Joan Benesiu, Maylis de Kerangal i Emily Hughes guanyen el Premi Llibreter

El Gremi de Llibreters reconeix les obres "Gegants de gel", "Reparar els vius" i "Salvatge", en les categories de Literatura catalana, Altres literatures i Àlbum il·lustrat

Publicat el 02 de juliol de 2015 a les 18:00

Joan Benesiu i Maylis de Kerangal, guanyadors del Premi Llibreter 2015. Foto: Gremi de Llibreters


El valencià Joan Benesiu, la francesa Maylis de Kerangal i la hawaiana Emily Hughes són els tres guanyadors del Premi Llibreter 2015, un guardó que convoca el Gremi de Llibreters de Barcelona i de Catalunya i que premia les millors obres publicades l'any anterior, escrites en qualsevol llengua. El premi no té dotació econòmica, però a base de bons títols i grans descobriments ha aconseguit fer-se un nom entre els guardons més ben valorats pels propis escriptors, fent visible obres “d’incontestable qualitat i que no han estat prou reconegudes pel públic o a nivell de mitjans”, tal com ha explicat el jurat a l'inici de l'acte.
 
El valencià Joan Benesiu ha estat premiat en la categoria de literatura catalana gràcies al seu darrer llibre, “Gegants de gel”, que ha estat mereixedor d’un guardó que en edicions anteriors ha premiat les obres de Jordi Puntí, Blanca Busquets o Francesc Parcerisas, entre d'altres. Tal com ha explicat el jurat, la darrera obra de Benesiu acumula molts mèrits, com són la universalitat de les històries que explica o el tractament de temes com la identitat o la frontera, sempre a través d’una escriptura innovadora.
 
Un viatge pels límits de la perifèria

"Gegants de gel" és un viatge als límits personals i col·lectius, tal com ha subratllat l’autor en la seva intervenció. Escrit amb un llenguatge i un nervi molt contemporani, cal destacar-ne el diàleg que estableix amb diferents autors, i l’apassionada invitació que fa a la lectura i els llibres. El jurat també ha volgut reconèixer la “valentia de l’editorial” en publicar l’obra, que va patir un llarg periple abans d’arribar a les mans d'Edicions del Periscopi.
 
Benesiu ha explicat que el text apel·la a un sentiment universal, malgrat que ell prové “d’una perifèria, d’Alacant, en un dels límits de la llengua catalana”. En aquest sentit, creu que la literatura catalana a València “és evidentment minoritària i quan ets minoritari et poses a la defensiva, un argument del qual cal despendre’s”. Joan Benesiu, que és el pseudònim de Josep Martínez Sanchis, ha reivindicat el joc en la creació literària i, també, la metàfora que suposa amagar el seu nom o el fet de viure “en un lloc fronterer i lluny d’un mateix alhora”, com és Ushuaia, la població argentina on es desenvolupa la novel·la.
 
De Kerangal elogia la tasca dels llibreters
 
En la categoria d’Altres Literatures, el llibre guardonat ha estat “Reparar els vius”, de Maylis De Kerangal, editat per Angle en català i per Anagrama en castellà. El jurat n’ha destacat l’escriptura “àgil i lleugera, els personatges ben traçats i el tema que tracta, els trasplantaments”, un tema que està en discussió en els mitjans i és de vigent actualitat. En la seva intervenció, De Kerangal ha manifestat que li feia una especial il·lusió aquest premi, perquè el donen els llibreters “i sense llibreters no es pot caminar”. També ha volgut reconèixer la feina dels seus dos traductors, “que han estat magnífics”.
 
La hawaiana Emily Hughes, de només vint-i-tres anys, i la seva obra “Salvatge” ha estat la premiada en la categoria d’àlbum il·lustrat. Paula Jarrin, membre del jurat, n’ha destacat que és “una opera prima rodona”, amb una il·lustració i una història fantàstiques, que explica les aventures i desventures d’una nena que és feliç en el seu medi salvatge. El jurat també ha volgut reconèixer la tasca editorial de Libros del Zorro rojo, que compten amb “un catàleg que és tot un plaer”.
 

La hawaiana Emily Hughes, guanyadora del premi Llibreter 2015 en categoria d'Àlbum il·lustrat. Foto: Esteve Plantada