Societat

Per què són tan mítiques les «Teresines»?

El CIS mesurarà el desgast del PP i el PSOE per la corrupció i la bronca interna, i l'Anuari dels Valors buscarà la llavor del populisme que espanta Europa. També són protagonistes del dia J.N.Santaeulàlia, Gabriela Serra, Robert Schuman i Dave Gahan dels Depeche Mode

ARA A PORTADA

Publicat el 04 de maig de 2017 a les 04:00

La ressaca de les eleccions franceses i de la fatxenderia dels Pujol (concretament de la "mare superiora" Marta) encara es deixaran sentir avui. Serà, però, un dia per prendre la temperatura a l'opinió pública gràcies a enquestes. Se'n presenten dues. La primera serà el baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques, l'ens demoscòpic del govern espanyol. Servirà per mesurar com ha erosionat al PP la corrupció i el procés de primàries -gens edificant per ara- al PSOE. El treball de camp de l'enquesta serà, però, d'abans de la moció de censura que fa uns dies intentava Podem i que no té possibilitats de prosperar però farà soroll. Veurem també si ERC segueix augmentant en intenció de vot en relació al PDECat al Congrés i si de les preferències territorials se n'extreu un cert estovament de l'opinió pública espanyola en relació al procés.

L'altre sondeig que es presenta l'ha encarregat la Fundació Carulla i l'han treballat conjuntament amb l'escola de negocis Esade. Aborda el fenomen del populisme, sabrem d'on beu i perquè no se'n salven ni la dreta ni l'esquerra. També quins han estat els temes estrella del 2016 a casa nostra. Segur que el procés i la corrupció hi tindran un lloc destacat. El centrisme de Macron ha estat, si més no a França, un punt de trobada per parar els peus a l'extrema dreta. Ens ho explica en aquesta anàlisi sobre l'èxit de la fórmula el politòleg Toni Rodon. De com ha impactat la victòria del líder d'En Marxa en la política europea ens en parla Pep Martí en aquesta informació.

Posar (i comprar) les urnes. El Govern es reuneix avui amb els preparatius del referèndum damunt la taula i amb la licitació al DOGC de la compra de les urnes. La declaració, ahir al matí, de Carme Forcadell i Anna Simó al TSJC va ser un pas més de tot plegat i Isaac Meler en dona les claus. La compra de les urnes serà impugnada i caldrà veure fins on arriba l'Estat, tal com explica Oriol March en aquesta informació. Ahir Sara González va acompanyar tota la jornada a Simó. De gent davant el TSJC, ja fos per cansament o per la vaga del metro, n'hi va haver poca. El procés és en fase resolutiva, les majories són ajustades i caldrà fer molt carrer. Ho explico a NacióCàpsules.

Avançament editorial. J.N.Santaeulàlia treu la seva segona novel·la, editada per Proa. A La sorra vermella s'explica la història de dos anarquistes que, perduda la guerra, tornen el 1941 a Barcelona per rescatar la filla d'un d'ells. La sorra vermella és la del Camp de la Bota, on ara hi ha el Fòrum. En publiquem un capítol íntegre, que podeu llegir aquí. Enganxa.


Vist i llegit

Beligh Nabil, de l'Institut de Relacions Internacionals i estratègiques (IRIS) i columnista de Libération, defensava ahir la tesi que el Front Nacional de Marine Le Pen ha estat derrotat a les urnes però ha assolit un gran triomf ideològic: ha "ancorat" la qüestió identitària en el debat de les idees a França aconseguint també que la societat se senti vulnerable. És un marc que els és propici i força, de retruc, a que la dialèctica esquerra/dreta/extrema dreta deixi pas a la disjuntiva mundialisme/antimundialisme.   


 El passadís

A primera hora del matí d'ahir Carme Forcadell i Anna Simó esmorzaven frugalment al bar del Parlament comentant els darrers detalls la seva compareixença al TSJC. Les acompanyava només el conseller d'Afers Exteriors i cap de llista de Junts pel Sí, Raül Romeva. Cap altre diputat gosava a acostar-se. Només la diputada de la CUP Gabriela Serra va trencar la intimitat de l'esmorzar per fondre's en una abraçada amb les dues diputades. L'actitud de l'Estat és un ciment molt fort.  


 L'efemèride

Tal dia com avui de l'any 1950, cinc anys després de la Segona Guerra Mundial, el ministre francès d'Exteriors, Robert Schuman, llegeix a París la declaració que porta el seu nom i que obre la porta a que el seu país, vencedor gràcies a la intervenció americana, i Alemanya, derrotada, creien la Comunitat Europea de l'Acer i el Carbó, embrió de l'actual Unió Europea. L'eix franco-alemany és el que l'ha liderada i ho seguirà fent amb el triomf de Macron i la previsible victòria d'Angela Merkel en unes setmanes. Aquest vídeo del Parlament Europeu explica el procés de creació.


 L'aniversari

Un 9 de maig de 1962 va nàixer a Anglaterra David "Dave" Gahan, vocalista històric del grup de música electrònica Depeche Mode. Com a solista ha editat Paper Monsters (2003) i Hourglass (2007). Depeche Mode és un grup de música electrònica britànic format l'any 1980 i integrant, en els seus inicis, de l'escena futurista de finals dels 70. Són considerats com un dels grups pioners a portar la música electrònica al gran públic. També destaquen els seus vídeoclips i directes. Aquí podeu escoltar alguns dels seus millors temes, entre ells People are people i Personal Jesus.
 

Ferran Casas i Manresa
subdirector de NacióDigital

Vols rebre El Despertador de NacióDigital cada matí al teu correu electrònic? 

Fes clic aquí per subscriure't-hi