En els tres casos, presenten les xifres més baixes dels darrers tres anys. Per contra, el Canet Rock ofereix un 86% de música en català, sent el festival que més pes dona a la llengua. Plataforma per la Llengua lamenta que la situació no ha canviat des del 2018, any de l'última investigació d'aquest estil que havia dut a terme.
El Festival Vida rep, segons l'estudi de l'entitat, 125.158 euros de subvenció i 224.842 reintegrables a retornar. Al Porta Ferrada les quantitats són 118.309 i 121.691 respectivament. I al Canet Rock són 103.236 i 290.602. Tant aquest últim com el Vida estan exempts de reintegrar 45.000 euros cadascun.
🎶 #MÚSICA | Els tres festivals més subvencionats pel @Govern de Catalunya no arriben al 20% de la música programada en català
— Plataforma per la Llengua Catalunya (@PLlCatalunya) July 26, 2023
⌠És inadmissible que no s'aprofiti la posició per incloure clàusules a favor de la música #EnCatalà
📰 Més informació a https://t.co/0sQ6oaQRog pic.twitter.com/ZsWQOuxDgp
L'organització de defensa del català lamenta que el Govern "manté" aquesta situació tot i el context "de desigualtat i de precarietat" que viu el sector de la música en llengua catalana, que competeix amb un mercat on la música en castellà o en anglès té unes condicions "molt més favorables" i un suport d'altres administracions públiques "potencialment molt superior".
Per a Plataforma per la Llengua és "inadmissible" que la Generalitat no aprofiti la seva posició com a agent subvencionador i prestador per incloure clàusules que "forcin" els festivals a incloure més música en català a la programació. L'estudi s'ha centrat en la línia d'Ajuts a festivals o cicles musicals, en règim de concurrència competitiva, en les modalitats d'aportacions reintegrables i subvencions per al 2023 perquè "és de les que disposa d'un pressupost més gran respecte a altres línies d'ajuts a la música".