
Durant quatre dies, Buenos Aires ha respirat rumba com mai. Un gènere musical originari de Catalunya, tot i que amb un dels seus pares nascut a l'Argentina: el mític Gato Pérez. La Delegació de la Generalitat a l'Argentina i l'Ajuntament de Buenos Aires han homenatjat Gato Pérez, gran dinamitzador de la rumba catalana, amb la celebració del primer Festival de Rumba Catalana de la capital argentina. Algunes actuacions s'han hagut de suspendre pel temps. Però, segons el Delegat de la Generalitat a l'Argentina, Jordi Font, organitzador de l'esdeveniment "s'ha aconseguit el gran objectiu, que era dur la rumba catalana a la terra de Gato Pérez i mostrar aquest gènere musical català entre els argentins".
El 1966, amb 15 anys, Xavier Patricio Gato Pérez, arribava a Barcelona deixant enrere la seva Buenos Aires natal. Ràpidament va adoptar Catalunya i especialment la rumba com les seves noves pàtries. La seva repentina mort, però, d'un infart als 39 anys el 2001 va deixar orfe la rumba catalana. Moria un dels seus grans dinamitzadors i revitalitzadors, un referent encara ara per a molts músics com en Pep Lladó del grup Aiaiai. Lladó, acabat d'aterrar a Buenos Aires per participar en el primer Festival de Rumba Catalana de Buenos Aires, confessa sentir una emoció especial per ser a la terra natal de Gato Pérez. "Va venir molt jove a Barcelona i el seu àmbit professional va estar a Catalunya i Espanya. De la mateixa manera que a Catalunya i Espanya va ser molt famós, aquí a l'Argentina està encara per conèixer, i això és una oportunitat per nosaltres, un honor poder dur la seva rumba a la seva terra natal".
Juntament amb AiaiaiI AI AI també s'han desplaçat fins Buenos Aires per participar en aquest Festival de Rumba Catalana altres dues bandes: Papawa i Derrumband. Pels seus integrants, Gato Pérez també ha estat un referent, una icona, un mestre a seguir. És el que explica, per exemple, Rafalito Salazar, també integrant dels AI AI AI, qui explica que poder difondre la seva obra entre els compatriotes de Gato Pérez té un regust especial. "Estem molt contents de poder ser aquí, a la terra del gran Gato, el millor lletrista de tots els temps de la rumba catalana. A més jo el considero i comparo amb el Ruben Blades a la salsa. Gato Pérez estava a la seva alçada".
Un dels objectius del primer Festival de Rumba Catalana de Buenos Aires ha estat recordar la figura de Gato Pérez i traslladar a la seva terra natal la seva obra. Però també s'ha volgut mostrar part dels secrets d'aquest gènere musical. Per això el Casal de Catalunya de Buenos Aires ha estat durant 2 dies escenari d'una classe oberta per a músics argentins que han volgut saber més coses, per exemple, de la tècnic del ventilador. Nico Ramírez, integrant de Derrumband creu que el ventilador és un dels grans signes d'identitat de la rumba catalana. "Es tracta bàsicament d'enseyar aquesta tècnica de fer girar la guitarra mentre es toca, que els gitanos dominen a la perfecció, ho porten a més a la sang, i també mostrar els 4 patrons bàsics de calaix i les palmes". Les classes han tingut una bona acollida, despertant l'interés també d'aficionats a la música no necessàriament professionals.
El plat fort d'aquest Festival de la Rumba Catalana de Buenos Aires havien de ser les actuacions a l'aire lliure al centre de Buenos Aires que tenien previst oferir les 3 bandes desplaçades fins l'Argentina però el mal temps i la pluja han jugat una mala passada als organitzadors. Algunes actuacions s'han hagut de suspendre a causa del mal temps.