Enderrock arriba al número dos-cents

Publicat el 05 de juny de 2012 a les 18:38
Josep Maria Espinàs, Lluís Gendrau i Ferran Mascarell, en la presentació del número 200 de la revista Enderrock, aquest dimarts Foto: ACN

La revista Enderrock ha presentat aquest dimarts a la Pedrera el seu número 200, una fita que celebra amb un repàs a 200 moments clau de la música catalana dels últims 50 anys, un dossier amb el mapa de festivals d'estiu dels Països Catalans i un DVD amb l'emblemàtic concert de Lluís Llach al Camp Nou, l'any 1985, i el documental sobre la seva persona 'Mai no ha mancat el teu alè'. Josep Maria Espinàs i el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, han acompanyat el director editorial del grup Enderrock, Lluís Gendrau, en l'acte de presentació del número 200. Després, aquells 'micromecenes' que han contribuït a finançar el DVD han gaudit amb la seva projecció en primícia des de l'auditori de La Pedrera.
 
El número 200 de la revista Enderrock és un número simbòlicament especial amb un contingut que té poc a veure amb el dia a dia de la revista i amb una tirada excepcional de 15.000 exemplars. Per commemorar la fita, la revista ha elaborat un monogràfic, coordinat per Joaquim Vilarnau, sobre 200 moments clau de la música moderna en català, amb 200 imatges referents de la Nova Cançó al nou pop català i amb una selecció dels que considera 15 millors concerts de la història de la música catalana. 
 
En el primer lloc d'aquest rànquing hi ha el cèlebre concert que Lluís Llach va oferir l'any 1985 al camp del FC Barcelona, motiu pel qual la revista ha decidit editar per primera vegada en DVD les imatges que va emetre en directe i en diferit Televisió de Catalunya. A més, el DVD inclou el documental 'Mai no ha mancat el teu alè', dirigit per Elisenda Soriguera i realitzat per Albert Lloreta, amb una entrevista exhaustiva a Lluís Llach i una sèrie de personatges del seu entorn, d'aleshores i d'ara. 
 
Cal recordar que aquest DVD ha estat possible gràcies al finançament col·lectiu, és a dir, gràcies als 638 mecenes que han fet petites aportacions a través de la plataforma Verkami fins a sumar 19.000 euros per al projecte. 
 
El 200 és "un cim"
 
Lluís Gendrau ha oficiat l'acte de presentació del conjunt de materials que el Grup Enderrock edita per commemorar el número 200 de la seva revista insígnia. Pel director editorial del grup, "amb el número 200 es fa un cim" dins d'una trajectòria "inèdita en el camp dels mitjans de comunicació del país, que ens ha portat a ser la revista musical catalana més llegida, amb 70.000 lectors". 
 
Gendrau ha defensat que a través de la revista s'ha elaborat "un discurs cultural de país cohesionat i coherent", i ha subratllat que ara ofereix "per primera vegada" una visió transversal dels 50 anys de música moderna en català. 
 
Però en el seu discurs Gendrau ha anat més enllà de l'autoafirmació, i no ha amagat la dificultat que experimenten, ara més que mai, les publicacions periòdiques en català, fins i tot sent líders en el seu sector, com és el cas d'Enderrock. Per aquest motiu ha reclamat que "calen polítiques de xoc, que no s'escudin només en la crisi", i ha demanat la complicitat de les institucions per teixir "estratègies conjuntes que garanteixin el futur dels mitjans de comunicació en català". "És fonamental el paper de les institucions per no malbaratar els somnis d'una generació que busca noves fronteres", ha insistit Gendrau, que ha centrat la seva crítica en les grans marques comercials "que continuen fent el buit a les publicacions en català, tot i ser líders del mercat".
 
"Ser bons és perdurar"
 
Josep Maria Espinàs ha estat convidat a participar en aquest acte, en tant que un dels pares fundadors d'Els Setze Jutges, impulsors de la Nova Cançó, origen de la cançó moderna catalana. Espinàs ha felicitat els responsables d'Enderrock per la trajectòria de la capçalera, i ha emmarcat el seu èxit en la dificultat d'un país "amb tanta capacitat per construir com per destruir". 
 
Per l'escriptor "200 números són molts", però "toca conservar, seguir". Insistint en la mateixa idea, ha criticat una tendència pròpia autodestructiva: "O som genials o som molt destructors. Ser bons és molt difícil. Ser bons és perdurar", ha reblat. 
 
De la seva banda, el conseller Ferran Mascarell ha celebrat l'efemèride de la revista, i ha subratllat el mèrit específic de la seva trajectòria. "Tinc la convicció que això té una gran dificultat en un país com el nostre, relativament petit i sense Estat, al que li falta continuïtat en el suport i en aquelles eines que tenen els països per consolidar les apostes culturals".
 
Mascarell ha afirmat que Enderrock és una revista "de referència" que "ha ordenat tot el llegat musical de Catalunya" i que ha sabut mirar endavant sent coneixedors "del que hi ha hagut" abans. El conseller no ha entrat a valorar la petició de suport institucional que minuts abans havia formulat Lluís Gendrau, però en canvi s'ha compromès a animar a tothom, en privat i si convé públicament, a anar al quiosc a comprar el número 200 de la revista.