El lingüista, escriptor i traductor barceloní Albert Jané, històric de la revista Cavall Fort, ha rebut aquest dilluns a la nit el 56è Premi d'Honor de les Lletres Catalanes que atorga Òmnium Cultural per "treballar incansablement" pel català en un acte celebrat al Palau de la Música Catalana. A l'esdeveniment han acudit el president de la Generalitat, Pere Aragonès; el del Parlament, Josep Rull; la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i els expresidents Jordi Pujol, José Montilla, Artur Mas i Quim Torra.
En el seu discurs, Jané ha recordat lingüistes com Pompeu Fabra -s'ha declarat fabrista- i Joan Solà, ha dit que a Cavall Fort va fer "des de portar paquets a ser director", i ha reivindicat la importància de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC). Sobre la situació de la llengua catalana, s'ha referit a una conversa que ha tingut amb Pujol aquest mateix dilluns en què li ha dit que no es podia ser optimista, però es podia tenir confiança: "Per tant, hem de tenir confiança".
L'autor també ha lamentat que a vegades els mitjans de comunicació catalans "donen massa protagonisme als enemics de la pàtria basant-se en una suposada pluralitat, que ells no respecten ni coneixen", i ha criticat que a vegades els independentistes actuen d'una manera impròpia als seus ideals.
El jurat va guardonar per unanimitat Jané per "treballar incansablement" per la llengua catalana, amb aportacions essencials en el camp de la literatura infantil i juvenil, la seva feina a la revista Cavall Fort i la seva producció, que comprèn més de 60 llibres, més de 200 obres i 150 àlbums de còmic traduïts com Els barrufets - Los Pitufos-.
La directora que el va succeir al capdavant de Cavall Fort entre 1998 i 2022, Mercè Canela, ha subratllat en una glossa que Jané és "incansable, insubornable, sempre al servei del país i del català", i ha remarcat el seu paper decisiu en el model de llenguatge de la revista: d'una correcció absoluta i alhora directe, dinàmic, de comprensió immediata i sensible a l'actualitat dels temes.
En una altra breu glossa, l'escriptor Joaquim Carbó, gran amic de Jané, ha recordat que el guardonat s'ha passat la vida traduint, encara que ha dit que ell prefereix dir "fer nostre", perquè el lector no pensés que l'acció succeïa en un altre país. La concessió del premi ha tingut una dramatització d'episodis de la vida de Jané, el seu compromís amb la llengua i les traduccions -amb aparició dels barrufets interpretats per Pau Beltran, Miriam Lloret, Josep Pedrals i Màrius Serra-, amb els intèrprets Annabel Castan, Ester Cort i Marc Tarrida, i l'acompanyament musical de la cantant i trompetista Alba Careta i el guitarrista Sebastià Gris.
El president d'Òmnium, Xavier Antich, ha subratllat el compromís de Jané amb la llengua catalana, així com el fet de pertànyer a "la generació dels herois que en anys que va estar proscrita la van mantenir i van vivificar", ha advocat per seguir el seu exemple amb responsabilitat i caràcter constructiu, i ha demanat a les institucions mesures per augmentar el seu ús social. Antich, que en agrair la presència de les autoritats, ha confiat que l'expresident Carles Puigdemont, "pugui tancar l'injust exili", de la mateixa manera que la secretària general d'ERC, Marta Rovira, l'exconseller Lluís Puig i l'eurodiputat Toni Comín.
Jané (Barcelona, 1930) va entrar l'any 1963 a formar part de la revista Cavall Fort, de la qual va ser director entre 1979 i 1997, és coautor de la gramàtica Signe, ha escrit manuals com ara Gramàtica essencial de la llengua catalana i Diccionari català de sinònims i els dietaris Tal dia farà l'any i Els dies i els llocs. L'escriptor ha centrat la seva activitat professional en l'estudi i ensenyament de la llengua i la literatura, i al llarg de la seva trajectòria ha estat reconegut amb el Premi Eduard Artells de l'IEC, la Creu de Sant Jordi, el Premi Nacional de Periodisme Escrit, el Premi Pompeu Fabra a la projecció de la llengua catalana i el Premi Martí Gasull de Plataforma per la Llengua.