Convertides en referència absoluta, no volem deixar de recomanar-vos autèntiques delícies literàries de la mà de LaBreu, L'altra, Adia, Les Males Herbes, Edicions Sidillà, Editorial Gregal, Blackie Books, Edicions del Periscopi, Meteora, Raig Verd, El Cep i la Nansa, Cossetània, 3i4, Editorial Arrela i Sembra Llibres, entre d'altres.

Jordi Nopca
L'altra editorial. Premi Documenta.
Després de sorprendre amb El talent (LaBreu) i de deixar l'espurna de la seva veu poètica a La ciutat de la justícia (Terrícola), el nou (i esperat) llibre de Jordi Nopca és una col·lecció de relats ple de tocs d'humor i d'estranya quotidianitat que busseja en el complex i fascinant món de la parella, amb la Barcelona contemporània com a mar de fons.

Víctor Sunyol
LaBreu edicions.
Una joia d'esclat perdurable. Amb Shakespeare com a excusa, la pregunta és: què és aquest llibre? Teatre? Assaig? Memòria? Ficció? Docuficció? Un nou camí de la literatura ergòdica? De fet, el que constata és que el talent de Sunyol és brillant i que Birnam és, s'etiqueti com s'etiqueti, un nou pas en l'obra llarga, granítica i precisa que l'osonenc porta desenvolupant en cadascun dels seus llibres.

Martí Sales
Males herbes.
Sales torna a la càrrega amb un llibre prodigiós, estructurat a partir d'un viatge en paral·lel entre els fenòmens de la física quàntica i la condició humana. A les seves pàgines hi batega la vida en directe, la vida feta literatura, els retops de la mort inesperada, la incertesa d'existir i de seguir-se buscant. Un viatge fascinant per entre racons ocults d'aquella escriptura que es planteja si realment pot arribar a salvar-nos.

Jordi Cussà
LaBreu edicions.
Jordi Cussà ens ofereix la crònica d'un viatge al límit, i també d’una generació desfeta. El resultat és un gènere que no coneix límits, amb la barreja d’emoció, pietat i molta veritat. "A Formentera lady, les dècades viscudes perillosament, el desgavell social i personal ressonen encara com la sang que s’amuntega rabiosa a la templa".

Marta Rojals
Sembra.
Convertida ja en una escriptora de referència després del gran èxit de les seves dues novel·les (Primavera, estiu, etc. i L'altra), Marta Rojals recull en aquest llibre una selecció dels articles que publica cada setmana a Vilaweb. Un clar exemple de la seva prosa i la seva vivesa, una mirada lúcida i crítica sobre l'actualitat dels dies, dels joves i amb la incertesa del temps que ens ha tocat viure.

Sebastià Portell
AdiA Edicions.
Malgrat ser un autor joveníssim, Maracaibo és la tercera obra que publica Sebastià Portell (Ses Salines, 1992), la primera de narrativa. Després de diverses incursions en el teatre, Portell ens proposa un "donari", un diccionari de dones, un catàleg de vint-i-sis personatges femenins amb els quals fa gala d’un humor àcid, corrosiu, però sobretot d’una gran capacitat d’observació i explotació d’allò que, en aparença, és banal, vulgar i quotidià.

Damià Bardera
El cep i la nansa.
Directe, amb un estil propi, sense contemplacions i depurat al màxim, Damià Bardera ofereix aquest nou tast format per més de noranta contes, alguns d'ells molt breus, que tenen un denominador comú: l’experiència adulta i desangelada del món i de la infantesa. Un llenguatge que embolcalla i atrapa, i una explosió final que agafa color i acaba deixant el lector satisfet.

Carles Pradas
Males herbes.
Una petita joia en forma de misteri i amb una edició molt acurada. El llibre recull tota la informació coneguda sobre la misteriosa figura de Kaspar Schwarz, un personatge d’origen desconegut que apareix intermitentment, sempre amb una identitat nova, al llarg del segle XX. Però, qui és realment Schwarz? Què l’empeny a tornar a començar una vegada i una altra? I la pregunta definitiva: tenim proves fefaents de la seva mort? A través de cartes, fotografies, diaris personals i tota mena de documents, Carles Pradas segueix la pista d’aquest personatge, un dels grans enigmes del segle passat.

