Què va ser la Guerra dels Ducats?

Canal + estrena aquesta nit la sèrie '1864', basada en el conflicte bèl·lic que Dinamarca va perdre contra l'aliança de Prússia i Àustria

Publicat el 04 de gener de 2015 a les 16:30

Càrrega de la infanteria danesa durant la Guerra dels Ducats Foto: V.J. Rosenstand


Va passar a Europa tot just fa 150 anys, però malgrat tot, la Guerra dels Ducats és un conflicte pràcticament desconegut. Els contendents, d'una banda Dinamarca, i de l'altra la temporal coalició entre les dues grans potències germàniques, Prússia i Àustria, es van enfrontar des del febrer a l'octubre del 1864 pel control dels ducats de Schleswig i Holstein, terra de frontera entre danesos i alemanys. Sobre el resultat final n'hi ha prou de recordar que avui en dia Schleswig-Holstein és un dels setze länder que conformen l'actual República Federal d'Alemanya.

El conflicte va començar quan a la mort del rei Frederic VII de Dinamarca el 1863, el seu successor, Cristià IX, va voler integrar tots dos territoris de manera formal al seu regne. Els ducats eren nominalment governats pel rei de Dinamarca a títol de duc malgrat que un d'ells, Holstein, formava part de la confederació germànica. Les intencions de Cristià IX no van caure gens bé a Prússia i Àustria, que van sumar esforços i presentar batalla. 

Les forces combinades germàniques, sota el comandament del mariscal Helmut Von Moltke, van envair la península de Jutlàndia i van infringir una severa derrota als danesos a la batalla de Dybbol -7/18 d'abril del 1864-, forçant en els següents mesos a la retirada de l'exèrcit danès fins a la signatura d'una pau que atorgava a Àustria el control de Schleswig i a Prússia el de Holstein. 

Coincident en el temps amb la Guerra de Secessió als Estats Units -de fet, els uniformes, l'equipament  i les armes són molt similars- i previ a la gran victòria de Prússia sobre França set anys després, la Guerra dels Ducats va ser en realitat un conflicte regional que malgrat tot va tenir dues conseqüències cabdals en la història d'Europa. D'una banda, va replegar els danesos -per cert, la nació més antiga d'Europa- en la política interna i en un estat de neutralitat que només es va trencar, per força, durant la Segona Guerra Mundial. De l'altra, va confirmar el valor hegemònic de la Prússia de Bismarck, que es confirmaria, altre cop de la mà de Von Moltke, en la victòria sobre Àustria el 1866 i molt especialment en la victòria sobre França el 1871, que donaria pas a la creació del Segon Imperi Alemany.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=PK4D7C49vjI[/youtube]

Estrena de '1864' a Canal +
 

Fotograma de la sèrie '1864'

Canal + estrena aquest vespre (21.25h) la producció danesa '1864', que explica a través de vuit episodis aquell conflicte cabdal en la història de Dinamarca. A partir del recurs al triangle amorós entre dos germans enamorats de la mateixa dona, la sèrie recorre el conflicte a partir d'aquells camperols convertits en soldats i participants de la batalla de Dybbol.

Escrita i dirigida pel cineasta Ole Bornedal i produïda per Miso Film i Danmarks Radio, '1864' és la  superproducció de la història de la televisió a Europa i per descomptat una fita en la televisió danesa.