
Txevi Rovira i Josep Costa, aquest dimecres a la presentació de la Flama del Canigó. Foto: Adrià Costa.
Tradicat i Òmnium Cultural organitzen la 50a edició de la Flama del Canigó. Aquesta tradició que cada any encén les fogueres de Sant Joan simbolitza la unió dels Països Catalans i la vitalitat de la cultura catalana. Com sempre, el punt de partida serà el coll d'Ares, des d'on sortiran les diverses columnes i on, enguany, es farà un acte especial per commemorar l’aniversari.

Un aniversari especial
Per celebrar la 50a edició s’ha preparat un acte més especial que mai a Coll d’Ares. A més, l’organització prepara el Congrés Internacional de la Flama del Canigó-Focs de Sant Joan, que es farà el 2016 a Vic, coincidint amb la Capital de la Cultura Catalana.

A partir de les 3 de la tarda, la comitiva vinguda des de Prats de Molló ballarà el contrapàs, i hi haurà sardanes amb la Cobla Cervianenca. Tot seguit, arribarà la Flama del Canigó, amb els portadors de Catalunya Nord, i es farà una ballada de la sardana simbòlica que supera la frontera imposada pels estats espanyol i francès des del Tractat dels Pirineus de 1659.
La commemoració continuarà amb els parlaments dels representants dels ajuntaments de Molló i Prats de Molló, la lectura de manifestos a càrrec de Tradicat i Òmnium Ripollès, i unes breus paraules de Daniela Grau, portadora del nord, i Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya. L’acte es clourà a les 5 de la tarda, amb els himnes dels Països Catalans interpretats per Ramon Redorta, i els Grallers de Vic, i la sortida de les distintes caravanes per tal de repartir la Flama del Canigó.
El cartell de Toni Donada
El tema homenatjat aquest any a la postal commemorativa i els materials de difusió, és el cinquantè aniversari de la Flama al Principat, amb el “salt” passant la imposada frontera. El missatge nacional ha anat a càrrec de Nemesi Solà, membre històric de Tradicions i Costums. La part gràfica del cartell de Coll d’Ares, tríptic, postal i punt de llibre ha estat encarregada al dibuixant manlleuenc Toni Donada, on una foguera al peu dels Països Catalans resta envoltada d’una sardana de catalans de tots els temps i condicions socials.
La Flama del Canigó es pot fer gràcies a l’esforç conjunt de tota la societat civil implicada: associacions culturals, centres excursionistes, entitats esportives, ajuntaments, colles de diables... tots esdevenen equips de foc encarregats de transportar i rebre la Flama, amb la que s’encendran les fogueres de Sant Joan.
Tríptic amb els horaris de pas de les distintes rutes
Cartell de l’acte a Coll d’Ares
Manifest de la Flama del Canigó
Recull de galeries de fotos de la Flama del Canigó