Cultura

La novel·la negra pren l'Espluga de Francolí

Isabel-Clara Simó i Andrea Camilleri reben els guardons de la primera edició del festival "El vi fa sang"

ARA A PORTADA

Publicat el 03 de maig de 2015 a les 19:26

El festival s'inaugurava al Museu de la Vida Rural Foto: Joan López


El divendres 1 de maig s'inaugurava oficialment la primera edició d''El vi fa sang', el festival internacional de novel·la criminal en català de l'Espluga de Francolí, la Conca de Barberà. Després d'un inici tímid de públic amb els actes previs que s'havien dut a terme durant la setmana, el tret de sortida de la programació al Museu de la Vida Rural, era la carta de presentació del que es viuria durant tot el pont: gent a tots els actes, convidats i continguts de primera divisió, però poc públic de l'Espluga i la Conca.

A priori, lligar novel·la negra i l'Espluga podria semblar una combinació arbitrària, casual o massa buscada. Lluny d'això, el poble ha donat escriptors que han publicat obres del gènere més negre com Joan Randé o Salvador Balcells que, amb el seu llibre "El vi fa sang" donava, sense adonar-se'n, nom al festival. A l'Espluga però, no només hi ha escriptors que maten gràcies a la llibertat que els dóna el blanc del paper verge, sinó que també hi ha crims. El misteri de la mort del cobrador d'impostos l'any 1899 a mans de desconeguts, un assassinat que mai s'ha arribat a resoldre, ha estat un altre ingredient que ha fet que aquest festival marqui perfil propi des del minut zero.
 

El celler Vidbertus acollia la presentació de diverses novel·les aquest dissabte Foto: Joan López

 

Durant tres dies, hi ha hagut una vintena d'actes. Les taules rodones, algunes sobre temàtiques tan específiques com la traducció de novel·la criminial o bé sobre les col·leccions especialitzades en el gènere, s'han dut a terme en un ambient familiar, entre col·legues. Tanta lletra també ha fet un racó al cinema i a la música. La projecció de la gairebé clàssica "Seven", un thriller de David Fincher i el concert de jazz amb Jordi Rabascall 12 to 12 quartet featuring Oriol Vallès, ampliaven l'oferta estrictament literària.

"El vi fa sang", festival impulsat per l'Ajuntament de l'Espluga de Francolí i una comissió formada, entre altres, per Salvador Balcells, Joan Rendé, Margarida Aritzeta i Josep Maria Rovira, ha teixit complicitats amb el Museu de la Vida Rural, els cellers espluguins i diversos veïns de l'Espluga i entitats com els Diables o l'Espluga FM Ràdio, responsable de la comunicació de l'esdeveniment i de la gala de tancament celebrada aquest diumenge 3 de maig al Casalet.
 

Presentació de llibres al celler Rendé Masdeu Foto: Joan López


La traca final

La primera edició del festival de novel·la criminal de l'Espluga de Francolí acabava aquest diumenge al teatre del Casalet. Un acte produït per l'equip de l'Espluga FM Ràdio, servia per entregar els primers premis del festival amb un format digne de catifa vermella. No hi ha hagut catifa però sí que hi ha hagut convidats i premiats de "photocall"L'italià Andrea Camilleri era distingit amb el guardó internacional del festival. Camilleri, pare, entre altres, de les narracions protagonitzades pel comissari Salvo Montalbano, no es podia desplaçar a l'Espluga pel seu estat de salut i rebia el reconeixement a Roma, fa unes setmanes, de mans del seu traductor al català, Pau Vidal. Camilleri però, ha estat present a la gala a través d'una salutació enregistrada amb vídeo.

"El vi fa sang" atorgava reconeixements als autors locals Joan Rendé i Salvador Balcells i també a Josep Maria Vallès que rebia, per sorpresa, un premi per la seva tasca d'endreçar i explicar en un llibre el crim de la mort del cobrador. Aquest acte final també servia per premiar a cinc relats participants a la primera edició del concurs. La cirereta del pastís: el premi nacional entregat a Isabel-Clara Simó. L'escriptora alcoiana recollia el premi després de la glosa de Margarida Aritzeta i es confessava "emocionada" perquè es tracta d'un premi "entranyable que serveix per dir-te: 'Isabel tira endavant".
 

Isabel-Clara Simó recull el premi al teatre del Casalet de l'Espluga. Foto: Joan López


La gala ha comptat amb un convidat inesperat: el cobrador assassinat a l'Espluga. Ell mateix s'ha aparegut en diverses ocasions i ha narrat la història de la seva mort a través d'un curtmetratge obra de l'Espluga FM Ràdio.

Salvador Balcells, comissari del festival, destacava que "hi ha hagut una participació i una complicitat extraordinàries per part de la quarantena d'escriptors de novel·la negra en català que ens han acompanyat aquests dies". Balcells, que considerava que no es podrà parlar de consolidació fins a la segona o tercera edició, es mostrava convençut de la continuïtat de la cita l'any vinent i reconeixia que calia treballar per donar a conèixer l'esdeveniment entre els espluguins. Un altre dels impulsors, Josep Maria Rovira, es mostrava molt satisfet per l'assistència de públic però reconeixia que "tenim un deute amb la gent de l'Espluga i la Conca, hem d'aconseguir que vinguin més persones de la comarca".

Rovira ja parlava de donar a conèixer el festival entre els instituts de la Conca i assegurava que "hem parlat amb la quarantena d'autors i traductors que han participat al festival i tots ells volen tornar a l'Espluga i us podem assegurar que des d'avui i fins la propera edició del festival es duran a terme actes i presentacions per mantenir viu l'esperit d'"El vi fa sang".