La vaga d'acomodadors impedeix el principal concert social de L'Auditori

Una coral de sense sostres i una escola amb alt percentatge de nouvinguts havien de tocar amb l'OBC | Els vaguistes acusen la institució de "buscar la fotografia"

Publicat el 12 de juny de 2015 a les 17:36

Tensió a les portes de L'Auditori entre els vaguistes i els familiars dels participants al concert social. Foto: Bernat Ferrer/Nació Digital.


La vaga d'acomodadors de L'Auditori, que avui arriba a la 44a. jornada, ha obligat la institució a tancar justament aquest divendres totes les seves sales, coincidint amb el principal esdeveniment de caire social de tota la temporada, el concert "Et toca a tu" amb persones en risc d'exclusió i l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya-OBC. El jutjat número 9 de Barcelona ha donat la raó als vaguistes, interpretant que la institució no podia celebrar cap concert fins que s'hagi resolt el conflicte laboral.

Precisament aquest divendres, L'Auditori acollia un concert amb una coral formada per persones sense sostre de Barcelona i una escola d'Igualada (l'Anoia) amb alt percentatge de fills de nouvinguts. Quan un representant de la institució ha proposat de realitzar el concert a porta tancada, perquè els nens i adults participants poguessin veure acomplert en part el seu treball de més d'un any, els allí presents l'han escridassat durament.

També s'han viscut escenes de tensió quan els familiars dels protagonistes volien accedir al recinte i s'han trobat amb la porta tancada i l'actitud dels vaguistes. Per bé que els primers els argumentaven el caràcter social del concert, des del comitè de vaga s'han limitat a remetre el públic a la decisió judicial. 

"Si no hagués estat als Ronderos, hagués estat al carrer. I al carrer, malament... T'ajuntes amb un, amb un altre... i ja estàs", explicava al vídeo promocional un dels integrants del cor Los Ronderos de l'Obra Social Santa Lluïsa de Marillac de Barcelona, que havia d'actuar avui. 

"Han volgut buscar el conflicte entre treballadors i famílies"

Des del comitè de vaga, coordinat per SUT, denuncien que L'Auditori "coneixia la resolució des de les 10.32 del matí i fins ara no han actuat perquè volien la foto, volien el conflicte entre els treballadors i les famílies".

"Això s'hagués hagut de resoldre molt abans, ha estat una maniobra de L'Auditori per demonitzar la vaga", asseguren, afegint-hi: "També estem lluitant pels drets futurs d'aquests nens."

Els vaguistes també apunten que, dissabte, L'Auditori acollirà un acte de la Universitat Ramon Llull, i mostrant els seus dubtes de si la sala continuarà tancada.

Des del centre neguen la postura sindical, assegurant que han rebut la notificació judicial a quarts de quatre de la tarda, i que llavors l'han estudiat conjuntament amb els serveis jurídics, mirant de trobar si hi havia una via per celebrar el concert. Finalment, cap a quarts set, han arribat a la conclusió. També es lamenten del fet que SUT s'ha negat a participar en les diverses meses de conciliació per trobar una solució al conflicte, que asseguren que arrenca del 2008.

Garantir la seguretat de la sala

Entre les funcions dels acomodadors, segons L'Auditori, no hi ha el de garantir la seguretat de la sala. Per aquest motiu, en iniciar-se la vaga, va contractar un servei de seguretat privada que controlés l'interior del recinte. Els vaguistes ho van recórrer, i ara el jutge ha interpretat que és una violació del seu dret a vaga, expliquen des de la institució.

"En compliment de les mesures cautelars dictades pel jutjat social número 9 de Barcelona, L'Auditori es veu obligat a suspendre el concert d'avui. Aquestes mesures responen a la demanda interposada per treballadors en vaga de Manpower Group Solutions i impedeixen L'Auditori realitzar el control d'accés de manera que no podem garantir la seguretat dels espectadors", afirma un cartell penjat a l'entrada del recinte.
 

Els vaguistes, lluitant pels seus drets. Foto: Bernat Ferrer/Nació Digital.