Mary Nash, Premi d’Honor de la Història de la revista «Sàpiens»

Aquest és el guardó més destacat dels sis que s'han lliurat en la tercera edició de La Nit de la Història en què Queralt Solé, Mary Beard o Patrícia Font també han estat distingides

Els guardonats dels Premis Sàpiens al Palau de la Musica
Els guardonats dels Premis Sàpiens al Palau de la Musica | Sàpiens
Redacció
26 de novembre de 2024, 21:02
Actualitzat: 27 de novembre, 11:53h

Aquest vespre s'han celebrat els III Premis Sàpiens en un acte al Petit Palau del Palau de la Música Catalana. El guardó principal, el Premi d’Honor de la Història, ha estat per a la historiadora Mary Nash. El jurat ha destacat “haver estat la introductora de l’estudi de les dones a les universitats de l’Estat" i per “la repercussió de les seves investigacions a escala internacional. És el Cruyff de la historiografia catalana”, han afegit. En aquest sentit, Nash és considerada una pionera dels estudis de gènere que ha combinat la recerca històrica amb un compromís actiu pel feminisme.

En la mateixa gala s'han atorgat altres premis. Un d'ells és el Premi a la Millor Recerca. Aquest ha estat per a Queralt Solé, professora d’Història Contemporània de la Universitat de Barcelona (UB), pel projecte d’identificació dels cossos de Cuelgamuros. El jurat ha destacat les tasques de recerca dirigides per Solé per “posar nom i cognoms a aquests cossos, fins ara anònims, i des de fa anys reclamats pels seus familiars”, així com “la importància que té aquest projecte per a la recuperació de la memòria històrica”.

Per altra banda, Emperor of Rome: Ruling the Ancient Roman World, de Mary Beard, ha estat guardonada amb el Premi a la Millor Iniciativa de Divulgació Històrica d’Àmbit Internacional. En ella, la divulgadora repassa 30 emperadors romans al llarg de tres segles clau de la història de la capital imperial. Alhora, el Museu d’Art Medieval de Vic també ha estat distingit per l’exposició Bèsties amb el Premi a la Millor Iniciativa de Divulgació Històrica dels Països Catalans. Més de 700 peces exposades sobre els animals en l'art medieval que et permet conèixer la visió del món dels habitants de l’època.

Finalment, els dos últims guardons han estat el premi de Millor Obra de Ficció de Temàtica Històrica i el Premi Especial Sàpiens. El primer d'ells ha estat per a la pel·lícula El mestre que va prometre el mar, que l'ha recollit la directora Patrícia Font. El segon ha estat per al director i presentador Enric Calpena del programa En guàrdia!, de Catalunya Ràdio, que ha aconseguit la distinció “per la seva perseverança i capacitat de divulgació, per apostar per un mitjà com la ràdio i per ser un referent per als amants de la història”.