
El teatre Conservatori va acollir la memòria d'Ovidi Montllor. Foto: Àlex Gómez Ribera
La veu d'Ovidi Montllor va reviure divendres al teatre Conservatori en l'espectacle "Ovidi popular, 20 anys!", inclòs dins la fira Mediterrània d'enguany. L'espectacle va començar amb una gravació on es podia sentir la mateixa veu del cantautor i actor recitant el poema "Coral Romput", de Vicent Andrés Estellés, reconegut poeta valencià que també va ser força present durant la nit ja que Ovidi Montllor, en les seves creacions, va fer ús diverses vegades de la seva poesia.
L'homenatge d'aquest divendres va voler posar l'accent en les arrels populars del personatge, destacant que l'Ovidi era un home de poble, lligat a les seves arrels i que moltes de les seves cançons tenen un origen popular. Per recordar-lo, en el concert, es van convocar les veus més significades del folk als Països Catalans. Així, per exemple, el cantant valencià Miquel Gil, va interpretar una de les cançons més conegudes de Montllor "Homenatge a Teresa", Toni Torregrossa , un dels fundadors del grup de Folk valencià "Urbàlia Rurana" va interpretar un altre referent, la cançó "Perquè Vull", una peça que per Ovidi era una consigna personal, un signe de llibertat i de que tot comença per un mateix.
Un dels referents del cant d'estil valencià Pep Gimeno "El Botifarra" va interpretar la cançó "Als companys" i el component del grup folk "El Pont d'Arcalís", Jordi Fàbregas, va fer la cançó "Tot esperant Ulisses". Un quartet de cantants que va anar alternant-se durant el concert per anar versionant els temes amb més arrel popular d'Ovidi Montllor.
Però no tot van ser cançons també hi va haver temps per tornar a interpretar alguns del poemes que, com a actor, va recitar. Per fer-ho es va comptar amb el rapsode Celdoni Fonoll que va recitar poemes com "Els amants" de Vicent Andrés Estelles.
"Ovidi popular, 20 anys!" va anar repassant les inquietuds i sentiments d'Ovidi Montllor expressats en cançons com "Dos anònims", per explicar el fàstic que li feien les guerres o "De manars i garrotades" on deixava entreveure la frustració que va acabar sent per ell la Transició democràtica. Finalment també hi va haver lloc per donar llum a alguna de les cançons que no va ser a temps d'interpretar i que va quedar inèdita com "Arc de Sant Martí".
El teatre Conservatori es va omplir per recordar Ovidi Montllor, una personatge clau de la cultura dels Països Catalans, un espectacle fet en motiu de la commemoració dels 20 anys de la seva mort.