Pallars Sobirà, més de la meitat han sortit a la plaça per celebrar la declaració i homenatjar als fallaires que en moments difícils com durant la Guerra Civil i la postguerra van continuar la festa. Els veïns d'Isil han fet una celebració molt humil però molt sentida. Han encès tres falles que les han cremat a la foguera presidida per les restes de la Falla Major de les falles d'aquest 2015.

Els veïns d'Isil celebrant la declaració de la UNESCO. Foto: ACN
Tot i ser pocs veïns no han volgut deixar escapar l'oportunitat de celebrar la declaració i les campanes han repicat en reiterades ocasions com a senyal de festa. Els veïns s'han reunit entorn de la foguera i han immortalitzat l'acte. El poble l'han vestit de festa i als balcons de la majoria de cases lluïa la bandera de les falles d'Isil. El pròxim dia 23 de juny la plaça estarà plena de fallaires i de visitants i aleshores serà quan faran la festa grossa amb tota la gent que col·labora a la celebració i que es troba fora del poble.
Alins ho celebra amb una baixada
A Alins, també al Pallars Sobirà, prop d'un centenar de persones també s'han reunit per celebrar-ho, entre elles, veïns i veïnes de poblacions properes. Com en la resta de pobles, primer s'ha fet el repic de campanes i posteriorment una petita baixada de falles com a demostració. Un cop a baix, els assistents van poder berenar amb vi cremat, xocolata i coca mentre es projectava el vídeo de la candidatura que es va presentar a la UNESCO. A Isil, en canvi, no han volgut baixar falles per no desvirtuar la festa. Els fallaires d'Isil han comentat que des de sempre solament s'han baixat el dia 23 de juny a la nit i que seguirà sent així.

Alins ho va celebrar baixant falles i amb un berenar. Foto: Marc Garriga
Unes 150 persones ho celebren a la Pobla de Segur
La plaça de la vila de la Pobla de Segur, al Pallars Jussà, també s'ha vestit de gala aquest dimecres al vespre per celebrar el nomenament de la Unesco com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. Unes 150 persones s'han apropat a la gran foguera del mig de la plaça, on s'han encès dos falles típiques de la localitat. Seguidament, l'alcalde, Lluís Bellera, ha fet un discurs, en el qual ha agraït la feina i la contribució de l'Associació Cultural de Fallaires i Pubilles de la Pobla de Segur la seva tasca en la difusió i la salvaguarda d'aquesta tradició a la població.

Els fallaires de la Pobla llegint el manifest a la plaça de la vila. Foto: Jordi Ubach
Seguidament, un fallaire ha llegit el manifest conjunt dels 63 pobles i s'han acabat cremant les falles a la foguera de la plaça. Els veïns i veïnes que han acompanyat els fallaires en aquest acte han pogut gaudir de coca i moscatell per fer passar el fred.
Els membres de l'Associació Cultural de Fallaires i Pubilles de la Pobla de Segur han expressat el seu "orgull" de formar part d'una festa "que ja és Patrimoni de la Humanitat". Els fallaires de la Pobla esperen que aquesta distinció per part de la Unesco "ajudi a donar un impuls a la festa i a donar-la a conèixer a la gent que potser no n'ha sentit a parlar mai". De moment, ja estan preparant una festa de celebració a principis d'any, que ben aviat s'encarregaran de difondre per a que hi participi tota la població.

Dos fallaires poblatans encenent la falla a la foguera. Foto: Jordi Ubach