
Reunir en una mateixa oferta música de primera divisió, l'important patrimoni arquitectònic de les comarques empordaneses i l'efervescent panorama vinícola de la Denominació d'Origen Empordà. Aquests són els tres puntals sobre els que se sustenta el festival musical Sons del Món, que enguany celebra la seva sisena edició i ho fa, en el concert inaugural, amb un trio d'artistes prou reconeguts com els galàctics Sisa, Quimi Portet i Joan Miquel Oliver, que aquest divendres, 4 de juliol, mostraran l'espectacle que van començar a rodar en la passada edició del Mercat de Música Viva de Vic al Conjunt Monàstic de Vilabertran.
I és que aquest monestir, juntament amb la Ciutadella de Roses i la plaça de la Basílica de Castelló d'Empúries són les seus d'aquest festival, singularitzat pel fet de maridar concerts amb vins de la DO Empordà pensats especialment per a combinar amb els músics que hi actuaran.
Entre el quatre de juliol i el dos d'agost hi actuaran Mishima, Els Amics de les Arts, Niña Pastori, Sharon Corr, Caïm Riba, Deudeveu, Joan Dausà i els ja esmentats Sisa, Portet i Oliver. De fet, dos dels membres d'aquest trio, Jaume Sisa i Quimi Portet han pogut tastar aquest dimecres al Petit Celler de Barcelona el 'seu' vi, el 'Perafita 2010' del celler Martí Faixó de Cadaqués en companyia de la sommelier Laura Masramon, que s'ha encarregat de la tria de vins, i del director del festival, Xavi Pasqual.
Un espectacle “molt rodat”
Tots dos músics prometen un espectacle “molt rodat”, ja que segons aclareix Quimi Portet, “hem superat la part de memorització i ara estem en la fase més divertida”. De fet, des del concert presentat a Vic, el trio ha actuat ja set vegades, cosa que els ha permès donar més amplitud i consistència al repertori. Per això mateix, Portet recorda que tot i que toquen cançons de cadascú, el seu funcionament sobre l'escenari és com el d'una banda. “Jo no canto 'La Rambla' de la mateixa manera en solitari que amb ells, perquè cada cançó passa a ser interpretada per tot el grup”.
A més, la intenció de tots tres es seguir fent concerts conjunts i no tanquen la possibilitat de compondre junts. Ara bé, Sisa aclareix que tot i que aquesta possibilitat “està en fase d'estudi”, de moment no s'ha trobat “el punt de conjunció”. “Cadascú té la seva historia, projecte i fàbrica de cançons”, diu Sisa, “i tots tres som individualistes i treballem solitàriament”, raó per la qual encara no han trobat “les peces d'encaix necessàries per pensar de forma clara i definida un projecte conjunt”.
Cupatge de cabernet sauvignon, garnatxa negra i merlot
Pel que fa al vi, el 'Perafita 2010', es tracta d'un negre criança, envellit en bóta de roure francès, del que Masramon en destaca el seu cupatge, format per cabernet sauvignon, garnatxa negra i merlot, ja que “igual que el concert és un cupatge de tres grans artistes, el vi té un cupatge de tres varietats molt específiques”. D'aquesta manera, divendres es produirà un maridatge molt especial, amb un vi determinat per “una clara personalitat”, amb uns músics que “tot i ser galàctics, tenen uns orígens i identitats prou clares”.
Quant al festival Sons del Món, Pasqual en destaca que és “una manera de fer territori i maridar els actius de la comarca, com el vi i els espais patrimonials”, per afegir que la seva programació “eclèctica” permetrà arribar a tot tipus de públic, inclòs el de procedència francesa, que en alguns concerts de l'any passat va significar el 40% del públic. Al temps que ha volgut definir un paral·lelisme entre el món de la música i el del vi, perquè en cap dels dos, “t'hi poses per fer-te ric, sinó que és una qüestió passional, ho fas perquè t'agrada”.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=eQ64zRaKmQM[/youtube]
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=eQ64zRaKmQM[/youtube]