Adrià Pujol Cruells
Edicions Sidillà.
Hereu d'Escafarlata d'Empordà, el nou llibre d'Adrià Pujol Cruells recupera el mateix personatge per construir un dur relat contra la Barcelona olímpica i postolímpica, convertit en un recorregut nocturn a través de la ciutat que resta oculta a la sobreexplotació i a la postal, una ciutat que malda per sobreviure a l'explosió turística.

Cèlia Suñol
Adesiara.
Una jove catalana de família benestant, afectada de tuberculosi, és enviada a un sanatori suís per guarir-se. Allí coneix un jove danès, malalt com ella, i s’hi casa contra la voluntat dels seus parents. Amb una audàcia i una vivacitat narratives —en paraules de Joan Oliver— fora del comú en una opera prima, aquesta novel·la de caire autobiogràfic representa un cant emotiu i corprenedor a la força invencible de l’amor, a la igualtat entre les persones i a la llibertat.

Jaume C. Pons Alorda
Comanegra.
Genialitats en combustió, històries increïbles, audàcies visuals i vitals, homes i dones compartint un rodatge i esdevenint peons de la gran maquinària creativa d'un talent únic: el d'Albert Serra. I com a espectador privilegiat, Jaume C. Pons Alorda, convertit en el cronista, durant 17 dies, de la vida del rodatge d'Història de la meva mort. El resultat és un "writing of" addictiu, un llibre sense respir, divertit i revelador, on es succeeixen les desventures, els imprevistos i les coses més absurdes, on cadascun dels agents implicats és únic, on tot és realment increïble i perdurable. Un llibre que és part, també, de la genial performance de creació viva de totes les obres d'Albert Serra.

Albert Juvany
Edicions del Periscopi.
L'Anna és la bibliotecària de Húsavík, un petit poble de pescadors d'Islàndia. Quan rep una carta que firma "el teu pare que t'estima", s'obre dins seu una porta que creia que havia tancat per sempre i que l'obliga a enfrontar-se al passat i a redefinir les certeses sobre les quals ha construït la seva identitat. Per què la van abandonar, els seus pares? Qui és ella, realment? De quina manera la podrà ajudar en Gunnar, el seu antic professor de piano? Per descobrir-ho haurà d'endinsar-se a la casa abandonada on van viure els seus pares, malgrat la por irracional que li produeix.

Joan Benesiu
Edicions del Periscopi.
A les acaballes de l’any, al voltant d’una taula del petit bar Katowice, a la ciutat argentina d’Ushuaia, s’hi troben diferents personatges arribats d’arreu del món. L’escriptor, convertit en viatger, relata els esdeveniments que succeeixen als diversos exiliats ancorats a la fi del món. Un parisenc que fuig de la seva acomodada família, un anglès que s’allunya d’un horror familiar, un jove mexicà estudiant de química, un xilè circumspecte i silenciós, el propi escriptor, que sembla immers en una cerca amb motius poc clars i, finalment, una polonesa, la propietària del bar.

Miquel Bonet Pinyol
Cossetània.
Tot és a punt: les platges, els xiringuitos, els hotels i els barrils de cervesa. Enguany, però, hi ha alguna cosa diferent i inesperada que ronda la mar, distorsionant lleugerament una temporada d’estiu que comença d’esma. Algú hi veurà una ombra amenaçadora; altres, la manifestació terrible d’un misteri local secular. El dia de l'escórpora és una revisió mediterrània del mite fílmic de Tiburón, "una fascinació dels homes per la cosa marítima".

Enric Aguilar
Sembra Llibres.
Durant la celebració de la súper-híper-mega-mascletà, un terrible accident causa la mort d’una fallera de la Cort d’Honor. De seguida, la temuda Alcaldessa i el seu seguici d’assessors s’afanyen a ocultar l’assumpte. Res ha d’espatllar la festa, i la ciutat acabarà oblidant la fallera morta. Però la primavera següent, el cementeri municipal és testimoni d’una resurrecció insospitada: un cadàver amb monyos i vestit de gala sorgeix de la tomba convertit en una criatura sobrenatural.