Mor Victoria Prego, la periodista que va retratar la Transició

La professional de la comunicació i analista política especialitzada en el pas a la democràcia a Espanya i molt crítica amb el procés ha perdut la vida als 75 anys

La periodista Victoria Prego
La periodista Victoria Prego | Wikimedia Commons
Redacció
01 de maig del 2024
Actualitzat a les 12:04h

La periodista Victoria Prego, una de les veus més autoritzades en la cobertura i anàlisi de la Transició espanyola, ha mort la matinada d'aquest dimecres als 75 anys, tal com ha informat El Independiente, el mitjà on exercia com a adjunta al director. Escriptora, columnista i analista política també a la ràdio i la televisió, va destacar com una de les veus més respectades en la documentació de la història d'Espanya.

Politòloga i periodista de formació, va arribar a TVE com a redactora d'Internacional el 1974, en plena crisi del règim franquista. Després de passar per la corresponsalia de Londres, el 1980 va tornar a Madrid per encarregar-se del programa Al Cierre, que acabaria evolucionant al que avui es coneix com la tercera edició del telenotícies de la televisió pública estatal. Des dels seus estudis va viure en directe l'intent de cop d'estat del 23 de febrer de 1981.

Va continuar la seva carrera als programes de RTVE Diario Hablado i Debate, però el salt definitiu a l'elit del periodisme espanyol va arribar amb el projecte documental sobre la Transició de la mà del seu marit, Elías Andrés, amb el nom La Transición. L'estrena es va celebrar ja el juliol de 1995 i va ser un gran èxit i va rebre nombrosos premis, com l'Antena d'Or i el Víctor de la Serna. També havia escrit el guió del documental d'Antena 3 Así murió Franco pels 20 anys de la defunció del dictador.

A partir d'aleshores, es van succeir les seves múltiples obres sobre aquest període històric a Espanya, entre les quals destaquen Diccionario de la Transición, Presidentesi altres dedicats a Adolfo Suárez, Calvo Sotelo, Felipe González i José María Aznar. Prego també va ser reconeguda amb altres premis i va ser investida Doctora Honoris Causa per la Universitat Rey Juan Carlos el 2016 i des del 2015 fins al 2019 va ser presidenta de l'Associació de la Premsa de Madrid, la qual també ha mostrat la seva "profunda tristesa davant la irreparable pèrdua" i agraït el seu "total lliurament, professionalitat i bona feina”.

Dura amb el procés

Prego va ser subdirectora i columnista al diari El Mundo i, en els moments clau del procés, va exhibir una posició molt dura, afirmant que l'aplicació de l'article 155 retirant les competències a la Generalitat i tancant el Parlament era "poca cosa" i demanant abans la "castració química" de l'Estatut de 2006 que, segons ella, havia anat massa enllà. Fa uns anys va transcendir una entrevista de Prego a Adolfo Suárez als anys 90 en la que, fora de micròfon, l'expresident admetia que si a la Transició s'hagués votat monarquia o república hauria guanyat la segona opció. Per això es va incloure la forma d'estat en el paquet constitucional.