En una sèrie de tuits, Velasco recorda la importància històrica d'aquesta església, "un centre religiós emblemàtic de les terres de Lleida amb una història íntimament lligada a la conquesta". En aquest sentit, el conservador recorda que Ramon Berenguer IV i Ermengol VI d'Urgell van prendre la ciutat al costat dels canonges de l'orde de Sant Ruf d'Avinyó, a qui se'ls hi va cedir terres l'any 1152 per construir el monestir.8.- Edifici referencial: va contribuir a la difusió d’un determinat model arquitectònic per les terres de Lleida, juntament amb la Seu Vella
— Albert Velasco (@velasc_alberto) 27 de septiembre de 2016
"Des d'aquell moment va jugar un paper cabdal en l'estructuració econòmica, civil i religiosa de les terres de Lleida", diu Velasco, alhora que recorda que Sant Ruf va contribuir a la difusió d'un determinat model arquitectònic juntament amb la Seu Vella. "És un dels primers edificis en introduir la volta de creueria".
10.- Avui encara roman en mans particulars, i en els darrers decennis ha funcionat com a magatzem agrícola.
— Albert Velasco (@velasc_alberto) 27 de septiembre de 2016
A partir del segle XV comença la seva decadència amb l'extinció de la comunitat, i segles més tard, el XIX, passa a mans particulars. Actualment, l'edifici és de propietat privada i en les darreres dècades ha funcionat com a magatzem agrícola. Per Velasco, els valors de Sant Ruf són "com a mínim, iguals al d'altres edificis que sí han estat declarats. I en molts casos, superiors".